După întrevederea cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și cu membrii Comitetu-lui Confederal al CNSM, Sergejus Glovackas, directorul Biroului Organizației Internaționale a Muncii pentru Europa și Asia Centrală (ILO-ACTRAV) a vizitat Casele de odihnă „Camping” și „Perlele Nistrului”, precum și Stațiu-nea balneară „Bucuria–Sind” de la Vadul lui Vodă.
Acesta a fost însoțit în timpul vizitei de către Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM.
Vizita de documentare în aceste locații are loc și în contextul în care Sergejus Glovackas a declarat că intenționează să organizeze aici, în perioada de vară, odihna mai multor copii refugiați din Ucraina.
„Este greu să spun ce m-a marcat, pentru că ne încearcă multe emoții în această perioadă grea. Sunt foarte recunoscător Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, tuturor sindicaliștilor, care au fost receptivi la apelul de a ajuta oamenii. Merg de aici cu o idee sigură că urmează să venim cu ajutoare. Totul este acum pe umerii sindicatelor și, știind că nici la ei situația nu este una tocmai ușoară, ne vedem obligați să acordăm asistență. Vom lua în calcul și finanțarea pentru infrastructură, pentru hrană, energie, pentru că oamenii trebuie să fie sătui, la cald și să se afle în siguranță. M-a marcat și faptul că au fost adăpostiți nu doar refugiații ucraineni, dar și de alte naționalități, care au fugit din calea războiului din Ucraina. Republica Moldova nu este o țară mare, bogată, dar ați adăpostit cei mai mulți refugiați raportat la numărul de locuitori. Este un lucru enorm ceea ce ați făcut”, a afirmat directorul Biroului OIM pentru Europa și Asia Centrală.
Ne este greu, dar mai greu le este refugiaților
La rândul său, Mihail Hîncu a mulțumit Biroului OIM pentru tot suportul acordat până acum și a făcut o trecere în revistă a situației actuale privind ajutorul acordat de către CNSM pentru refugiații ucraineni.
„ILO-ACTRAV și-a arătat disponibilitatea să ne ajute imediat, fapt pentru care le aducem un cuvânt de recunoștință. Cred că doar împreună putem face lucruri mari. Chiar din primele zile ale războiului din Ucraina, conducerea confederației a decis ca în toate cele trei sanatorii pe care le are în gestiune să fie primiți câte o sută de refugiați. Au fost toți receptivi. Până acum, circa 400 de refugiați au trecut pragul acestor sanatorii. Unii au rămas, alții au plecat mai departe, alții au venit.
Sperăm și la susținere din partea autorităților, în ceea ce privește plata pentru gaz, energie electrică. Nouă ne este greu, dar refugiaților le este și mai greu, iar noi trebuie să facem totul ca ei să se simtă bine, să fie în siguranță”, a menționat Mihail Hîncu.
Pe lângă suportul oferit de alte organiza-ții refugiaților, Mihail Hîncu a ținut în mod special să mulțumească și federațiilor sindicale de ramură, care au contribuit cu bani, cu ajutor umanitar. Este vorba de Federația Sindicală a Educației și Științei, Federația Sindicală „Sănătatea”, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, Federația Sindicatelor din Comunicații, Federația Sindicală „Sindlex” etc.
Medicul-șef al Sanatoriului „Bucuria-Sind”, Sergiu Costin, ne-a spus că actualmente aici sunt cazați 136 de refugiați ucraineni. Aceștia beneficiază de hrană și de asistență medicală în caz de necesitate.
„Inițial, în primele zile, aveam cazați peste 200 de refugiați. Unii veneau, alții plecau. După care lucrurile s-au stabilizat. Marea majoritate a celor cazați acum sunt mame cu copii, care nu au unde să meargă în altă parte”, a declarat Sergiu Costin.
Sanatoriul are clinică, cantină, sală de concerte, bibliotecă, sală de sport etc.