27 iulie 2024
Chisinau
Economie

Semnarea Acordului de Asociere cu UE şi creşterea economică sunt apreciate drept succese economice în 2014

Loading
Economie Semnarea Acordului de Asociere cu UE şi creşterea economică sunt apreciate drept succese economice în 2014
Semnarea Acordului de Asociere cu UE şi creşterea economică sunt apreciate drept succese economice în 2014

 

semnare-acord-de-asociere

Foto: cursdeguvernare.ro

Semnarea Acordului de Asociere cu UE şi creşterea economică de 4,7% au fost incluse în Top 5 succese economice în anul 2014, re­alizat de Centrul Analitic In­dependent „Expert–Grup”, relatează MOLDPRES.

 

La capitolul Top 5 succese eco­nomice în 2014 Republica Mol­dova se poate lăuda cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, care va aduce relații economice și po­litice mai aprofundate, reforme structurale și asistență financiară de cel puțin 500 de milioane de euro în următorii trei ani. Semna­rea Acordului de Asociere a venit „la pachet” cu eliminarea regimu­lui de vize pentru moldoveni, care a adus beneficii lesne de înțeles, constată economiştii de la Cen­trul Analitic Independent.

Potrivit acestora, creșterea de 4,7 la sută în primele trei trimes­tre ale lui 2014 merită remarcată ca un succes economic, venind pe fondul conjuncturii regionale difi­cile și al bazei înalte de comparație (în 2013, PIB-ul a crescut cu 9,4%). De asemenea, „în 2014 au fost făcuți primii pași spre o se­curitate energetică, prin lansarea gazoductului Iași–Ungheni, iar adoptarea noului Cod al Educației vine să crească relevanța studiilor la cerințele economiei naționale”.

La capitolul top 5 eșecuri economice în 2014, „Expert–Grup” menționează deteriorarea relațiilor cu Rusia, care a decis să adopte măsuri punitive, ca urmare a semnării Acordului de Asociere; tranzacțiile dubioa­se din sistemul bancar, care au subminat încrederea populației în bănci, dar și eșecul privind implementarea recomandărilor Programului de evaluare a secto­rului financiar elaborat de FMI. În plus, condițiile economice di­ficile interne și externe au dus la diminuarea stocului de investiții străine directe, iar alegerile parla­mentare au „adus” tot mai multe măsuri populiste în detrimentul reformelor structurale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand