În ultima vreme, situaţia în ceea ce priveşte condiţiile, securitatea muncii în domeniul silviculturii s-a îmbunătăţit considerabil. Astfel, dacă acum un deceniu se produceau anual cam 3-4 accidente cu sfârşit tragic, în ultimii 2-3 ani rar dacă are loc vreun caz cu final letal.
Faptul că se înregistrează o statistică redusă privind accidentele de muncă se datorează, în mare măsură, seminarelor organizate de către Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „SINDSILVA”, în mod tradiţional, de două ori pe an, toamna şi primăvara, când se execută un volum enorm de munci în pădurile Moldovei. Săptămâna trecută, la Institutul Muncii s-a desfăşurat un astfel de seminar pentru 26 de lideri şi activişti sindicali din cadrul Federaţiei „SINDSILVA”. Deloc întâmplător, unul dintre subiectele seminarului a vizat securitatea şi sănătatea la locul de muncă, prevenirea bolilor profesionale şi a accidentelor de muncă.
În pas cu legea
Totuşi, tema principală a seminarului a constituit-o corelaţia dintre normele Codului muncii şi prevederile Contractului colectiv de muncă. În opinia lui Anatolie Ciobanu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „SINDSILVA”, totul este în continuă schimbare. Apar noi tehnologii, se adoptă noi reguli de muncă, se modifică legislaţia. Astfel încât este nevoie de un proces perpetuu de perfecţionare. De aceea, sindicatul lucrătorilor din silvicultură se străduieşte să facă faţă provocărilor prin iniţierea şi derularea unui proces continuu de instruire. Or, potrivit dumnealui, orice schimb de informaţie, de cunoştinţe contribuie la înlesnirea progresului, la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor.
Cunoaşterea legislaţiei ajută la apărarea drepturilor membrilor de sindicat |
Prin organizarea respectivului seminar, a precizat Anatolie Ciobanu, am ţintit să aflăm detalii subtile despre relaţiile de muncă dintre patroni şi angajaţi, să cunoaştem mai profund modificările şi completările la legislaţia muncii din ţară şi cea europeană, mai cu seamă în contextul integrării noastre în UE.
Ion Preguza, şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, i-a iniţiat pe participanţii la seminar cu multiplele aspecte ale corelaţiei dintre normele Codului muncii şi prevederile Contractului colectiv de muncă şi a răspuns la întrebările activiştilor sindicali vizavi de labirinturile legislaţiei muncii, contextele dificile, confuze ale aplicării prevederilor acesteia. Dânsul a mărturisit că abordează acest subiect pentru prima dată în contextul derulării unor asemenea evenimente în cadrul Institutului Muncii. Este necesar, a accentuat Ion Preguza, ca liderii sindicali să cunoască res-pectivele nuanţe sensibile ale raportului dintre Codul muncii şi Contractul colectiv de muncă, deoarece astfel se va contribui la o protejare mai accentuată a drepturilor şi intereselor salariaţilor, membri de sindicat.
Învăţătura bună mult ajută
Alexandru Volovei, preşedintele comitetului sindical „Nisporeni Silva”, a declarat că organizarea seminarului de către Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „SINDSILVA” a picat la ţanc. Deoarece, ne-a explicat dumnealui, tocmai primăvara şi toamna, întreprinderile silvicole din ţară recurg la angajări masive de muncitori pentru executarea lucrărilor sezoniere din pădurile noastre, ceea ce naşte o grămadă de probleme în contextul relaţiilor de muncă, precum ar fi întocmirea contractelor individuale de muncă, plata contribuţiilor în fondurile de asigurare socială, de asigurări obligatorii de asistenţă medicală etc. Aşa că seminarul organizat de Federaţia „SINDSIlVA”, în aprecierea dumnealui, a fost de un real folos.