3 iulie 2024
Chisinau
Social

Securitatea și sănătatea în muncă, pe lista priorităților CNSM

Loading
Social Securitatea și sănătatea în muncă, pe lista priorităților CNSM
Securitatea și sănătatea în muncă, pe lista priorităților CNSM
Vocea poporului

Activitatea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor și a Laboratorului Controlu­lui Factorilor de Risc ale CNSM pe parcur­sul anului 2023 a vizat desfășurarea vizite­lor de lucru și măsurărilor factorilor de risc la entitățile a căror listă a fost aprobată prin Hotărârea Comitetului Confederal din 22 decembrie 2022.

 

Sergiu IURCU

șef-adjunct

Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

sergiu.iurcu@cnsm.md

 

Astfel, pe parcursul anului 2023, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor a efectuat vizite de lucru la 275 de entități, cu im­pact pentru 30443 de salariați, dintre care: 26910 – membri de sindicat (sau 88,4%) și 18775 – femei (sau 61,7%).

În cadrul vizitelor de lucru, inspecto­rii de muncă au constatat 6443 de abateri de la prevederile cadrului legal, dintre care 625 – în domeniul raporturilor de muncă (legislația muncii) și 5818 sau 90% din numă­rul total – în domeniul securității și sănătății în muncă.

În urma recomandărilor făcute privind înlăturarea abaterilor depistate, conducă­torii a 233 de entități sau 84,7% din tota­lul entităților vizitate de către inspectori ai muncii au informat că au întreprins măsuri pentru soluționarea problemelor constatate. Este necesar de menționat că se înregistrea­ză o creștere a responsabilității persoane­lor competente din domeniul securității și sănătății în muncă, deoarece ponderea celor care au dat curs recomandărilor inspectori­lor a crescut față de anul 2022 cu 9,7 puncte procentuale.

Pe parcursul perioadei de referință, in­spectorii de muncă ai sindicatelor au partici­pat la examinarea a două accidente de mun­că, din care unul mortal, în care au avut de suferit salariați, membri de sindicat.

Pentru a asigura o înțelegere mai bună a aspectelor ce vizează securitatea și să­nătatea în muncă, inspectorii de mun­că au participat în calitate de formatori la 81 de seminare de instruire în dome­niul SSM, organizate de centrele sindicale național-ramurale, de reprezentanții CNSM în teritoriu și de Institutul Muncii al CNSM.

Pe parcursul anului 2023, inspectorii de muncă au acordat peste 1353 de consulta-ții membrilor de sindicat în domeniul ra-porturilor de muncă, precum și în securitate și sănătatea în muncă, au răspuns la adresări în scris sau apeluri telefonice.

Totodată, în perioada de referință, angajații Inspectoratului Muncii al Sindica­telor au examinat și s-au pronunțat pe marginea diferitelor proiecte de hotărârii de Guvern. Trebuie menționate aici propu­nerile înaintate la proiectul de hotărâre de Guvern cu privire la organizarea și desfășurarea examenelor medicale profilacti­ce obligatorii ale angajaților și persoanelor care practică munca individuală. Principalele propuneri lansate au vizat extinderea listei factorilor nocivi care conduc la provocarea bolilor profesionale, crearea unui sistem de evidență a salariaților care sunt afectați de boală profesională și includerea în lista fac­torilor ce conduc la îmbolnăviri profesiona­le ca element esențial – stresul la locul de muncă.

O importanță deosebită în asigurarea unor condiții inofensive de muncă în anul 2023 l-a avut Laboratorul Controlul Factori­lor de Risc al CNSM (LCFR). În perioada de referință, LCFR a efectuat 3842 de măsurări la cinci entități, fiind constatate 796 de aba­teri de la normele stabilite. Cota măsurărilor efectuate ce nu au corespuns normativelor a alcătuit 20,7%. Repartizarea după tipul fac­torului fizic este următoarea: microclimat – 80 de măsurări, din care 12 nu au corespuns normelor, iluminat – 120/51, câmpuri elec­tromagnetice – 876/25, zgomot – 1806/618, vibrație – 405/81, infrasunet – 555/9. Con­statăm că cele mai multe abateri, desigur, în funcție de specificul locurilor de muncă, s-au înregistrat la locurile de muncă cu prezența factorului fizic – zgomot.

În urma vizitelor de lucru în timpul cărora s-au efectuat măsurări instrumen­tale la aceste entități, au fost întocmite și înmânate administrației și președinților organizațiilor sindicale primare rapoartele de încercare/măsurare pe fiecare factor de risc investigat. În cazurile necorespunderii valorilor factorilor normativelor în vigoare, s-au propus să se întreprindă măsuri de aducere a condițiilor de muncă în conformi­tate cu normele legale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand