În scopul menținerii nivelului de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și al instruirii liderilor sindicali în domeniul SSM, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice” a organizat, pe 22 octombrie curent, la Institutul Muncii, un seminar de instruire, la care au participat circa 50 de membri de sindicat din ramură.
Prin intermediul acestei activități, Federația „Sindindcomservice” și-a propus drept obiectiv consolidarea capa-cităților liderilor de sindicat în domeniul SSM pentru a spori nivelul de aprofundare a cunoștințelor acestora.
Potrivit Anei Selina, președinta Fe-derației „Sindindcomservice”, domeniul SSM este unul de maximă importanță, pentru a asigura un grad înalt de protecție a salariaților din ramură. Liderul sindical a spus că deși în ultimii ani numărul accidentelor de muncă în ramură e în scădere, în continuare este important ca liderii sindicali de la întreprinderi să se implice în procesul de informare a salariaților, pentru a reduce nivelul de risc și a dezvolta Comitete în domeniul SSM la întreprinderi.
În cadrul seminarului, formatorii Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, și Vasile Siloci, inspector de muncă al sindicatelor, filiala Sud, au abordat cele mai importante aspecte privind SSM: cadrul legal cu privire la securitatea și sănătatea în muncă în Republica Moldova; elaborarea și aprobarea instrucțiunilor de SSM în cadrul instituției; instruirea angajaților în domeniul securității și sănătății în muncă; evaluarea factorilor de risc profesional la locurile de muncă.
Totodată, participanții au aflat despre noile reglementări și cerințe minime în domeniul SSM, comunicarea, cercetarea și raportarea accidentelor de muncă, politicile statului și cele sindicale în domeniul SSM, standardele internaționale în domeniul SSM, mecanisme de prevenire a accidentelor de muncă.
Participanţii la seminar au fost informați despre actele legislative şi normative care reglementează securitatea şi sănătatea în muncă la nivel de ramură. Formatorii au răspuns la toate întrebările adresate cu referire la aspectele juridice, luând în consideraţie şi sugestiile participanţilor la seminar care s-au arătat interesați de organizarea în continuare a unor astfel de activități de instruire.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM