22 iulie 2024
Chisinau
Oficial

Secretarul general al ETUC la Chișinău: o vizită istorică pentru sindicaliști

Loading
Oficial Secretarul general al ETUC la Chișinău: o vizită istorică pentru sindicaliști
Secretarul general al ETUC la Chișinău: o vizită istorică pentru sindicaliști
Vocea poporului

Zilele trecute, Esther Lynch, secretar general al Confederației Europene a Sin­dicatelor (ETUC), s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Domnia sa a avut  întrevederi cu factori de decizie din statul nostru, una din întâlnirile de suflet fiind cea de la Casa Sindicatelor, cu mem­brii Comitetului Confederal al CNSM.

În debutul acestei întâlniri, Igor Zubcu, președintele CNSM, a relevat: „Dragi colegi, s-a împlinit un an de când suntem membri ai ETUC și iată că as­tăzi avem o vizită istorică. Esther Lynch este activist sindical cu competențe de­osebite în negocierile colective, în pro­movarea egalității de gen și, desigur, datorită integrității sale, calităților de li­der realist, optimist, cunoscător foarte bun al problemelor la nivel european, a fost aleasă în calitate de secretar ge­neral la congresul precedent, la care am participat și noi. Esther Lynch este liderul nostru sindical la nivel european, cu o poziție foarte importantă în promovarea dialogului social. Bine ați ve­nit!”.

În cuvântul său de salut, Esther Lynch a mulțumit că CNSM a aderat la marea familie sindicală europeană și că le-a ofe­rit posibilitatea să-l aibă pe Igor Zubcu în componența PERC. „Vreau să vă spun că am rămas impresionată de între­vederile pe care deja le-am avut cu ofi­ciali de la Chișinău. Este clar că Guvernul respectă sindicatele și îmi imaginez că acest respect a fost câștigat prin mun­ca pe care ați depus-o fiecare dintre dvs. Am vorbit azi dimineață cu conducerea țării despre negocierile dificile pe care le-ați avut”.

„Mă bucur foarte mult pentru câștigul de cauză pe care l-ați avut în discuțiile privind salariul minim, precum și pentru compensațiile obținute pentru păturile vulnerabile în contextul crizei energetice. În discuțiile de la Guvern i-am asigurat că noi ne dorim, la nivel european, ca CNSM să aibă întreaga implicare în procesul de integrare în Uniunea Europeană. În avan­sarea spre UE trebuie neapărat implicate și sindicatele, pentru că dvs. sunteți vo­cea care reprezintă interesele angajaților. Vreau să vă asigur că ETUC este deschi­să să vă ofere întreaga susținere pentru a progresa în acest sens. Pentru că niciodată în istorie nu a fost mai important ca acum să creăm cu toți împreună o mișcare sin­dicală la nivel european, în interesul cetățenilor. Vă invit la o discuție despre prioritățile pe care le aveți dvs. și des­pre prioritățile noastre la nivel european. Suntem cu toții interesați ca oamenii să aibă salarii decente și condiții decente de muncă. Și, desigur, toate astea se pot obține la masa de discuții la nivel național”, a afirmat Esther Lynch.

 

Acum, cel mai important e să creăm o mișcare sindicală la nivel european

 

În intervenția sa, Aurel Popovici, președintele Federației „Sănătatea”, a declarat că, „evident, atât pentru comunitatea sin­dicală, cât și pentru întreaga populație, este o speranță ca R. Moldova să devină cât mai curând membru al UE, deoare­ce acolo ne este locul. Precum ați spus și dvs., noi suntem portavoce a angajaților, trebuie să auzim ce ne spun ei și să trans­mitem doleanțele lor în dialogul cu parte­nerii în ramurile pe care le reprezentăm. Una din problemele esențiale din sănătate o constituie cadrele medicale, mai exact, insuficiența acestora. Mă refer la faptul că mulți specialiști, după ce au fost pregătiți aici, pleacă să muncească în țările UE. Am fost avertizați de pericolul unei migrări masive a specialiștilor medicali, mai ales după echivalarea studiilor cu cele din Europa. De aceea, guvernarea trebuie să facă totul pentru a-i motiva să rămână acasă”.

Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, a re­marcat dacă nu e cazul să ne mobilizăm și noi pentru marele protest din 12 decembrie de la Bruxelles și a întrebat, mai în glumă, mai în serios, dacă nu cumva și lucrătorii din UE au aceleași probleme cu salariile ca și aici, în R. Moldova.

Esther Lynch a răspuns că pe 12 decem­brie vocea profesorilor va fi una puternică la Bruxelles.

Despre problemele din ramurile pe care le reprezintă au mai vorbit liderii sindi­cali Mihai Lașcu, Vlad Canțîr, Boris Babici, Tatiana Tafuni.

În context, Esther Lynch a relevat că și în Europa e o mare problemă lipsa de ca­dre. Și da, nu e vorba doar de salarii, ci și de alte oportunități, cum ar fi pachetul social, infrastructura, posibilitatea de a promova etc. Dânsa a menționat că ar fi nevoie de mai multă susținere din partea statului, de fonduri europene pen­tru a echilibra situația, mai ales în țările care aspiră să adere la UE. Și să se facă investiții nu numai în ONG-uri, ci și în structurile private, în instituțiile medicale, în școli ș.a.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand