27 iulie 2024
Chisinau
Social

Seceta și valul de căldură afectează grav culturile agricole

Loading
Social Seceta și valul de căldură afectează grav culturile agricole
Seceta și valul de căldură afectează grav culturile agricole
newsro.live

Seceta și temperaturile caniculare de afară vor afecta grav în acest an cultu­rile agricole, spun într-un glas fermie­rii. Aceștia cer autorităților să instituie starea de urgență, care i-ar putea scuti, spun ei, de penalitățile bancare, salvân­du-i astfel de la faliment. Se întâmplă pentru al treilea an consecutiv, iar pro­gnozele experților nu-i consolează de­loc.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministe­rului Agriculturii și Industriei Alimentare sunt de părere că problemele fermierilor pot fi rezolvate și fără introducerea stării de urgență. Cele mai afectate raioane sunt cele din sudul țării. Este vorba de Cantemir, Cahul și Taraclia.

„Aceste culturi de porumb și floarea-soa­relui sunt în proces de înflorire. Și, practic, din fotografiile pe care le-am văzut la fermi­erii noștri, în unele zone, floarea-soarelui a rămas cu doar trei patru frunze verzi, restul fiind uscate. Este al treilea an de secetă, care a afectat cel mai mult zonele din sudul țării. Dacă e să vorbim despre aceste terenuri ara­bile, e imposibil să le acoperim pe toate și într-un timp foarte scurt cu alte culturi, să spunem, adaptate la aceste condiții de se­cetă severă sau de schimbările climaterice la care suntem martori”, a afirmat Alexandru Bădărău, directorul Asociației „Forța Fermi­erilor”.

Mai puțin afectați de temperaturile ex­treme sunt fermierii care cultivă pepeni, de­oarece aceștia preferă soare și căldură din belșug. Ce-i drept, arșița din ultimele zile e exagerată chiar și pentru această cultură.

 

Răgaz la plata dobânzilor și a penalităților

Republica Moldova are un cadru norma­tiv, iar în baza acestuia, producătorii agricoli afectați de secetă au obținut un certificat de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie, care le acordă un răgaz la pla­ta penalităților bancare, a precizat Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agri­culturii și Industriei Alimentare, pentru pos­tul public de radio.

„Noi vedem că este secetă, temperaturile sunt destul de ridicate. Ani secetoși au mai fost. Trebuie să ne adaptăm agricultura la aceste condiții. În Republica Moldova avem un cadru normativ, iar în baza acestuia, pro­ducătorul agricol are acest răgaz de plată a penalităților bancare. Fermierul trebuie să își întocmească un act de constatare a pierderi­lor agricole, el merge la Camera de Comerț și Industrie, își ea acest act justificator. Anunță creditorii despre acest lucru și stopează ace­le penalități și acele dobânzi bancare atâta timp cât este necesar ca agentul economic să își poată reveni”, a declarat Vasile Șarban.

Experții de mediu spun că, treptat, Repu­blica Moldova trece de la sistemul de climă moderat-continentală la cea semiaridă. Asta înseamnă că temperaturile cresc tot mai mult, iar precipitațiile scad cu aproximativ 60 de procente. Pe de altă parte, unii responsa­bili în domeniu sunt de părere că o soluție ar fi înlocuirea unor culturi agricole cu plan­te medicinale sau cu alte plante care sunt mai rezistente la secetă, a relevat directorul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bă­dărău.

Toate problemele ne lovesc pentru că nu avem nici un sistem de irigare. Și chiar dacă l-am avea, o irigare pe scară largă nu este posibilă, pentru că avem puține resurse de apă, dar și o infrastructură învechită, spune Iordanca-Rodica Iordanov, fost ministru al Mediului.

„Majoritatea sistemelor de irigare datează din perioada sovietică. Nu au fost corect ad­ministrate și multe din ele s-au uzat. În plus, și schimbările climatice au avut efect asupra acestei infrastructuri, fiindcă deja s-au redus volumele de apă. Dar sistemele care au fost construite în perioada sovietică erau calcu­late pentru un volum de apă nelimitat, cu posibilități și presiune mare. Acum, nu avem astfel de posibilități”, a conchis Iordanca-Ro­dica Iordanov.

Pe timp de caniculă, cresc și cazurile de incendii de vegetație și de păduri. Doar în ultima săptămână, flăcările au distrus peste o sută de hectare de terenuri agricole și pă­duri. Cele mai grave cazuri s-au înregistrat la Cahul, unde a ars pădurea de câteva hectare de lângă oraș, și la Florești, unde au ars peste 80 de hectare de vegetație.

Cu titlu de informație: în România, fermi­erii vor primi de la stat câte 200-250 de euro pe hectar pentru culturile agricole compro­mise, distruse de secetă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand