19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Seceta pune pe butuci agricultura de la un capăt la altul al țării

Loading
Social Seceta pune pe butuci agricultura de la un capăt la altul al țării
Seceta pune pe butuci agricultura de la un capăt la altul al țării
agrobiznes.md

Seceta din acest an a pus în dificultate agricultorii din toată țara. Lanurile au fost pârjolite, iar multe râuri și fântâni au secat. Fer­mierii nu au avut cu ce-și iriga te­renurile, iar în consecință, recolta strânsă nu a fost nici pe jumătate cât era în alți ani. Deși autoritățile le-au promis subvenționare, agri­cultorii declară că acești bani nu le vor acoperi nici măcar o parte din cheltuieli.

Oamenii de la țară spun că acest an agricol vine cu bilanțuri triste. Situația este foarte proastă la toate culturile agricole: porumb, grâu, floarea-soarelui etc.

„Oricât de puțin, dar trebuie să strângem toată roada, e măruntă, dar este. E al 13-lea an de când muncesc, dar așa ceva încă nu am mai văzut niciodată”, ni se plânge Vladimir Malic, pe care l-am găsit în timp ce-și strângea recolta de pe câmpurile sale din raionul Or­hei. Bărbatul mai spune că în anii trecuți reușea să obțină recolte de cel puțin două tone la hectar, dar în acest an producția abia de ajun­ge la 800 de kilograme de semințe de floarea soarelui. În sudul țării, aceasta este și mai mică – în jur de 300 de kilograme de pe un hectar, arată datele Biroului Național de Statistică.

„Am muncit mult în agricultu­ră, dar așa an nu a fost niciodată. Mai ploua câte un pic, dar anul acesta practic am avut o ploaie primăvara și cu asta s-a terminat”, ne mărturisește agricultorul. Mai mult, din cauza secetei, întârzie și lucrările agricole de toamnă, care ar fi trebuit să înceapă deja.

 

E al 13-lea an de când muncesc, dar așa ceva nu am mai văzut niciodată

 

„Vrem să arăm, însă nu reușim, din cauza secetei. Cât de cât mai discuim, mai lucrăm terenul, îl pregătim de semănat, dacă va fi posibilitate. Sper că o să semă­năm ceva, oricât de târziu”, ni se destăinuiește un alt agricultor, Simion Doroș.

Pe de altă parte, responsa­bili de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului spun că, în acest an, producția to­tală a semințelor de floarea-soa­relui va fi în jur de 421 de mii de tone.

„Securitatea alimentară nu este pusă în pericol, întrucât recolta globală va acoperi necesarul de materie primă pentru ulei”, ne dă asigurări Ghenadie Rusu, consul­tant la minister.

 

Lacurile rămân fără apă

Seceta prelungită din acest an a înnămolit și lacurile din țară. Mai mult ca atât, apa dispare din fân­tâni și izvoare. Oamenii se arată îngrijorați și spun că situația este una dezolantă.

„Totu-i uscat, nu avem nimic, nici porumb, nici fasole, nici apă nu avem în fântâni. Ne ducem departe, ne dor picioarele, nu pu­tem aduce, nu putem căra. Totul cumpărăm, parcă suntem la bloc. Acum, ori la bloc, ori la sat, e la fel. Ce să facem? Iată, avem câte 60 de ani, dar n-am avut de a face cu o așa situație”, ni se plânge Anastasia Garaja din satul Văsieni, raionul Ialoveni.

Între timp, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, susține că sectorul agri­col din țară nu trebuie să depindă de condițiile meteorologice – este ploaie sau nu.

„Agricultura în fiecare an suferă într-o oarecare măsură din cauza situațiilor pe care le avem, fie de secetă, de inundații, de ploi abun­dente, de grindină, de condiții meteorologice diferite, pe care nu le putem controla. Trebuie să fim pregătiți să facem față acestei situații în agricultură”, a menționat Perju pentru ipn.md. Potrivit aces­tuia, una din soluții la proble-mele cu care se confruntă agri-cultorii ar fi asigurarea terenurilor și a activităților agricole, ceea ce nu se întâmplă în R. Moldova.

Ministrul Ion Perju și-a expri­mat speranța că, în următoarea sesiune plenară, reprezentanții poporului vor vota Legea asigu­rărilor subvenționate, iar statul va asigura 70% din această sumă. Astfel, producătorii agricoli nu vor mai plăti patru mii de lei, ci doar 2700 de lei.

Responsabili de la Serviciul Hi­drometeorologic de Stat spun că, dacă în următoarea perioadă nu vor cădea ploi, în unele zone ale țării am putea ajunge la cod roșu de secetă hidrologică. Autoritățile îi mai îndeamnă pe oameni să fo­losească resursele de apă cât mai rațional.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand