20 November 2024
Chisinau
Social

Seceta a compromis, în mare parte, recolta din anul curent

Loading
Social Seceta a compromis, în mare parte, recolta din anul curent
Seceta a compromis, în mare parte, recolta din anul curent
tv8.md

Perturbațiile climaterice care se înregistrează în lume le suportăm și în Republica Moldova. În ultimii ani, fenomenul de secetă s-a accen­tuat dramatic. Avem parte de sece­te succesive, fapt ce îngrijorează agricultorii, pentru că pe umerii lor sunt puse în mare parte toate ris­curile și cheltuielile, în condițiile în care nu pot dezvolta o agricultură performantă.

În acest an, agricultorii estimează că vor avea o producție aproape înjumătățită la porumb, floarea-soarelui, sfeclă și alte cul­turi agricole. Chiar și așa, responsabilii în domeniu spun că recolta va fi destulă pen­tru a asigura securitatea alimentară a țării. Cele mai afectate raioane sunt din sudul Republicii Moldova.

 

Sudul țării, cel mai afectat

„Vorbim de secetă cu consecințe de până la 100%  prejudicii în sudul Republi­cii Moldova, fiind vorba de Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca. La grâu, producția nu este nici pe departe cea așteptată. Este o recoltă mult mai mică decât în anul trecut, dar asta nu înseamnă că există vreun peri­col de criză alimentară. În sud, culturile de porumb sunt compromise, chiar dacă mai plouă, ele nu mai pot fi salvate. Mai poate fi salvată doar floarea-soarelui, dacă plouă”, a relevat anterior, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Agriculturii și Indus­triei Alimentare, Vladimir Bolea. Oficialul a afirmat că, pentru a depăși situația critică din domeniul agriculturii, este necesară restabilirea funcționalității sistemelor de irigare și sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață.

Pe lângă alte culturi agricole, a fost afectată de secetă și producția de struguri. Chiar dacă bobițele sunt dulci și aromate, pentru unii viticultori procesul de coacere s-a lăsat cu gust amar. Soții Dubiță din satul Zîmbreni, raionul Ialoveni, au în proprietate trei hectare de viță-de-vie. Din experiența acumulată de-a lungul celor nouă ani de când dețin plantațiile de vie, spun că anul acesta e unul destul de complicat, din ca­uza secetei, care le-a afectat recolta. O altă problemă ar fi că strugurii s-au copt cu vreo 10 zile mai târziu decât în anii precedenți, iar între timp, prețul acestui produs a scă­zut. Una dintre cauze ar fi faptul că piața este inundată de producție de import.

„În anii precedenți, recolta a fost mai bună, pentru că noi începeam cu vânzarea de la 35-40 de lei kilogramul, dar anul aces­ta s-a început de la 25 de lei în jos. Pentru că o mare cantitate de struguri pentru co­mercializare se aduce din afară, iar  pro­ducătorii autohtoni, când ajung să vândă, produsul este foarte ieftin și nici nu recu­perăm cheltuielile”, s-a plâns Lidia Dubiță.

 

Producția de miere, afectată și ea

Seceta a afectat și producția de miere, care, în acest an, este mai puțină, dar și mai scumpă, spun apicultorii. „Nu a plo­uat la timp. De exemplu, floarea-soarelui nu a înflorit. Chiar dacă a fost floare, nu a fost nectar, din lipsă de ploi. Au crescut și prețurile, dar nu cu mult. Dacă scumpești producția, nu mai poți vinde nimic. Au scă­zut însă prețurile angro. Prețul pe care mi-l dau angrosiștii pe miere, dacă vând un kilo­gram, pot cumpăra un kilogram și jumătate de hrișcă”, ne spune Vadim, un apicultor pe care l-am întâlnit zilele trecute la un târg al producătorilor autohtoni din Chișinău.

Recent, și membrii Asociației MoldovaFruct au emis un comunicat prin care s-au arătat îngrijorați de situația la care s-a ajuns în domeniul horticol din cauza se­cetei, dar și de embargoul impus fructelor moldovenești de către Federația Rusă.

„Din cauza condițiilor meteorologice ne­favorabile, recolta de mere din acest an va fi de circa 485 de mii de tone, cu 180 de mii de tone mai mică, în comparație cu anul trecut”, a spus Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.

Asociația a înaintat către Guvern, Minis­terul Agriculturii și Industriei Alimentare și către Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) o listă de măsuri care ar trebui luate pentru depășirea situației și diminuarea im­pactului asupra producătorilor agricoli.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand