4 December 2024
Chisinau
Social

Se simte o lipsă de peste două mii de cadre didactice la început de an școlar

Loading
Social Se simte o lipsă de peste două mii de cadre didactice la început de an școlar
Se simte o lipsă de peste două mii de cadre didactice la început de an școlar
Vocea poporului

Deficitul de cadre didactice este în creștere constantă în ultimii ani în Republica Moldova. Pentru anul de studii 2022-2023, con­form informațiilor prezentate de organele locale de specialita­te în domeniul învățământului, numărul de posturi didactice anunțate vacante în instituțiile de învățământ general constitu­ie 2161, un indicator în creștere față de cel de acum un an, care era de 1975.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, dacă este să ne refe­rim la numărul de posturi didacti­ce vacante,  în fruntea listei se află capitala – cu 509 locuri vacante sau cu circa 60 de funcții libere mai mult decât anul trecut. Pe locul doi este raionul Nisporeni, unde lipsesc 147 de învățători și educa­tori – cu 44 mai mult decât în 2021. Urmează raionul Ungheni, unde nu ajung 129 de cadre didactice. Anul trecut aici erau cu opt locuri libere mai mult. Pe locul patru se regăsește raionul Hâncești – cu 119 locuri vacante.

Din totalul necesar de peste 2160 de specialiști, cele mai multe locuri vacante sunt pentru educa­tori și pedagogi preșcolari. În total, aici lipsesc 482 de cadre. Totoda­tă, mai este nevoie de circa 200 de profesori de matematică și 120 de limba și literatura română. Se mai caută și 110 învățători la clasele primare.

În pofida mai multor măsuri sti­mulatorii, inclusiv financiare, tinerii specialiști refuză să se angajeze, deficitul de cadre fiind suplinit cu ajutorul profesorilor pensionari.

În Chișinău, sunt aproximativ 300 de instituții de învățământ școlar și preșcolar, iar dacă am ra­porta la numărul locurilor vacante, ar însemna că în fiecare instituție nu ajung câte unul sau doi specialiști.

„Cele mai multe locuri vacante sunt la specialități precum mate­matica, fizica, informatica. Mai ales la informatică, unde specialiștii se pot reprofila în zona IT. Aici,  sala­riile sunt mult mai mari. Salarizarea pentru cadrele didactice este una destul de modestă. O mare parte dintre tinerii specialiști, cei care absolvesc instituțiile de învățământ pedagogic, nu sunt din Chișinău. Atunci, trebuie să meargă la gaz­dă și să-și plătească chiria”, spune Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport de la primăria capitalei.

Potrivit acestuia, pentru a atra­ge tinerii specialiști în domeniul educației, primăria le oferă câte două mii de lei pentru chirie. Chiar și așa, o bună parte aleg un loc de muncă mai bine plătit.

Un alt motiv al deficitului de cadre didactice este și creșterea numărului de copii. Mai exact, în fiecare an, în Chișinău, numărul școlarilor crește cu circa trei mii, în acest an fiind vorba de aproximativ 100 de mii de elevi care urmează să-și facă studiile. De exemplu, la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, deși s-a planificat să fie patru clase întâi, din cauza numărului mare de solicitări, s-a format încă o clasă. În fiecare sunt câte 36-38 de micuți.

„Din toate solicitările, am ac­ceptat peste 150 de copii. Fiindcă au frați sau surori în liceu sau chiar câte doi frați, cu titlu de excepție, au mai fost înscriși încă 20 de co­pii”, susține directoarea Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”, Nelly Be­rezovschi.

În prezent, peste 40 la sută din­tre pedagogi au vârsta între 50 și 60 de ani și mai mult.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand