
Foto: thenextweb.com
Miliardarul mexican Carlos Slim, al doilea cel mai bogat om din lume, a propus nu demult să se muncească doar trei zile pe săptămână. În opinia sa, aceasta ar fi o soluţie globală pentru reducerea şomajului în lume. În acelaşi timp, acesta propune majorarea vârstei de ieşire la pensie până la 75 de ani. Carlos Slim consideră că săptămâna de muncă nu trebuie să depăşească trei zile, pentru a putea angaja mai mulţi oameni, iar majorarea vârstei de pensionare o justifică prin faptul că angajaţii cu vechime în muncă au mai multă experienţă.
Ideea reducerii programului de muncă este vehiculată de mai multă vreme în mai multe ţări ale lumii, inclusiv în România. Bunăoară, nu demult, un senator de la Bucureşti a propus ca programul zilnic de lucru să fie redus de la opt ore la şase ore, iar salariul minim pe economie să fie majorat.
Creşte productivitatea, oamenii sunt fericiţi
Între timp, în Suedia deja se aplică această idee. Respectiva ţară scandinavă trece la ziua de lucru de șase ore pentru a face angajații mai fericiți. Suedia vrea mai multă productivitate în timpul orelor petrecute la lucru, dar şi mai mult timp liber şi mai multă energie în afara programului de muncă, pentru a se asigura că cetăţenii se pot bucura de viaţa personală.
În acest context ar fi de spus că centrele Toyota din oraşul Gote-borg, printre primele în Suedia, au trecut la ziua de lucru de şase ore, cu 13 ani în urmă. Acum, angajaţii acestei companii se arată mai mulţumiţi, mai fericiţi. Se înregistrează o rată mai scăzută a demisiilor şi creşterea profitabilităţii. De asemenea, dezvoltatorul de aplicaţii Filimundus, cu sediul la Stockholm, a introdus programul de şase ore anul trecut. Managerul executiv comentează că ziua de lucru de opt ore nu este atât de eficientă. El spune că este foarte dificil să te concentrezi timp de opt ore pe o anumită sarcină de lucru. Pentru a face faţă, se apelează la pauze şi alte distracţii. În acelaşi timp, viaţa personală, din afara locului de muncă, este mai greu de gestionat, conchide acesta.
Totodată, el a precizat că, în cele şase ore de lucru, întâlnirile şi conferinţele sunt limitate la strictul necesar. În felul acesta, angajaţii sunt mai motivaţi să lucreze intens şi să-şi facă conştiincios munca.
Ideea unui program de lucru de șase ore este aplicată cu succes şi peste ocean. De exemplu, compania Tower Paddle Boards, din San Diego, California (SUA), un producător de plăci de stand up paddling, funcţionează din luna mai a acestui an cu un program de cinci ore pe zi. Angajaţii sunt plătiţi în regim full time şi afacerea merge la fel de bine ca înainte, când se muncea zilnic câte opt ore.
Patronul acestei companii este de părere că cei mai mulţi angajaţi lucrează cu adevărat doar două sau trei ore pe zi, în medie. Programul oficial la Tower este de la 08.00 la 13.00, însă angajaţii au posibilitatea să îşi administreze singuri timpul. Volumul de lucru a rămas acelaşi, noua politică fiind, în fapt, o provocare pentru a lucra mai inteligent. Fiecare învaţă să îşi stabilească şi să-şi urmeze propriile deadlineuri.
Rezultate contradictorii
Ar fi de spus că s-au efectuat mai multe cercetări dedicate unor încercări similare din diferite ţări. Rezultatele s-au dovedit contradictorii. Potrivit unui studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu cât oamenii muncesc mai mult, cu atât sunt mai puţin productivi.
Pe de altă parte, un studiu sud-coreean a arătat că angajaţii apreciază zilele mai scurte de lucru doar în teorie. În practică, decizia Coreei de Sud din 2004 de a reduce săptămâna de lucru la 40 de ore de la 44 de ore şi de a declara ziua de sâmbătă zi nelucrătoare a dus la mai mult stres pentru angajaţii care s-au văzut nevoiţi să realizeze acelaşi volum de muncă în mai puţin timp. Totuşi, spun specialiştii, acest lucru nu înseamnă că un program mai scurt este sortit eşecului, ci că este nevoie ca o astfel de schimbare să fie flexibilă, pentru a putea fi adaptată nevoilor specifice ale angajaţilor şi ale afacerii.