21 November 2024
Chisinau
Economie

Scumpirea gazelor va afecta serios majoritatea populației

Loading
Economie Scumpirea gazelor va afecta serios majoritatea populației
Scumpirea gazelor va afecta serios majoritatea populației
protv.md

Vom avea o toamnă scumpă. Nu doar prețurile la carburanți nu mai dau înapoi. Și factura la gaze ar pu­tea crește. Întrucât compania „Mol­dovaGaz”, în care Guvernul deține o treime din acțiuni, intenționează să ceară o majorare a tarifelor cu circa 35 la sută.

Furnizorul va înainta această propunere după ce Agenția Națională de Reglemen­tare în Energetică (ANRE) va elabora me­todologia nouă de calculare a cheltuieli­lor de bază. Între timp, Guvernul este cu ochii pe negocierile dintre „MoldovaGaz” și „Gazprom” privind agrearea unui nou contract de furnizare a gazelor pentru Re­publica Moldova.

„Guvernul s-a implicat activ în discuțiile cu „Gazprom” pentru a negocia prețul la gazele naturale furnizate Republicii Mol­dova începând din 1 octombrie”, a decla­rat președintele Consiliului de Administra­ţie al SA „MoldovaGaz”, Vadim Ceban.

Discuțiile au loc după ce, în ultima pe­rioadă, pe piața externă prețurile gazelor naturale cresc pe zi ce trece și ar putea ajunge la un nivel record în această iarnă.

În timp ce majorarea tarifelor rămâ­ne, deocamdată, o necunoscută, Guver­nul susține că pregătește un mecanism de susținere a persoanelor cu venituri modeste, pentru a face față eventualelor scumpiri.

Reprezentanții companiei au mai preci­zat că, în cazul contractului cu „Gazprom”, conjunctura pieței europene de tip spot se aplică doar pentru perioada caldă a anu­lui, când cuantumul consumului reprezin­tă 15% din volumul anual. Însă pentru se­zonul rece, de încălzire, prețul de achiziție trimestrial este corelat cu costul coșului produselor petroliere și, respectiv, nu de­pinde de fluctuațiile bursiere de tip spot.

De asemenea, Vadim Ceban a mai adă­ugat că a asigurat livrarea neîntreruptă a gazelor naturale în Republica Moldova pe parcursul ultimelor decenii, când situația politică din țară a suferit dife­rite schimbări. Anterior, subiectul legat de agrearea unui nou contract cu Repu­blica Moldova a fost discutat și la între­vederea dintre Dmitri Kozak, adjunctul administrației prezidențiale de la Kremlin, cu președinta țării, Maia Sandu. La finalul întâlnirii, Dmitri Kozak a declarat că nici o parte implicată în procesul de negocieri nu trebuie să facă daruri. „Este nevoie de dialog, trebuie luată o decizie favorabilă pentru ambele părți. Nimeni nu trebuie să facă daruri, dar nici să nu fie limitate drepturile”, a menționat Dmitri Kozak.

 

Prețul gazului va depinde de creșterea cererii

Discuțiile despre majorarea prețului la gaze au început acum câteva luni. Președintele Consiliului de Administrație de la „MoldovaGaz”, Vadim Ceban, a de­clarat la o emisiune televizată că între­prinderea pe care o conduce ar putea cere majorarea tarifului la gaz la mijlocul lunii septembrie. Şi asta pentru că preţul de achiziţie a gazelor naturale pentru ţara noastră ar putea să crească în următoare­le luni de la 148 la aproape 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Vadim Ceban a menţionat atunci că eventuala majorare a tarifelor va fi deter­minată de creşterea cererii de gaze na­turale pe piaţa internaţională. „Dacă anul trecut cotaţiile la bursele internaţionale erau de 50-70 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, anul acesta sunt mai mari de 400 de dolari”, este comentariul lui Ceban, citat de presă. De asemenea, el a anunţat că „MoldovaGaz” a solicitat „Gazprom”-ului prelungirea cu trei ani a contractului privind livrarea gazelor naturale, care ex­piră în septembrie, pentru că este avanta­jos pentru ţara noastră. Republica Moldo­va cumpără gaz la un preţ de 148 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Șeful Serviciului relații publice de la SA „Moldovagaz”, Alexandr Barbov, sus-ține că negocierile cu „Gazprom” sunt la etapa finală, iar în timpul apropiat con­tractul existent va fi prelungit. Potrivit lui Barbov, în procesul de negocieri sunt implicați reprezentanți ai SA „Moldova­gaz”, precum și ai Ministerului Economiei. Andrei Spînu, ministrul Infrastruc-turii și Dezvoltării Regionale, a declarat că negocierile privind prețurile la gaz „nu trebuie să fie un subiect politic”.

„Dacă abordăm cu seriozitate subiec­tul livrărilor de gaze, trebuie să scoatem politicul și să ne gândim cum asigurăm securitatea energetică”, a subliniat Spînu. Mai mult, acesta susține că se ia în calcul și investirea în proiecte de infrastructură de stocare a gazelor pe teritoriul Republi­cii Moldova.

De asemenea, să se investească în re­sursele regenerabile, care ar ajuta să redu­cem consumul de gaze.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand