Vom avea o toamnă scumpă. Nu doar prețurile la carburanți nu mai dau înapoi. Și factura la gaze ar putea crește. Întrucât compania „MoldovaGaz”, în care Guvernul deține o treime din acțiuni, intenționează să ceară o majorare a tarifelor cu circa 35 la sută.
Furnizorul va înainta această propunere după ce Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) va elabora metodologia nouă de calculare a cheltuielilor de bază. Între timp, Guvernul este cu ochii pe negocierile dintre „MoldovaGaz” și „Gazprom” privind agrearea unui nou contract de furnizare a gazelor pentru Republica Moldova.
„Guvernul s-a implicat activ în discuțiile cu „Gazprom” pentru a negocia prețul la gazele naturale furnizate Republicii Moldova începând din 1 octombrie”, a declarat președintele Consiliului de Administraţie al SA „MoldovaGaz”, Vadim Ceban.
Discuțiile au loc după ce, în ultima perioadă, pe piața externă prețurile gazelor naturale cresc pe zi ce trece și ar putea ajunge la un nivel record în această iarnă.
În timp ce majorarea tarifelor rămâne, deocamdată, o necunoscută, Guvernul susține că pregătește un mecanism de susținere a persoanelor cu venituri modeste, pentru a face față eventualelor scumpiri.
Reprezentanții companiei au mai precizat că, în cazul contractului cu „Gazprom”, conjunctura pieței europene de tip spot se aplică doar pentru perioada caldă a anului, când cuantumul consumului reprezintă 15% din volumul anual. Însă pentru sezonul rece, de încălzire, prețul de achiziție trimestrial este corelat cu costul coșului produselor petroliere și, respectiv, nu depinde de fluctuațiile bursiere de tip spot.
De asemenea, Vadim Ceban a mai adăugat că a asigurat livrarea neîntreruptă a gazelor naturale în Republica Moldova pe parcursul ultimelor decenii, când situația politică din țară a suferit diferite schimbări. Anterior, subiectul legat de agrearea unui nou contract cu Republica Moldova a fost discutat și la întrevederea dintre Dmitri Kozak, adjunctul administrației prezidențiale de la Kremlin, cu președinta țării, Maia Sandu. La finalul întâlnirii, Dmitri Kozak a declarat că nici o parte implicată în procesul de negocieri nu trebuie să facă daruri. „Este nevoie de dialog, trebuie luată o decizie favorabilă pentru ambele părți. Nimeni nu trebuie să facă daruri, dar nici să nu fie limitate drepturile”, a menționat Dmitri Kozak.
Prețul gazului va depinde de creșterea cererii
Discuțiile despre majorarea prețului la gaze au început acum câteva luni. Președintele Consiliului de Administrație de la „MoldovaGaz”, Vadim Ceban, a declarat la o emisiune televizată că întreprinderea pe care o conduce ar putea cere majorarea tarifului la gaz la mijlocul lunii septembrie. Şi asta pentru că preţul de achiziţie a gazelor naturale pentru ţara noastră ar putea să crească în următoarele luni de la 148 la aproape 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Vadim Ceban a menţionat atunci că eventuala majorare a tarifelor va fi determinată de creşterea cererii de gaze naturale pe piaţa internaţională. „Dacă anul trecut cotaţiile la bursele internaţionale erau de 50-70 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, anul acesta sunt mai mari de 400 de dolari”, este comentariul lui Ceban, citat de presă. De asemenea, el a anunţat că „MoldovaGaz” a solicitat „Gazprom”-ului prelungirea cu trei ani a contractului privind livrarea gazelor naturale, care expiră în septembrie, pentru că este avantajos pentru ţara noastră. Republica Moldova cumpără gaz la un preţ de 148 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Șeful Serviciului relații publice de la SA „Moldovagaz”, Alexandr Barbov, sus-ține că negocierile cu „Gazprom” sunt la etapa finală, iar în timpul apropiat contractul existent va fi prelungit. Potrivit lui Barbov, în procesul de negocieri sunt implicați reprezentanți ai SA „Moldovagaz”, precum și ai Ministerului Economiei. Andrei Spînu, ministrul Infrastruc-turii și Dezvoltării Regionale, a declarat că negocierile privind prețurile la gaz „nu trebuie să fie un subiect politic”.
„Dacă abordăm cu seriozitate subiectul livrărilor de gaze, trebuie să scoatem politicul și să ne gândim cum asigurăm securitatea energetică”, a subliniat Spînu. Mai mult, acesta susține că se ia în calcul și investirea în proiecte de infrastructură de stocare a gazelor pe teritoriul Republicii Moldova.
De asemenea, să se investească în resursele regenerabile, care ar ajuta să reducem consumul de gaze.