Scrisoare deschisă către:
Președintele Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova
Federația Sindicală a Educației și Științei, care întrunește în rândurile sale circa 105 mii de membri de sindicat, angajați din educație și știință, cere conducerii de vârf a Republicii Moldova să manifeste o atitudine responsabilă față de starea de sănătate a corpului profesoral-didactic din țară.
Imediat după cadrele medicale, cei mai expuși riscului de infectare și îmbolnăvire cu SarsCov2 sunt angajații din sistemul educațional. Zilnic, un cadru didactic contactează zeci de copii, care vin din tot atâtea familii.
Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu un deficit permanent de cadre didactice. Acestea, în marea majoritate se află în categorii de risc, atât conform vârstei (circa 25% din cadrele didactice sunt de vârstă pensionară și pre pensionară) cât și conform stării de sănătate, o bună parte suferind de boli cronice. Statistica ne arată cifre dramatice de îmbolnăviri și decese în rândul angajaților din ramură.
Procesul educațional, organizat la distanță sau on-line este doar o soluție temporară, dar necesară. Totuși, dacă dorim studii calitative pentru toți copii, indiferent de starea materială a familiilor din care provin, este prioritar să asigurăm condiții sigure pentru realizarea instruirii în sălile de clasă.
Având în vedere cele expuse, în scopul deblocării situației create și revenirea cât mai rapidă la procesul de studii cu prezență fizică în instituții, Consiliul General al FSEȘ, întrunit în ședință în data de 24 martie 2021, solicită organelor puterii de vârf identificarea rapidă a soluțiilor pentru organizarea și desfășurarea unei campanii prioritare de vaccinare a angajaților din sistemul educațional din țară, cu păstrarea caracterului benevol al procesului. În acest context, Federația Sindicală a Educației și Științei este gata să contribuie organizatoric la facilitarea desfășurării campaniei de imunizare.
Totodată, nu putem trece cu vederea problema recuperării sănătății și reabilitării angajaților care au trecut prin boală și au rămas cu sechele. Se cere elaborarea, în regim de urgență, a unui regulament care ar stabili modalitatea de organizare a recuperării sănătății acestora prin intermediul stațiunilor balneare din țară.
Tot în acest context, reiterăm și cerința noastră anterioară de a identifica surse financiare pentru a acorda indemnizația în sumă de 16 mii lei și angajaților din învățământ care au contactat boala la locul de muncă.
În numele Consiliului General al
Federației Sindicale a Educației și Științei,
Ghenadie Donos,
Președinte