19 November 2024
Chisinau
Social

Școlile se pregătesc de noul an de învățământ în condiții speciale

Loading
Social Școlile se pregătesc de noul an de învățământ în condiții speciale
Școlile se pregătesc de noul an de învățământ în condiții speciale
rg.ru

Pregătirile pentru începutul unui nou an de studii sunt pe ultima sută de metri. Elevii din țară sunt așteptați să revină la școală la 1 sep­tembrie. Însă nu în formatul clasic, cu care ne-am obișnuit până la pan­demie. În acest an școlar, toți se vor conforma unor reguli stricte, impu­se de autorități pentru prevenirea infectării cu COVID-19 a elevilor și profesorilor.

 

Șapte modele de studii

La propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), instituțiile de învățământ au avut de ales între șapte mo­dele de studii. Până pe 20 august, acestea urmează să anunțe opțiunea finală la care s-au oprit. Decizia a fost lăsată la discreția conducătorilor instituțiilor de învățământ și urma să fie luată în funcție de infrastruc­tura școlii, clase, de numărul de copii etc.

Bunăoară, la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău, cele mai potrivite sunt mo­delele de studii patru și cinci, din cauza nu­mărului mare de școlari. Asta înseamnă că elevii dintr-o clasă vor fi împărțiți în două schimburi. Astfel, câte o săptămână, jumă­tate va veni la școală, iar cealaltă jumătate va face lecții online.

„Atât pe holul instituției de învățământ, cât și în clase, va fi elaborat un set de sem­ne: marcaje, săgeți, inscripții cu instrucțiuni pentru a facilita circulația și a fluidi­za traficul elevilor. Vom aranja astfel ca interacțiunea dintre elevi să fie evitată cât mai mult posibil”, ne spune Nona Chiriac, director adjunct al liceului.

Mai mult, toate intrările și ieșirile vor fi separate, dotate cu scanere, dezinfectanți și covorașe antibacteriene. Modelul mixt de învățământ a fost preluat și de că­tre alte instituții. De pildă, la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, anul I și II de studii vor re­aliza lecții tradiționale, cu durata de 45 de minute, iar în anii de studii III și IV, lecțiile se vor desfășura online.

„Grupele anului I și II vor fi divizate în subgrupe. Prima subgrupă va desfășura ore în primul schimb, iar a doua, în al doi­lea. Pentru a evita aglomerația, elevii vor face toate lecțiile într-o sală de clasă, cu excepția unor discipline, cum ar fi cultura fizică sau informatica”, susține profesoara Natalia Carchilan.

 

Educație în aer liber

Alte instituții de învățământ au optat și pentru lecții în aer liber. Vorbim despre Gimnaziul din satul Ciuciuieni, raionul Sân­gerei, unde a fost amenajat un pavilion în care elevii vor face ore în aer liber.

„Sala de clasă va fi dotată cu suport di­dactic pentru 12 discipline de studii. Aceas­ta ne va ajuta să reducem riscul infectării în rândul elevilor, să igienizăm eficient clasele de studii și să motivăm elevii să învețe”, a menționat directoarea Gimnaziului, Angela Albu.

Reprezentanții ministerului mizează pe faptul că directorii de instituții cunosc situația din școli și vor alege modelele op­time. Ulterior, acestea vor fi coordonate cu direcțiile generale de învățământ din teri­toriu.

„Noi nu excludem faptul că, drept urma­re a implementării unui model, instituția va ajunge la concluzia că acest model tre­buie revizuit, la fel ca și în cazul în care în școală apare un focar de infecție. Pentru moment, peste 65 la sută din instituțiile de învățământ sunt pregătite să organi-zeze procesul de studii de la 1  septem­brie în regim obișnuit, cu respectarea normelor antiepidimiologice”, a declarat Natalia Grâu, secretar de stat la Ministerul Educației.

Ea a precizat că elevii nu vor fi obligați să poarte măști, în schimb, acest lucru va fi obligatoriu pentru profesori. Toate instituțiile de învățământ vor fi asigurate cu dozatoare, dezinfectanți și termome­tre, iar în fiecare dimineață elevilor le va fi verificată temperatura. În Republica Mol­dova sunt peste 1200 de școli. În anul de studii 2019-2020, în învățământul primar și secundar au fost înscriși peste 300 de mii de elevi, cu o mie mai puțini decât în anul precedent.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand