17 aprilie 2024
Chisinau
Social

Şcolile profesionale și colegiile, supuse unui proces de reformă

Loading
Social Şcolile profesionale și colegiile, supuse unui proces de reformă
scoli-reforma

Foto: afa.md

Învăţământul vocaţional-tehnic din Mol­dova va fi suspus unui amplu proces de reformă, orientat spre ajustarea ofertei educaționale la cererea de pe piața muncii. Un plan de acţiuni pe termen scurt, aprobat recent de Guvern, prevede elaborarea unui studiu despre piața muncii, pe baza căruia va fi îmbunătățită metodologia de progno­zare a cererii de pe această piață şi va fi re­vizuit clasificatorul ocupațiilor.

 

Totodată, va avea loc o reconfigurare a rețelei de instituții vocațional-tehnice prin intermediul unui proces de cartografiere. Procesul în cauză va dema­ra la începutul anului viitor, în școlile profesionale și colegiile, după care va fi făcută o analiză pentru a se stabili care dintre aceste instituții au relevanţa și capacitățile necesare cerinţelor actuale.

Prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă, a subli­niat în cadrul unei recente şedinţe a Guvernului că aceste schimbări sunt necesare pentru ca economia naţională să poată fi asigurată cu muncitori calificați. La rândul său, ministra Educaţiei, Maia Sandu, a concretizat că reforma are scopul de a le asigura ti­nerilor care absolvesc şcoli profesionale oportunităţi pentru a-şi găsi un loc de muncă bine plătit. Planul de acţiuni urmează a fi aplicat în perioada 2013-2014, iar trimestrial vor fi prezentate rapoarte pri­vind realizarea acestuia. Documentul a fost elaborat în cadrul Strategiei de dezvoltare a învățământului vocațional-tehnic pentru anii 2013-2020.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand