Şcoala profesională nr.10 din sectorul Ciocana al capitalei a îmbrăcat, pe 22 aprilie, haine de sărbătoare – instituţia a împlinit 50 de ani de existenţă. Pe timpuri, instituţia era renumită prin faptul că producea pompe pentru Uzina de automobile „Lihaciov” din Rusia. Iar acum pregăteşte muncitori calificaţi pentru economia naţională în domeniul industriei, transporturilor şi al serviciilor.
Irina Rusu, directoarea școlii, ne-a relatat că instituţia pe care o conduce pregăteşte muncitori la specialităţile: lăcătuş la repararea automobilelor, electromecanic as-censoare, strungar multiprofil, lăcătuş la întreţinerea şi repararea sistemelor de ventilaţie şi condiţionare a aerului, electromecanic ascensoare, electrogazosudor-montator, electromecanic la utilaj frigorific şi comercial. În prezent, la Şcoala profesională nr.10 îşi fac studiile 318 elevi.
„Lucrurile din şcolile profesionale încep să se modernizeze, încercăm să asigurăm calitatea învăţământului prin modernizarea curriculei şcolare, avem parteneriate cu agenţi economici, care ne ajută în dotarea cabinetelor pentru ore practice. Avem o colaborare fructuoasă cu sindicatele. Acestea ne ajută permanent la luarea unor decizii, oferă ajutor material pentru întremarea sănătăţii salariaţilor. Există şi probleme de ordin juridic, în care noi cerem opinia sindicatelor, fiind vorba de prevederi ale Codului muncii, Codului educaţiei. Angajaţii, membri de sindicat, beneficiază gratis de bilete pentru odihna copiilor în tabere de vară”, a specificat Irina Rusu.
Sursa citată a adăugat că toţi elevii primesc lunar o bursă în mărime de 330 de lei. Totodată, copiii care se implică în creaţia tehnică beneficiază şi de premii băneşti. Leonid Ţapu, Andrei Patrache sunt mândria şcolii. Au doar 18 ani, dar activează cu succes la întreprinderi de profil, a menţionat Irina Rusu.
În acelaşi timp, Mihai Ghilca, preşedintele comitetului sindical al Şcolii profesionale nr.10, a menţionat că
44 dintre cei 56 de angajaţi ai instituţiei sunt membri de sindicat. „Majoritatea sunt maiştri sau profesori care au o vechime în muncă de 30-40 de ani. Nu sunt membri de sindicat doar pensionarii care sunt angajaţi în câmpul muncii. Totodată, la şcoală activează 15 tineri specialişti, care sunt şi sindicalişti activi”.
Efim Bujoreanu, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Industria Constructoare de Maşini şi Aparate şi în Învăţământul de Profil „SindRăutMaş”, a subliniat că Şcoala profesională nr.10 este una dintre puţinele care au putut face faţă schimbărilor ce au avut loc în societate de-a lungul anilor. „S-a reuşit păstrarea bazei tehnico-materiale. Mulţi elevi ai Şcolii profesionale nr.10 efectuează ore practice la SA „Moldovahidromaş”, nivelul lor de studii fiind satisfăcător.
Din păcate, puţini elevi după absolvirea şcolii se angajează la această uzină, pentru că sunt nemulţumiţi de salariu. La etapa actuală, industria din Republica Moldova este pe post de cenuşăreasă. În ţară nu există un minister al industriei. Sunt câteva persoane la Ministerul Economiei, care se ocupă de puţinele întreprinderi ce mai funcţionează în ţară. Constatăm cu regret că SA „Alimentarmaş” este la pământ. Alte întreprinderi din domeniul industriei constructoare de maşini şi aparate sunt şi ele într-o situaţie dificilă”, a subliniat Efim Bujoreanu.
„Acum, sărbătorim cu bucurie 50 de ani împliniți de către școală, care este un jubileu frumos, când se pot face anumite bilanțuri. Pentru o instituţie de învăţământ este totuşi o vârstă tânără, de aceea, noi le urăm tuturor profesorilor din această instituţie de învăţământ mult succes pe viitor, la mai mult şi la mai mare. Şcoala profesională nr.10 trece prin multe greutăţi la etapa actuală. Sunt convins că un astfel de colectiv puternic va face faţă şi mai departe greutăţilor”, a menţionat vicepreşedintele Federaţiei „SindRăutMaş”.