4 octombrie 2023
Chisinau
Social

Şcoală de vară pentru copiii Migranţilor

Loading
Social Şcoală de vară pentru copiii Migranţilor
scoala de vara

Foto: manastireatipova.wordpress.com

În perioada 24-30 iunie cu­rent, copiii moldovenilor plecați la muncă peste hotare au participat la o Şcoală de vară. Aceasta a avut loc într-o zonă rurală. La întrunire au participat circa 40 de persoane (copii, profesori, asistenții sociali din satele Horodiște, Țipova și Lalova, raionul Rezina).

 

Prin acest proiect-pilot se vrea implicarea în spațiul rural, abordând acest efect negativ al emigrării, în jurul unei agende structurate pe modulul educației neformale și formale, spun orga­nizatorii.

Proiectul-pilot Școala de vară “Copiii migranților sunt copiii noștri” s-a desfășurat sub patro­najul d-nei Marie Moser, președinta Clubului Internațional al Fe­meilor din Moldova, în cadrul primului Program de Mento­rat pentru Femei (INSPIR-O!) și este implementat de Centrul „Parteneriat pentru dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Eu­ropene, cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Re­publica Moldova.

Mai mult de 100 000 de copii din Moldova au unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Cel puţin, aşa arată datele celui mai recent studiu, realizat de Minis­terul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

În cazul a jumătate dintre co­piii afectaţi de migraţie, tatăl este cel plecat peste hotare, în 28,5% din cazuri e plecată mama, iar în peste 20% ambii părinţi sunt mi­granţi.

Psihologii bat alarma. Starea emoţională a copiilor rămaşi fără îngrijire părintească este insta­bilă, iar nivelul lor de instruire e mult mai scăzut decât cel al copiilor crescuţi alături de pă-rinţi. Reprezentanţii Ministeru­lui Educaţiei susţin, însă, că nu există resurse pentru ca în fiecare instituţie de învăţământ sa acti­veze câte un psiholog.

„În lipsa părinţilor, mulţi copii au luat calea pribegiei. Zeci sau chiar sute de copii sunt reîntorşi din Rusia, Ucraina”, menţionează psihologul Lilia Gorceag pentru adevarul.md.

Copiii rămaşi fără îngrijire părintească se simt singuri, nea­jutoraţi şi riscă să fie abuzaţi fizic, sexual sau să fie exploataţi prin muncă, arată datele studiului, efectuat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în colaborare cu mai multe organi­zaţii nonguvernamentale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand