În perioada 24-30 iunie curent, copiii moldovenilor plecați la muncă peste hotare au participat la o Şcoală de vară. Aceasta a avut loc într-o zonă rurală. La întrunire au participat circa 40 de persoane (copii, profesori, asistenții sociali din satele Horodiște, Țipova și Lalova, raionul Rezina).
Prin acest proiect-pilot se vrea implicarea în spațiul rural, abordând acest efect negativ al emigrării, în jurul unei agende structurate pe modulul educației neformale și formale, spun organizatorii.
Proiectul-pilot Școala de vară “Copiii migranților sunt copiii noștri” s-a desfășurat sub patronajul d-nei Marie Moser, președinta Clubului Internațional al Femeilor din Moldova, în cadrul primului Program de Mentorat pentru Femei (INSPIR-O!) și este implementat de Centrul „Parteneriat pentru dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
Mai mult de 100 000 de copii din Moldova au unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Cel puţin, aşa arată datele celui mai recent studiu, realizat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
În cazul a jumătate dintre copiii afectaţi de migraţie, tatăl este cel plecat peste hotare, în 28,5% din cazuri e plecată mama, iar în peste 20% ambii părinţi sunt migranţi.
Psihologii bat alarma. Starea emoţională a copiilor rămaşi fără îngrijire părintească este instabilă, iar nivelul lor de instruire e mult mai scăzut decât cel al copiilor crescuţi alături de pă-rinţi. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin, însă, că nu există resurse pentru ca în fiecare instituţie de învăţământ sa activeze câte un psiholog.
„În lipsa părinţilor, mulţi copii au luat calea pribegiei. Zeci sau chiar sute de copii sunt reîntorşi din Rusia, Ucraina”, menţionează psihologul Lilia Gorceag pentru adevarul.md.
Copiii rămaşi fără îngrijire părintească se simt singuri, neajutoraţi şi riscă să fie abuzaţi fizic, sexual sau să fie exploataţi prin muncă, arată datele studiului, efectuat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în colaborare cu mai multe organizaţii nonguvernamentale.