Recent, locurile pitorești de la Complexul Etno-Cultural „Vatra” forfoteau de lume multă și bună. S-a serbat Ziua Academiei de Științe a Moldovei. Și-au dat întâlnire aici cercetători științifici, oameni politici, deputați, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai uniunilor de creație, oameni simpli, curioși să vadă ce zeamă de pește mai e și știința pusă în practică. Chit că prilejul a fost unul deosebit: 70 de ani de la crearea primelor institute de cercetare și 55 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei.
Precum se obișnuiește în astfel de cazuri, „conducerea de vârf” a onorat cu prezența cinstita adunare. Președintele Nicolae Timofti a ținut un discurs, în care a apreciat rolul științei și al progresului științific, în contextul în care interesul pentru tehnologie și inovare corespunde tendințelor moderne.
„Știința stimulează primenirea continuă a vieții sociale. Dincolo de descoperirile fundamentale, care stau la baza elaborării noilor tehnologii, știința asigură utilități, facilități și confort cotidian tuturor actorilor sociali. Astfel, avem convingerea că un stat modern nu-și poate permite să facă abstracție de existența acestui domeniu și rolul pe care acesta îl deține în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi”, a subliniat Nicolae Timofti.
Din partea Parlamentului, a rostit un cuvânt de salut vicespeakerul Liliana Palihovici. Dânsa a exprimat recunoștință celor care, prin jertfire de sine, au făcut cunoscută Republica Moldova la nivel internațional prin marele lor realizări în domeniul chimiei, fizicii, matematicii, geneticii, medicinei, țara noastră mândrindu-se cu nume sonore de savanți care au contribuit la dezvoltarea științei mondiale.
„Timp de 25 de ani, Parlamentul Republicii Moldova a făcut tot posibilul în susținerea cercetării, științei și inovației. Poate nu este suficientă contribuția pe care o acordă statul, ne vom strădui să fie în creștere, dar încurajez și doresc încă o dată ca ideile Dumneavoastră să fie în permanentă dezvoltare, iar cercetarea, proiectele interesante de cercetare să nu se limiteze la hotarele RM, ci să fie extinse prin proiecte europene care ar aduce mai mult beneficiu întregii societăți”, a subliniat Liliana Palihovici.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a adresat un mesaj de felicitare tuturor oamenilor de știință, care și-au făcut o carieră și un destin în domeniul cercetării. „Ne-am dorit ca acest eveniment să fie unul deosebit, ca această manifestare să fie un prilej de demonstrare și de promovare a rezultatelor noastre științifice, ca această sărbătoare să o trăim împreună cu toți cercetătorii, cu acei cetățeni ai țării care sunt alături de noi. Suntem toți azi, aici, pentru a apropia laboratorul de cetățean, pentru a crea o punte de legătură dintre cercetare și problemele societății. Vă felicit pe toți cu ocazia acestor frumoase aniversări, ziua în care sărbătorim știința, cercetarea, dar și cunoașterea”, a menționat Gheorghe Duca.
Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la constituirea primelor instituții de cercetare, acad. Victor Spinei (născut la Lozova, județul Lăpușna), a
transmis un mesaj de felicitare și urări pentru un viitor prosper și destin integrat în viața științifică și culturală, din partea președintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad.
Președintele Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, acad. Boris Paton, a transmis un mesaj de felicitare prin intermediul consilierului Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, Pavel Rohovei.
În cadrul evenimentului, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, le-a acordat președintelui Nicolae Timofti și vicespeakerului Parlamentului Liliana Palihovici Medalia aniversară „70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare”.
De asemenea, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor „Savantul Anului” și „Tânărul Savant al Anului”, a premiilor Academiei de Științe pentru cele mai remarcabile realizări și a premiilor „Pârghia lui Arhimede” pentru jurnaliștii care au promovat pe parcursul anului rezultatele cercetătorilor moldoveni.
Premiul „Savantul Anului” a fost înmânat acad. Mitrofan Ciobanu și dr. Sergiu Mustață, iar Premiul „Tânărul Savant” a revenit lui Victor Popescu.
Premiile Academiei de Științe au fost acordate după cum urmează: Premiul „Grigore Vieru” – Alexandru Burlacu; Premiul „Boris Melnic” – Institutul de Zoologie, Gradina Botanica, Întreprinderea Poligrafică Știința; Premiul „Dumitru Ghițu” – acad. Ion Tighineanu; Premiul special MAIB pentru tânărul cercetător – Ianoș Corețchi; Premiul „Paul Bran” – Rodica Perciune; Premiul „Ilie Untilă” – Ștefan Manic; Premiul „Constantin Țâbărnă” – Ion Mereuță.
De asemenea, președintele AȘM a înmânat însemnele de Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei unor personalități notorii ale științei mondiale: acad. Asaf Hajiev, Academia Națională de Științe din Azerbaidjan; prof. dr. Ion Dogaru, membru corespondent al Academiei Române; prof. Jiuping Xu, directorul Institutului de Procesare a Informației, China.
Printre evenimentele care au trezit interes pentru public au fost cele cu președintele Nicolae Timofti și președintele AȘM, Gheorghe Duca, mestecând o mămăligă uriașă la cazan, numai bună de omologat în Guinness Book, și cele cu trei șefi de stat: Timofti, Snegur, Lucinschi (al patrulea, Voronin, dar cronologic al treilea, a strălucit prin absență), îmbrăcați cu șorț, făceau de zor plăcinte.
Pe parcursul întregii zile aniversare a avut loc o serie de manifestări, unde fiecare vizitator a avut ocazia să afle cum e să fii cercetător și să descopere lumea științei prin experimente interactive, concursuri și expoziții, lupte medievale și sportive, degustări și prezentări de produse gastronomice. Au fost vernisate colecțiile moldave care au ajuns în Cartea Guinness, expoziții de inventică și fotografice din istoria cercetării. Tinerii savanți au concurat în cadrul concursului interactiv Science Slam, unde au convins publicul, într-o manieră originală, despre importanța descoperirilor lor.
Lumea a trecut pe la standurile institu-țiilor din capitală. Petru Craveț, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență, lămu-rea ca un specialist cum se acordă primul ajutor. Ne-a invitat și pe noi la spital, dar ca prieteni și colegi, nu ca pacienți. Câțiva copii nu-și dădeau rând la un microscop, unde puteau cerceta celule benigne dintr-un țesut și celule maligne din alt țesut. La un alt stand, vizitatorii gustau cireșe obținute de către savanții noștri prin încrucișarea diferitelor soiuri …
Pe scena Complexului „Vatra” au evoluat mai multe formații etnofolclorice, artiști, printre care Orchestra Prezidențială, ansamblul Brio Sonores, formația etnofolclorică „Ștefan Vodă”, corul ASEM etc., care au întreținut pe parcursul zilei atmosfera de sărbătoare. Evenimentul a culminat cu un concert de zile mari, susținut de Chișinău Youth Orchestra și Alex Calancea Band.