6 December 2024
Chisinau
Social

Satele Moldovei devin tot mai pustii

Loading
Social Satele Moldovei devin tot mai pustii
Satele Moldovei devin tot mai pustii

 

 

batrini-la-sate

Foto: Nicu Bînzari

Lipsa locurilor de muncă, condițiile proaste de trai, migrația masivă fac ca sa­tele din Moldova să devi­nă tot mai pustii. Oamenii pleacă în căutarea unei vieți mai bune și părăsesc locurile natale, oricât de dragi le sunt acestea.

 

Potrivit datelor Întreprinde­rii de Stat Registru, în prezent, în Moldova sunt 47 de sate în care locuiesc mai puțin de zece locuitori. Cele mai multe sate pe cale de dispariție sunt în raionul Căușeni. Aici, patru localități au până la cinci locuitori. Oamenii care mai locuiesc în aceste sate sunt bătrâni și refuză să pără­sească locurile natale.

Printre satele care riscă să fie șterse de pe harta Moldovei este și Șestaci din raionul Sân­gerei. Aici locuiesc trei persoa­ne. Una dintre ele este Eufrosi­nia Poiețică, în vârstă de 82 de ani. Femeia spune că nu vrea să plece din Șestaci, pentru că aici s-a născut și aici și-a petrecut în mare parte viața.

Femeii îi este greu. În locali­tate nu mai sunt drumuri, așa că, atunci când plouă, practic nu se poate duce nicăieri. Iar uneori, vara se întâmplă să nu aibă nici apă. Fântâna și izvoarele seacă. Femeia are o pensie de câteva sute de lei pe care, ca să și-o ri­dice, trebuie să meargă în satul vecin. Deoarece este bătrână, îi vine greu să se ducă până acolo. Și tot din satul vecin își cumpă­ră alimente. Așa că, atunci când drumurile sunt impracticabile, Eufrosinia Poiețică nu se duce nici după produse alimentare.

Bătrânica mai are o problemă care o preocupă nespus de mult. Deseori îi dau târcoale hoții. Fe­meia crește câteva păsări ca să aibă ce mânca, dar hoții i le fură și pe acestea. În ultima vreme, a de­venit chiar periculos să locuiești în acest sat. Oricum, femeia încă mai crede că satul nu va dispă­rea. Și își amintește cu nostalgie de vremurile frumoase trăite aici. Mai ales că satul a fost unul în care activa chiar și o școală, iar elevii din localitățile vecine ve­neau aici să învețe.

Mătușa Eufrosinia ne ara­tă că în apropierea casei sale se construiește o mănăstire. Acum patru ani, un preot care s-a năs­cut aici a început să o ridice. Fe­meia ne lămurește că locul este unul retras de lume, de aceea e tocmai bun pentru curățarea sufletului. Dar pentru ca mănăs­tirea să fie gata mai este mult de lucru, mai e nevoie și de resurse financiare. Așa că nu se știe câți ani vor mai trece până aceasta va fi înălțată. Mătușa Eufrosina însă speră că odată ce enoriașii vor în­cepe să vină la mănăstire, poate va reînvia și satul.

Oficial, Republica Moldova pierde anual câte zece mii de persoane, ceea ce echivalează cu dispariția a trei–patru sate. De asemenea, oficial, în țara noastră sunt 3,5 milioane de locuitori și alte 350-400 de mii de persoane în regiunea transnistreană. În realitate, experții susțin că nu­mărul este mult mai mic, în jur de 2,5–2,8 milioane de oameni. Institutul Demografic de la Viena a făcut pronosticuri și a consta­tat că în următorii ani Republica Moldova riscă să piardă 1–1,5 milioane de oameni. Țara noas­tră e într-un proces de depopu­lare continuă. Cine știe câți con­sângeni de-ai noștri plecați prin lume în căutarea unei vieți mai bune vor vrea să revină acasă și să renască satele Moldovei…

 

Adela ȘEVCIUC

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand