18 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sărăcia, salariile şi pensiile mici provoacă cele mai mari nelinişti pentru populaţie

Loading
Без рубрики Sărăcia, salariile şi pensiile mici provoacă cele mai mari nelinişti pentru populaţie
Sărăcia, salariile şi pensiile mici provoacă cele mai mari nelinişti pentru populaţie

populatie-moldova

 

Populaţia ţării este în prag de dis­perare. Potrivit studiului socio­logic „Impactul reformelor im­plementate în Republica Moldova asupra situaţiei social-economice şi politice”, realizat de către Aso­ciaţia Sociologilor şi Demografilor (ASD) în prima decadă a lunii cu­rente, majoritatea covârşitoare a celor întrebaţi, adică 85%, a decla­rat că nu este mulţumită cu ceea ce se întâmplă în ţară.

 

Cei mai mulţi, aproape jumătate din nu­mărul persoanelor intervievate, au spus că se arată îngrijoraţi de problemele sărăciei, salariilor şi pensiilor mici. Doar la o dife­renţă de 2-3% se află ponderea persoanelor care sunt alarmate de creşterea preţurilor la produsele alimentare şi la serviciile co­munale. Peste 40 la sută dintre cei chesti­onaţi îşi manifestă nemulţumirea faţă de corupţie, care a afectat funcţionarii publici de toate nivelurile, şi ineficienţa justiţiei. O preocupare nu mai puţin îngrijorătoare este şomajul. Aproape 40% dintre respondenţi cred că perspectiva pierderii locului de muncă este o ameninţare reală pentru ei.

Aproape un sfert dintre intervievaţi sunt îngrijorați de situaţia financiar-economică dificilă a ţării, marcată de furtul miliardului de dolari din sectorul bancar, de deprecie­rea monedei naţionale, de creşterea taxelor şi a impozitelor. În genere, mai bine de 70% dintre persoanele întrebate sunt de părere că situaţia economică s-a înrăutăţit faţă de acum un an de zile. Mai rău, aproape jumă­tate dintre ei nici nu speră că situaţia eco­nomică se va îmbunătăţi în decurs de an. În aceste condiţii, 48% dintre respondenţi spun că situaţia financiară a familiilor lor nu s-a îmbunătăţit. Cât priveşte perspecti­vele nivelului de trai al familiilor lor pentru un an înainte, fiecare al patrulea respondent a declarat că familia sa o va duce mai rău.

 

Veniturile nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar

 

Dacă e să vorbim în ce măsură popula­ţia ţării este mulţumită de nivelul de trai, studiul respectiv arată că aproape 60% din­tre persoanele întrebate au spus că nu sunt satisfăcute de viaţa lor. Peste o treime din populaţie este de părere că veniturile pe care le obţin nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar, în timp ce 44% susţin că de abia reuşesc să se descurce.

Drept o cauză a înrăutăţirii condiţiilor de viaţă în această perioadă este 

văzută perpetuarea reformelor. Astfel, în opinia a 76% din populaţia ţării, reformele nu au dat rezultate pozitive, ceea ce denotă o ati­tudine negativă faţă de modul cum sunt im­plementate reformele. Aproape 70% dintre respondenţi cred că în ultimii cinci ani nu s-a schimbat nimic în ce priveşte combate­rea corupţiei, iar 40-50% spun că nu văd îmbunătăţiri reale în sfera economică a sa­telor, oraşelor.

 

O treime din populaţia ţării este bolnavă

 

Studiul mai oferă şi date alarmante pri­vind starea sănătăţii populaţiei. Peste o treime dintre cei intervievaţi au spus că se confruntă cu probleme serioase de sănăta­te.  Mai puţin de 80% dintre cei întrebaţi susţin că dispun de poliţe de asigurare obli­gatorie de sănătate.

Pentru comparaţie, cercetările sociolo­gice efectuate în ţările cele mai dezvoltate arată că majoritatea absolută a populaţiei se declară sănătoasă.

Desigur, mimarea reformelor de către guvernare a influențat direct opinia popu­laţiei privind perspectivele de dezvoltare a țării. Din cauza degradării nivelului de trai ce s-a produs în ultimii cinci, aproape 70% din populaţia ţării crede că relaţiile din­tre Moldova şi UE s-au înrăutăţit. Drept rezultat, 36% dintre respondenţi pledea­ză pentru asocierea cu Uniunea Europea­nă, iar 39% – pentru Uniunea Economică Eurasiatică.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand