Pe 25 ianuarie a fost lansată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin 2021. Zeci de organizații private, insti-tuții publice, societatea civilă, sindicatele, dar și comunitatea medicală, și-au unit eforturile pentru a îndemna femeile să aibă grijă de sănătatea lor.
Evenimentul din acest an pune accent pe conceptul de prevenție, având în vedere faptul că exista instrumente, precum vaccinarea și screening-ul, care pot reduce semnificativ riscul apariției acestei boli.
„Viața și sănătatea au prioritate, indiferent de provocări și pandemii. În ciuda tuturor provocărilor cauzate de Covid-19, am asigurat continuu accesul femeilor la serviciile de screening cervical, în condiții de siguranță. Iubiți-vă mamele, surorile, soțiile, prietenele! Faceți testul citologic!”, a menționat Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Studiul despre Cunoș-tințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, realizat în anul 2020, arată că tendința de efectuare a testului citologic în Republica Moldova este pozitivă. Gradul de conștientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat, ca urmare a cunoștințelor lor, testul de prevenție s-a dublat în ultimii doi ani. „Sunt necesare trei intervenții cheie pentru a elimina cancerul de col uterin: vaccinare, screening și tratament eficient. Implementarea cu succes a acestor măsuri ar putea reduce cu peste 40% din noile cazuri de boală și ar putea salva viața a cinci milioane de femei până în anul 2050”, a menționat Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă a UNFPA în Moldova.
Cancerul de col uterin este o maladie care poate fi prevenită în proporție de 80 la sută.