13 aprilie 2024
Chisinau
Varia

Sancţiuni mai dure pentru fraudarea examenelor de bacalaureat

Loading
Varia Sancţiuni mai dure pentru fraudarea examenelor de bacalaureat
Sancţiuni mai dure pentru fraudarea examenelor de bacalaureat
copiat-la-BAC

Foto: exam.com

Noi măsuri antifraudă și anticopiat ar putea fi puse în aplicare la examenele de bacalau­reat din acest an. Un proiect de lege pentru modificarea şi completarea în acest scop a mai multor acte legislative a fost aprobat de curând de membrii Executivului.

 

 

Documentul propune completarea Legii învă­ţământului cu o prevedere nouă, potrivit căreia se interzice publicarea subiectelor de la examenele de bacalaureat, dar şi a soluțiilor la acestea, până la începerea sau pe durata desfăşurării examene­lor. De asemenea, se preconizează modificarea şi completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova.

Potrivit modificărilor propuse, persoanele fizice care se vor face vinovate de încălcările sus-menţio­nate vor fi sancționate cu amendă de la 50 până la 150 de unităţi convenţionale, iar cele juridice – de la 300 până la 500 de unităţi convenţionale.

În acelaşi timp, pentru persoanele cu funcții de răspundere care vor comite astfel de încălcări se prevede amendă de la 300 până la 500 de unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de a desfăşura anumite activi­tăţi pe un termen de la trei luni până la un an.

Sancţiunile vor fi puse în aplicare după ce re­spectivul proiect de lege va fi examinat şi aprobat de Parlament.

În opinia preşedintelui Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov, statul este cel care stabi­leşte regulile de joc în această chestiune, iar anga­jaţii din sistemul de educaţie trebuie să le cunoască şi să ţină cont de ele. Cu toate acestea, preşedintele SEŞeste de părere că pedepsele prevăzute în pro­iectul sus-menţionat sunt cam dure.

Cu referire la intenţia autorităţilor statului de a pedepsi elevii care sunt prinşi în timp ce copiază la un examen de bacalaureat, Dumitru Ivanov spune că nu va fi de acord niciodată ca sancţiunea aplica­tă să se răsfrângă şi asupra altor examene.

„Cred că este o încălcare a drepturilor acestor copii şi încă una foarte gravă, ce nu poate fi accep­tată”, a accentuat preşedintele Sindicatului Educa­ţiei şi Ştiinţei.om

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand