2 iulie 2024
Chisinau
Sanatate

Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul împlinește 40 de ani de la fondare

Loading
Sanatate Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul împlinește 40 de ani de la fondare
Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul împlinește 40 de ani de la fondare
Vocea poporului

În anii 1960, într-un loc pitoresc al orașului Cahul, au fost descoperite ape minerale terapeutice. Pe par­curs, s-a format un iaz, iar ulteri­or, în 1965, prospectori din Cahul au forat o sondă arteziană, în acest loc formându-se astfel Lacul Sărat, esențial pentru viitorul sanatoriului. Astfel își începe istoria Sanatoriul „Nufărul Alb”, care împlinește în acest an 40 de ani de la fondare.

La 3 iulie 1984, a avut loc deschiderea ofi­cială a policlinicii balneare și a secției de hi­droterapie. Complexul includea o policlinică balneologică, un hotel, un restaurant și spații pentru evenimente culturale și de divertis­ment. Acum, e aproape imposibil de enu­merat totul de ce dispune sanatoriul și toate serviciile prestate, principalul factor curativ fi­ind apa minerală unică, ce se deosebește prin componența sa chimică variată.

„Când am venit, în 1984, în Cahul, aici se finisa amenajarea acestei policlinici. Era to­tul gol, loc viran, erau șanțuri lăsate de con­structori, nu era nici o clădire care este acum. Primii ani au fost grei, deoarece nimeni nu cunoștea lucrul în sistemul sanatorial, selec­tam colectivul, organizam specializări, îi in­struiam. În afară de complexul sanatoriului, noi am construit două case cu 90 și, respectiv, 87 de apartamente. Am construit o grădiniță cu 320 de locuri pentru copii, săli de cazane și altele. Investițiile sunt enorme și le facem mereu, pentru a asigura un tratament eficient și confort pentru pacienți”, ne spune fostul director al sanatoriului, Vasile Scutelnic.

Pentru economista Tatiana Paladi, Sana­toriul „Nufărul Alb” a fost și primul ei loc de muncă. „Pe parcursul a 40 de ani de activi­tate în cadrul sanatoriului, am avut parte de o echipa de profesioniști, dedicându-mă cu maximă responsabilitate misiunilor, valorilor și strategiilor de dezvoltare continuă”, spune angajata sanatoriului.

De atunci, au trecut pragul sanatoriului peste 300 de mii de pacienți. „Timp de 40 de ani, echipa de profesioniști din diferite generații au dăruit oamenilor bunătate și să­nătate. Îi felicităm pe toți care pun suflet în prosperarea Sanatoriului „Nufărul Alb”, spu­ne Alexandr Scutelnic, actualul director.

 

Simbol al speranței și al sănătății

Astăzi, Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul rămâne un simbol al sănătății și al speranței, oferind tratament de calitate și o experiență de neuitat pentru toți cei care îi trec pragul. Principalele afecţiuni care se tratează aici țin de aparatul locomotor, sistemul nervos cen­tral şi periferic, sistemul cardiovascular, gine­cologice, dermatologie, aparatul digestiv ș. a. Aici, pacienții au parte de mai multe secții de băi, de fizioterapie, hidroterapie, masaj clasic și subacvatic, tratament cu ozocherită și pa­rafină. Stațiunea este cunoscută și prin apele sale naturale.

Pe lângă alte proceduri, în 2016, aici a fost deschisă și o cameră salină. Este o salină uni­că în Republica Moldova, având o capacitate pentru 100 de pacienți concomitent. Proce­durile la sanatoriu încep de dimineață, de la ora 9, și durează până la ora 14.00. După asta, pacienții au liber să se odihnească de sine stătător. Capacitatea sanatoriului este de 500 de paturi.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand