26 October 2024
Chisinau
Sanatate

Sanatoriul „Codru”, locul unde îți poți restabili sănătatea și forțele

Loading
Sanatate Sanatoriul „Codru”, locul unde îți poți restabili sănătatea și forțele
Sanatoriul „Codru”, locul unde îți poți restabili sănătatea și forțele
Vocea poporului

Situat într-un loc pitoresc, anual, circa zece mii de pacienți, atât din Republica Moldova, cât și de pes­te hotare, trec pragul Stațiunii bal­neoclimaterice „Codru”. Grație su­portului Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), recent, a fost construit un nou bloc de cazare, o stație proprie de epurare, a fost renovată buveta, locul unde se beau ape minerale,  au fost executate și alte lucrări de întreținere.

 

Investiții dictate de piață

Investițiile au fost pe măsură și generate de necesitate, ne-a spus administratorul și medicul-șef al sanatoriului, Andrei David.

„Anual, avem în jur de zece mii de pacienți. Am găzduit și refugiați din Ucrai­na. Evident, criza pandemică, războiul, ne-au afectat oarecum, dar ne descurcăm încet, încet. Cu sprijinul CNSM, am construit acel bloc nou de cazare a pacienților. Nu a fost un moft, dar o necesitate. Majoritatea per­soanelor care veneau la sanatoriu cereau să fie cazați câte unul în cameră. Respectiv, nu aveam spațiu atât de mult, pentru că blocu­rile vechi au fost construite pe timpul URSS și erau planificate pentru două persoane în cameră. A fost construită și o stație proprie de epurare. Fosta stație nu era a noastră și se afla într-o stare deplorabilă. Se discuta chiar despre o posibilă sistare a activității sanatoriului. În fiecare an ne străduim să facem unele reparații curente. Cerințele pacienților, ale oamenilor care ne trec pra­gul cresc și ne străduim să fim în pas cu ei, doar că aceasta necesită timp, dar și bani”, a relevat Andrei David.

 

Apreciat și de străini

Stațiunea balneoclimaterică este apreci­ată nu doar de cetățenii din Republica Mol­dova, dar și de cei de peste hotare.

„Până la 15 la sută dintre cei care ne trec pragul sunt cetățeni străini. Vin foarte mulți moldoveni care au emigrat, dar și străini. Raportat la preț-calitate, își dau seama că merită. În perioada rece a anului sunt mai puțini, dar cum se încălzește timpul, vin mai mulți. Evident, o bună parte dintre ei sunt persoane în vârstă. Își dau seama că de acești bani, dacă ar merge undeva peste hotare la odihnă, ar plăti mult mai mult. La ei stai doar o săptămână, la noi, însă, sejurul e de 18 zile”, adaugă David.

Singura problemă de care ni se plân­ge Andrei David este lipsa de personal. Migrația forței de muncă din țară se face resimțită și la sanatoriu.

„Problema personalului, pe an ce trece, devine tot mai acută. Dacă unele stațiuni sunt mai aproape de capitală sau de orașe mai mari, unde sunt mai mulți oameni, re­spectiv, poți găsi mai ușor angajați, la noi este mai dificil. Nu găsim specialiști cu stu­dii superioare, dar și mulți oameni din lo­calitate au emigrat. Pe cei pe care îi avem îi instruim, îi creștem, ca să facem față cerințelor”, menționează medicul-șef.

 

Sănătatea, prioritatea cetățenilor

Sanatoriul înseamnă o modalitate natu­rală de a ameliora starea sănătății cu aju­torul aerului curat, al apelor minerale, soa­relui, ierburilor, iar fiecare persoană trebuie să  aibă grijă de sănătate la timpul potrivit, spune Andrei David.

„Fiecare persoană trebuie să aibă grijă de sănătatea sa și tot ce facem trebuie să fie la timp. Dacă pierdem această fereastră, în oricare patologie, e mult mai dificil să obții rezultate, eficacitate a tratamentului. Orice patologie e mai ușor să o previi decât să o tratezi. Spre regret, la noi, oamenii nu au cultura sănătății. Din lipsă de timp, de bani, nu se adresează la medic. Fiecare trebuie să înțeleagă că tratamentul medicamentos nu îl înlocuiește pe cel sanatorial și viceversa. Doar în complex ajută cel mai mult sănătății. Sunt două ramuri care se suplinesc”, susține Andrei David.

În stațiunea balneoclimaterică „Codru” se tratează maladiile gastrointestinale, ale aparatului locomotor, bolile sistemului ner­vos central şi periferic, ale căilor respiratorii, ginecologice etc.

Aceasta a fost deschisă în anul 1959 pe locul fostului spital balneologic, construit pe teritoriul mănăstirii Hârjauca.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand