25 aprilie 2024
Chisinau
Social

Sanatoriul „Codru”, cartea de vizită a țării, pe care o putem oferi și Europei

Loading
Social Sanatoriul „Codru”, cartea de vizită a țării, pe care o putem oferi și Europei

La Sanatoriul ,,Codru” din satul Hârjauca, raionul Călăraşi, toate cele peste 450 de locuri sunt ocupate. Situată într-o zonă pitoreas­că, nu departe de oraşul Că­lăraşi, staţiunea este renu­mită prin împachetările cu nămol, proceduri care se fac doar aici. La fel de solicitate sunt şi băile cu apă minera­lă naturală, iar pădurea din preajmă, lacul, aerul curat creează cele mai favorabile condiţii pentru un tratament eficient şi odihnă pe cinste. Șeful delegaţiei Uniunii Eu­ropene (UE) în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a efectuat zi­lele trecute o vizită de lucru la staţiunea balneară ,,Co­dru” ca să se convingă de aceasta pe viu, dar şi să vadă care sunt condiţiile oferite de sindicate pentru menţi­nerea sănătăţii salariaţilor.

codru-tapiola

Însoţit de medicul–şef al sanatoriului, Simion David, oficialul european a inspec­tat  staţiunea balneară şi s-a convins din prima sursă de condiţiile de tratament, ca­zare şi hrană a pacienţilor de aici. ,,Mi-a plăcut foarte mult. Un nivel înalt de de­servire. Se înţelege că s-au făcut investiţii masive ca să se dea posibilitatea oameni­lor să aibă parte de o odihnă bună şi să se trateze la pre­ţuri accesibile.

Faptul că am întâlnit la sanatoriu multe persoane denotă că, în primul rând, este se­zonul preferat, iar în al doilea, că este un loc deosebit şi oamenii aleg cu plăcere să vină aici. Cetăţenii UE trebuie să ştie mai multe despre staţiunea „Codru”, dar şi despre alte staţiuni din Republica Moldova. Voi reveni cu plăcere aici de fiecare dată”, a spus pen­tru „Vocea poporului” Pirkka Tapiola.

Potrivit lui Oleg Budza, preşedintele Con­federaţiei Naţionale al Sindicatelor din Mol­dova (CNSM), vizita a fost una planificată, pentru a-i arăta oficialului european condi­ţiile, investiţiile, munca de zi cu zi, inclusiv a sindicatelor.

„Ne-am bucurat mult că Pirkka Tapiola ne-a vizitat. Dorim ca să fie văzută şi munca sindicatelor, cum contribuie acestea la îm­bunătăţirea sănătăţii salariaţilor prin  inter­mediul staţiunilor sanatoriale. În Europa, acestea nu se ocupă de problemele sanato­riale, pentru că este un lucru migălos. Sunt multe investiţii aici, menite să conducă la un tratament şi o odihnă mai bune pentru cetăţeni. Am vorbit şi despre faptul că dorim să pătrundem, puţin câte puţin, şi pe piața Uniunii Europene. La noi sunt preţuri cu mult mai mici decât în ţările UE. Trebuie să facem condiţii şi mai bune şi atunci oamenii vor alege să se trateze la noi”, a spus Oleg Budza.

Potrivit afirmațiilor sale, doar în ultimii cinci ani, în acest sanatoriu au fost făcute in­vestiţii de 30 de milioane de lei. „Sanatoriul are peste 55 de ani şi mă bucură faptul să aud că vin la „Codru” de ani de zile foarte mulți oameni. Am făcut investiţii nu doar în ceea ce priveşte condiţiile de trai, dar şi în tratament. Sunt foarte mulţumit şi de per­sonalul, care munceşte foarte mult, pentru că este o muncă enormă”, a mai adăugat președintele CNSM.

 

Peste 55 de ani de activitate

Staţiunea are peste 55 de ani de la fon­dare. Aceasta a fost deschisă în anul 1959 pe teritoriul fostului spital balneologic, con­struit pe teritoriul fostei mănăstiri Hârjauca. De mai bine de 15 ani, anual, pragul aceste­ia este călcat şi de către chişinăuianul Vic­tor Popovici, care, atunci când l-a văzut pe oficialul european şi pe preşedintele CNSM, nu a ezitat să aducă un cuvânt de mulţumire conducerii din fruntea acestei instituţii sa­natoriale.

,,Deja al 15-lea an vin aici anual. Vreau să vă spun că chiar din a doua săptămână de  tratament încep să

simt efectul, care este unul nemaipomenit de bun”, susţine Victor Popovici, care a făcut chiar şi o glumă, în­trebându-i pe vizitatori să-i spună câţi ani îi dau. Deşi aceştia i-au dat nu mai mult de 60, el a spus că are 66, iar dacă arată bine, asta se datorează faptului că vine anual aici.

 

Staţiune unică în felul său

,,Staţiunea noastră e unică în felul său”, ne spune medicul-şef Simion David. Potrivit acestuia, apele minerale ,,fac minuni”, iar proprietăţile acesteia au fost cercetate de că­tre savanţi. „Apa de aici se aseamănă cu cea de la staţiunile balneare de la Essentuki, cu apele minerale de lângă Harkov. În perioada sovietică, la sanatoriu se tratau pacienţi din toată uniunea şi doar câteva procente erau localnici. În 1992, teritoriul din deal a fost dat mănăstirii care s-a redeschis şi noi am rămas acum cu 500 de paturi pe teritoriul din vale”, spune Simion David.

Problema cea mai complicată care maci­nă conducerea sunt drumurile ce duc spre staţiune, fapt recunoscut, mai în glumă, mai în serios, şi de către oficialul european. „Un adevărat masaj am primit până am ajuns aici”, a spus Pirkka Tapiola în cadrul între­vederii cu personalul staţiunii.

„Vrem să avem şi pacienţi din ţările eu­ropene, dar cum să vină pe aşa drumuri?”, se întreabă medicul-şef. O altă problemă ar fi taxele prea mari care sunt percepute de către statul Republica Moldova. Una peste alta, responsabilii se declară optimişti că vor reuşi din puţinul pe care îl au să facă lucruri frumoase, astfel ca cei care vin aici să le mai calce pragul, în fiecare an.

Potrivit lui Simion David, anual, aici se odihnesc circa zece mii de oameni. „Mai puţini avem în luna martie şi aprilie, dar în rest, cam toate lunile sunt pline. Asta de­monstrează faptul că la noi este bine şi oa­menii optează pentru noi”, a conchis medi­cul-şef.

 

Mesaj critic la adresa Republicii Moldova

În cadrul întrevederii oficialului european cu personalul medical şi cu pacienţii din ca­drul sanatoriului, Pirkka Tapiola a amintit despre activitatea sa în Republica Moldova, despre principalele acţiuni care urmează a fi întreprinse pentru a susţine eforturile ţării în procesul de integrare europeană şi a răs­puns la o serie de întrebări.

În alt context, Pirkka Tapiola a criticat felul cum au loc reformele în țara noastră, dar a menţionat că, în pofida la toate, UE va susţine Republica Moldova pe făgaşul său european. „Toate succesele înregistrate de Uniunea Europeană au venit din pute­rea proprie, prin muncă. În ceea ce priveşte relaţiile cu Republica Moldova, putem doar să vă ajutăm. Am adus în Moldova şi zeci de consilieri europeni, dar responsabilitatea implementării reformelor îi revine statului, Guvernului. Într-adevăr, au fost făcute unele lucruri, aceşti paşi sunt importanţi, dar tre­buie să vorbim şi de calitate, nu de cantitate. Încrederea noastră este ca aceste reforme să ducă la bunăstarea cetăţenilor, la o justiţie bună și corectă şi la eliminarea birocraţiei şi a corupţiei. Ştim că unele reforme dor, dar fac o paralelă cu o intervenţie chirurgicală – uneori e mai bine de făcut o intervenţie du­reroasă, ca după asta să te simţi bine. Exact aşa e şi în raport cu populaţia, totul se face pentru bunăstarea acesteia”, a spus Tapiola.

De asemenea, şeful delegației UE a subliniat rolul și importanța unei bune funcționări a instituțiilor statului, în con­formitate cu legislația țării, cu recomandă­rile internaționale, pentru a oferi cetățenilor posibilitatea de a duce un trai decent, astfel încât aceștia să aibă condiții bune de muncă, iar drepturile lor să fie respectate.

„Din păcate, am auzit foarte mult popu­lism şi mai puţin acţiuni. Pentru noi, nu este important să ni se declare că suntem pro-europeni, importante sunt acţiunile. UE va ajuta şi în continuare Republica Moldova, doar că „nu o să vă dăm peştele, dar undiţa ca să-l prindeţi”. Continuăm să fim un par­tener pentru R. Moldova, să ajutăm ţara, oamenii, dar să nu susţinem promisiunile. Dacă nu vom munci împreună, nu vom trăi mai bine”, a conchis în cadrul întrevederii şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand