Un şir de propuneri adiţionale la proiectele principalelor documente bugetare pentru 2016, aprobate recent de Guvern, vor fi înaintate de reprezentanţii sindicatelor în cadrul dezbaterilor pe marginea acestor acte legislative, care vor fi organizate în Parlament. Decizii în această privinţă au fost luate, marţi, în cadrul şedinţei Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Problema principală invocată de reprezentanţii Guvernului în cadrul discuţiilor cu sindicaliştii ţine de insuficienţa mijloacelor bugetare acumulate în prezent, dar care urmează să fie depăşită în următoarele luni, a remarcat Oleg Budza, preşedintele CNSM. Cu toate acestea, reprezentanţii sindicatelor insistă ca salariile pedagogilor, ale personalului auxiliar şi nedidactic din instituţiile de învăţământ, dar şi ale bibliotecarilor, să fie majorate în acest an.
Astfel, s-a convenit ca, în septembrie, în funcţie de evoluţia indicatorilor privind colectarea impozitelor şi a taxelor, în acest scop să fie operate modificări la Legea bugetului de stat. În caz contrar, numărul angajaţilor din sistemul bugetar care sunt prost plătiţi şi se concediază va continua să crească.
Cu referire la aceasta, Dumitru Ivanov, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, a menţionat că, dacă prin şcoli personalul tehnic se mai reţine prin posturi, atunci prin grădiniţe degrabă nu va mai avea cine să îndeplinească funcţiile acestuia.
Deşi până acum nu a fost luată în consideraţie propunerea privind creşterea salariului minim pe ţară, sindicatele speră totuşi să obţină majorarea acestui cuantum până la finele anului curent.
„Am discutat mult pe marginea acestei chestiuni, iar acum, solicitarea noastră este ca cel puţin spre finele anului să fie operată modificarea în cauză. Costul lunar al acestei majorări este de
65 mln. de lei şi cred că mijloacele financiare necesare în acest scop ar putea fi găsite”, a precizat Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM.
Însă în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, în anul viitor, după indexare, pensia minimă lunară pentru limita de vârstă, care este acum de 949 de lei, va fi mai mare ca salariul minim pe ţară. Şi atunci va fi deja mai convenabil pentru unele categorii de persoane să stea acasă şi să primească pensie decât să lucreze pentru un salariu mai mic decât nivelul minim al acestor plăţi, a opinat Sergiu Sainciuc.
În aceste condiţii, propunerile sindicatelor legate de acest aspect, dar şi de altele similare, urmează să fie prezentate în Parlament. Ulterior, pe marginea propunerilor în cauză vor fi organizate întâlniri şi discuţii cu reprezentanţii comisiilor parlamentare. Sindicaliştii vor insista în continuare să fie prevăzute mijloace financiare cel puţin pentru câteva luni din acest an, iar în acest fel să poată fi urnit carul din loc în problema respectivă.
În acelaşi timp, membrii Comitetului Confederal s-au arătat îngrijoraţi de faptul că transferurile de la bugetul de stat către cel al asigurărilor sociale sunt enorme, ceea ce pune în pericol stabilitatea acestui sistem. De asemenea, liderii sindicali au evidenţiat faptul că din angajamentele Guvernului faţă de fondurile de asistenţă medicală circa un mlrd. de lei nu are acoperire bugetară. Or, din cele 12,1 procente prevăzute de lege sub formă de transferuri în contul categoriilor de persoane asigurate de Guvern au fost planificate doar aproximativ 7,5 la sută.
Reprezentanţii sindicatelor au constatat că factorii de răspundere de la Guvern au promis ca, odată cu acumularea de venituri suplimentare, să fie revăzute mai multe prevederi bugetare legate de protecţia social-economică. Membrii Comitetului Confederal au subliniat că, deşi bugetul de stat preconizat pentru 2016 are un caracter social, în virtutea faptului că 60 la sută din cheltuieli, prestaţiile alocate în acest scop sunt, totuşi, mici şi foarte mici.
Discuţiile s-au mai axat pe reforma administraţiei publice, a sistemului de pensii, suplimentarea fondurilor pentru organizarea odihnei de vară a copiilor şi adolescenţilor, extinderea bazei fiscale etc.
În consecinţă, membrii Comitetului Confederal al CNSM au aprobat un şir de amendamente la proiectul bugetului de stat, al asigurărilor sociale de stat, precum şi cel al fondurilor de asigurări medicale pentru 2016. Propunerile în cauză urmează a fi înaintate Comisiilor parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie şi celei pentru economie, buget şi finanţe.
În aceeaşi şedinţă au mai fost examinate chestiuni privind organizarea şi desfăşurarea Adunării activului sindical al CNSM cu prilejul Zilei Sindicalistului, crearea Centrului de Dezvoltare a Parteneriatului Strate-gic în domeniul VET – educaţiei şi formării profesionale, precum și o reclamaţie a CNSM către Organizaţia Internaţională a Muncii etc.
Informaţii mai detaliate despre aceste şi alte subiecte discutate la şedinţa Comitetului Confederal puteţi citi în următoarele numere ale ziarului „Vocea poporului”.