30 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Salariile scad, preţurile cresc

Loading
Без рубрики Salariile scad, preţurile cresc
Salariile scad, preţurile cresc

preturi-moldova

 

Gluma se îngroaşă. După cele mai recente date ale Biroului Naţional de Statistică, salariile bugetarilor şi ale angajaţilor din unele ramuri ale economiei au început să se mic­şoreze. Astfel, în luna septembrie anul curent, câştigul salarial mediu al angajaţilor din sfera bugetară s-a redus cu aproape 10 procente, cobo­rând la 3924,6 lei. Nici în plină cri­ză economică mondială, care a lovit ţara noastră ultima dată, nu s-a ad­mis micşorarea salariilor bugetari­lor. Dimpotrivă, în luna septembrie 2009, lefurile angajaţilor din dome­niul public au crescut cu aproape 20 la sută.

 

Pe când, după 9 luni de la începutul aces­tui an, veniturile salariale ale lucrătorilor din administraţia publică s-au micşorat cu 8,5%, ale pedagogilor, ale angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială cu 8%.

 

Devalorizarea monedei naţionale compromite puterea de cumpărare

 

S-a tăiat şi din salariile lucrătorilor din sectorul real. Desigur, cel mai mult au avut de suferit veniturile angajaţilor din activită­ţile financiare şi de asigurări, care s-au mic­şorat cu aproape 30 la sută. Aşadar, se poate spune că furtul miliardului din cele trei bănci comerciale a avut un efect dezastruos şi asu­pra nivelului de remunerare a angajaţilor din domeniul respectiv. Totodată, s-au micşorat cu 2,1% salariile lucrătorilor din sfera servi­ciilor comunale, cu 1,5 la sută ale angajaţilor din industria prelucrătoare şi cu 0,5 la sută ale celor din sfera transporturilor.

În replică, exponenţii guvernării încearcă să demonstreze că scăderile de salarii, mai cu seamă ale angajaţilor din sfera bugetară, au un caracter sezonier. Chipurile, în fiecare an, în luna septembrie, mărimea veniturilor sa­lariale ale bugetarilor scad în raport cu luna august, deoarece lefurile din luna august in­clud şi indemnizaţiile pentru concediul anu­al plătit. Au dreptate. În septembrie, anul trecut, la fel, s-a înregistrat o scădere a veni­turilor salariale din sfera bugetară. Doar că anul acesta, spre deosebire de 2014, tăierea lefurilor arată mai adâncă, mai dureroasă.

Dar cel mai alarmant este faptul că, după cum ne vorbesc datele BNS, indicele câştigu­lui salariului real, în septembrie anul curent, faţă de cel din luna corespunzătoare din anul trecut, ce reflectă raportul dintre salariul no­minal brut şi inflaţie, a scăzut cu 2,3%. Adi­că, salariul real în ţara noastră s-a micşorat faţă de anul trecut doar din cauza scumpiri­lor. Iar dacă mai luăm în calcul şi devalori­zarea monedei naţionale, atunci rezultă că valoarea medie a salariului sau puterea de cumpărare a unui angajat din ţara noastră s-a micşorat cu aproape 40%.

 

Preţurile cresc mai repede decât salariile

 

Este grav că viteza cu care creşte salariul nominal brut este mai mică decât cea cu care avansează scumpirile. Deci, în septembrie anul curent, câştigul salarial mediu nominal brut a crescut cu 10 la sută, în timp ce indice­le preţurilor de consum, în luna respectivă, a evoluat cu 12,6%. Şi dacă cei de la guvernare caută să ne demonstreze că nu se întâmplă nimic grozav, că prăbuşirea salariilor are un caracter sezonier, atunci ţin să le amintesc că anul trecut acestea au crescut cu 19 la sută, pe fundalul unei evoluţii a inflaţiei generale în ţară de mai puţin de 5%.

Adică, după nouă luni de la începutul acestui an, preţurile au crescut de două ori faţă de perioada similară a lui 2014 şi se concretizează printr-un spor de 12,6%. Cele mai mari scumpiri le-au cunoscut produsele alimentare. De pildă, preţurile la fructe au crescut cu 38,6%, la legume – cu 37,8%, la ouă – cu peste 20 la sută, la ulei vegetal – cu 9%, la pâine – cu 8,5%. Medicamentele s-au scumpit cu peste 17 la sută, serviciile comu­nale – cu peste 18%.

Din păcate, „marşul falnic” al scumpirilor a continuat şi în luna octombrie. După 10 luni, inflaţia a atins cota de 13, 2%, ceea ce ar însemna că în octombrie preţurile au crescut mai repede chiar faţă de septembrie. Astfel, legumele s-au scumpit cu aproape 41,5%, fructele-cu aproximativ 40 la sută, uleiul ve­getal – cu peste 16%. Costul medicamentelor a săltat cu aproape 20%. În luna noiembrie, ne-au şocat scumpirile la energie electrică – cu peste 30 la sută şi la gaze naturale – cu aproape 10 la sută.

Cât priveşte salariile noastre, se poate în­tâmpla şi mai rău. Ministerul Finanţelor nu tăgăduieşte faptul că în bugetul de stat se acumulează tot mai puţini bani, ceea ce ar putea periclita achitarea la timp a salariilor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand