Primăria Chișinău susține că mii de angajați din educație riscă să rămână fără prime și salarii, în pragul sărbătorilor de iarnă.
„Noi în municipiul Chișinău avem peste 330 de instituții educaționale și într-adevăr, așa cum a fost menționat, estimativ, jumătate din ele sunt cu sold negativ. Autoritățile centrale ne vorbesc despre anumite economii, dar ele nu pot fi folosite, pentru că nu s-a luat în calcul că acești bani deja sunt contractați și urmează să fie transferați către agenții economici, a menționat Andrei Pavaloi, șeful Direcției educație din capitală, în cadrul ședinței primăriei de la începutul acestei săptămână.
Potrivit lui, circa 7.000 de angajați din 167 de instituții din sistemul educațional municipal riscă să rămână fără un ban de sărbători din cauza deficitului bugetar.
De cealaltă parte, Ministerul Educației dă asigurări că nu există nici un motiv de panică și că lefurile vor fi plătite la timp. Într-o conferință de presă, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a spus că informațiile lansate de către primărie sunt eronate și că au intenția de a crea o criză artificială în municipiul Chișinău. Mai mult, Dan Perciun a dat asigurări că nici un pedagog nu va rămâne fără salariu.
„Pot să asigur toți pedagogii din municipiu că salariile, bineînțeles, vor fi plătite la timp, iar astăzi nu există nici o restanță la salariu în municipiul Chișinău și nu o să existe nici în decembrie, ianuarie. Este un angajament pe care eu pot să îl fac foarte ferm astăzi. Nu văd nici o probabilitate ca să avem o problemă cu salariile în acest an sau anul viitor”, a dat asigurări Perciun.
Reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) sunt de părere că disputele dintre minister și primărie sunt doar de ordin politic. Cât despre riscuri, aceștia ne-au spus că bugetul pentru resursele salariale a fost deja stabilit.
„Pentru noi, există semnale de alarmă, pentru că, după replicile anunțate public, avem și noi mai multe apeluri și mesaje din partea membrilor de sindicat care sunt îngrijorați de situația creată. Doar că noi considerăm că situația este una artificială, deoarece resursele bugetare direcțio-nate spre salarii sunt deja stabilite, bugetul este rectificat și sumele care trebuie să fie distribuite pentru salarii sunt stabilite clar.
Noi, cei de la sindicate, credem că sunt mai mult chestii politice decât anumite probleme reale. Dacă este vorba de luna decembrie, avem două plăți importante: premiul anual de 50% din salariu, așa zisul salariu al 13-lea, care trebuie să fie alocat. Da, încă nu în toate raioanele au fost alocate cele patru mii de lei, indemnizația pentru materialele didactice. Din câte cunoaștem, aceste plăți s-au făcut cam în proporție de 60 la sută și rămâne să fie alocați suplimentar acești bani. Din relatarea domnului ministru, vedem că practic toate aceste probleme sunt rezolvate. Nu avem semnale de îngrijorare, dacă le-am fi avut, în mod obligatoriu, ca sindicat, am fi solicitat clarificări. Suntem nedumeriți de dialogul apărut în public dintre minister și direcția municipală, primărie. Noi considerăm că la mijloc sunt chestii politice”, a spus Ghenadie Donos, președintele FSEȘ.
Potrivit ministrului Educației, resursele financiare disponibile pentru municipiul Chișinău, în valoare de 4,14 miliarde de lei, pentru anul 2024, sunt alocate din bugetul de stat, iar responsabilă de distribuirea banilor este primăria.