3 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Salariile din sectorul agroindustrial, majorate cu până la 16 la sută

Loading
Без рубрики Salariile din sectorul agroindustrial, majorate cu până la 16 la sută
Salariile din sectorul agroindustrial, majorate cu până la 16 la sută

lucratori

 

Partenerii sociali din sectorul agro­industrial au aprobat, recent, une­le modificări şi completări la Con­venţia colectivă de ramură pentru 2015-2017. Documentul prevede, între altele, majorarea cu 11-16 la sută a salariilor, în funcţie de sfera de activitate, profesie şi nivelul de calificare.

 

Conform noilor prevederi, salariul tarifar pentru prima categorie de calificare va fi în acest sector de la 1950 până la 2800 de lei, a precizat pentru „Vocea poporului” Leonid Iuraşco, şef-adjunct al Direcţiei protecţia muncii din cadrul Federaţiei „Agroindsind”. Totodată, pe categorii de calificare au fost stabiliţi coeficienţi tarifari obligatorii de până la 5,8 unităţi, cu posibilitatea ca salari­ile să fie negociate şi peste aceste niveluri, în corespundere cu legislaţia în vigoare.

Această creştere a salariilor este argu­mentată prin faptul că, deşi în 2015 cuan­tumul minim garantat al salariului din sec­torul real a fost majorat până la 1900 de lei, în sectorul agroindustrial, acesta constituie 1650 de lei.

Astfel, salariul mediu pe economie a cres­cut cu 10,5 la sută, în timp ce în agricultură – cu 8,5 la sută, indicele preţului de consum a fost în 2015 de 9,8 la sută, iar salariul me­diu în agricultură este de 3713 lei faţă de me­dia pe ţară, de 4610 lei.

Totodată, creşterea salariului în raport cu inflaţia constituie 0,7 la sută. De asemenea, Guvernul, de comun acord cu sindicatele şi patronatele, planifică să majoreze, în timpul apropiat, salariul minim garantat din sec­torul real al economiei până la 2100-2200 de lei.

De vreme ce multe unităţi se confruntă cu probleme legate de insuficienţa cadrelor ca­lificate, convenţia colectivă de ramură pen­tru 2015-2017 prevede ca tinerii specialişti, la împlinirea unui an de activitate, să poată beneficia de un spor la salariu de 5-10 la sută pentru vechime în muncă. Asta în condiţiile în care s-a constatat că, la începutul activită­ţii în cadrul unităţilor, tinerii specialişti sunt plătiţi mai puţin decât cei care au o vechime în muncă de peste cinci ani.

De asemenea, partenerii sociali au decis să suplimenteze concediul de odihnă pentru lucrătorii care desfăşoară activitate în orele de noapte. Astfel, atât celor care muncesc în ore nocturne, cât şi celor cu regim de lucru în schimburi, le va fi suplimentat concediul anual de odihnă cu până la patru şi, cores­punzător, două zile.

Modificările din convenţia colectivă de ramură au vizat şi munca femeilor şi a copi­ilor. În consecinţă, ziua de muncă a femeilor angajate care au copii în vârstă de până la 1,5 ani va fi redusă cu două ore, a mai preci­zat Leonid Iuraşco.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand