4 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune pentru lucrătorii silvici

Loading
Без рубрики Salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune pentru lucrătorii silvici
Salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune pentru lucrătorii silvici
silvicultori

Foto: rubenbudau.wordpress.com

Federaţia „Sindsilva” ple­dează pentru elaborarea unor modificări în Codul muncii privind specificul activităţii pădurarilor.

 

 

Reprezentanţii „Sindsilva” au constatat în cadrul recentei con­ferinţe anuale a federaţiei că munca prestată de lucrătorii sil­vici este deosebită de oricare alt domeniu al economiei naţionale, iar noile prevederi ar permite să fie reglementat timpul de lucru şi de odihnă al acestora.

Concomitent, a fost acceptată şi o propunere privind elabora­rea şi aprobarea unui nou statut al Serviciului Silvic de Stat.

Preşedintele Federaţiei „Sind­silva”, Anatolie Ciobanu, a menţi­onat în cadrul şedinţei sus-men­ţionate că, în pofida majorărilor operate, în ultimii doi ani, sala­riile pădurarilor rămân a fi din­tre cele mai mici din economia naţională. În aceste condiţii, este necesar să fie majorate alocaţiile bugetare destinate ramurii silvi­ce pentru unele poziţii cum sunt: paza, protecţia, regenerările şi extinderea spaţiilor cu vegetaţie forestieră.

Anatolie Ciobanu a îndemnat personalul silvic să excludă prac­tica actuală a concediilor din cont propriu, pentru a fi substituită de şomajul tehnic. El a atras atenţia şi asupra unor inadvertenţe ce ţin de asigurarea securităţii şi să­nătăţii în muncă, precum şi acor­darea de înlesniri pentru munca prestată în condiţii nocive şi di­ficile.

Deşi conducătorii de subdivi­ziuni au acordat în 2013 o atenţie sporită aspectelor legate de pro­tecţia muncii, în patru raioane ale ţării au fost înregistrate acciden­te de muncă. Preşedintele „Sind­silva” şi-a exprimat speranţa că situaţia legată de asigurarea se­curităţii şi sănătăţii în muncă se va îmbunătăţi în contextul con­lucrării tot mai intense în această direcţie cu experţii Inspectoratu­lui Muncii al Sindicatelor.

Vorbitorul a mai specificat că în ultimii ani agenda de lucru a Comitetului Executiv „Sindsilva” a inclus chestiuni privind: conso­lidarea organizaţională, motiva­rea apartenenţei la sindicat, an­trenarea tinerilor în activitatea sindicală, asocierea salariaţilor în sindicate etc.

În acelaşi timp, în cadrul şe­dinţelor organizate în 2013 au fost examinate probleme ce ţin de activitatea sindicatelor din ramură, respectarea contractelor colective, soluţionarea litigiilor de muncă, medierea conflictelor la nivel de unitate etc.

Comitetul Executiv al Federa­ţiei „Sindsilva” îşi propune pen­tru 2014 să depună eforturi ori­entate spre majorarea salariului minim în ramura silvică până la nivelul coşului minim de exis­tenţă, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi asigurarea dreptu­rilor şi intereselor de muncă ale salariaţilor. Printre priorităţile „Sindsilva” pentru acest an se numără şi promovarea tinerilor în comitetele sindicale primare şi de ramură, precum şi moder­nizarea sistemului de informare a membrilor despre activităţile sindicale.

Din Federaţia “Sindsilva” fac parte 26 de organizaţii sindicale primare, cu un număr de peste 3800 de membri.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand