Deputații au examinat și aprobat, în prima lectură, o inițiativă legislativă care prevede majorarea salariilor personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală cu 40% de la 1 iulie 2021, comparativ cu salariile de funcție existente până la 1 septembrie.
Documentul presupune alocarea resurselor financiare suplimentare pentru majorarea salariilor tuturor categoriilor de salariați încadrați în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, inclusiv contabili, economiști și personalului administrativ-gospodăresc care anterior au beneficiat de o creștere de 3%.
Majorări de milioane
Cheltuielile necesare aferente majorărilor salariilor de funcții propuse în proiect se estimează pentru anul 2021 la circa 685 milioane de lei, de care vor beneficia circa 45 de mii de persoane. Sub aspect financiar, cheltuielile necesare pentru punerea în aplicare a proiectului în cauză vor fi acoperite din contul soldurilor cumulative înregistrate la sfârșitul anului 2020 care au constituit 686,8 milioane de lei și a acumulărilor mai mari înregistrate la partea de venituri a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru trimestrul I al anului în curs.
Tot în ședința de vineri, 23 aprilie, deputații au aprobat și inițiativa legislativă a unui grup de deputați din Fracțiunea PSRM, care include prevederi similare. Conform proiectului, se propune alocarea a peste 840 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare creșterilor salariale.
La solicitarea Comisiei protecție socială, sănătate și familie s-a decis comasarea proiectelor în cauză. Un proiect final urmează a fi dezbătut în lectura a doua de Legislativ.
Prima majorare a avut loc la 1 aprilie 2020, când aproximativ 49 400 de lucrători din domeniul sănătății au primit salarii mai mari cu 10%. În acest scop au fost alocate 299 milioane de lei. De la 1 septembrie 2020, Guvernul Chicu a majorat din nou salariile lucrătorilor medicali. De această dată salariile au crescut cu 30%. De salarii majorate au beneficiat 42 918 angajați din sistemul medical – medici, asistente medicale, infirmiere, dar și șoferii ambulanțelor din Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și conducătorii autosanitarelor din serviciul AVISAN.
În total, în perioada anului 2020 și pe anul 2021, pentru majorarea salariilor personalului medical din R. Moldova, Guvernul a alocat peste 1,8 miliarde de lei.
Opinia sindicatelor
Sindicatele salută majorarea salariilor, dar spune că de aceasta ar trebui să beneficieze toți angajații din sistemul medical, nu doar unele categorii.
„Suntem foarte mulțumiți de această decizie și așteptăm cu nerăbdare până se va vota în lectura a doua. Ne-am expus atunci când a fost dat start etapelor de majorare a salariilor și repetăm și acum: am dori ca de această majorare să se bucure tot personalul din sistemul medical. Până acum de această majorare au beneficiat doar lucrătorii medicali, inclusiv șoferii de urgența prespitalicească. Noi am spus că nu este corect, pentru că în sistemul de sănătate muncesc și alți angajați fără de care sistemul nu ar face față. Și la Consiliul Republican, care a fost săptămâna trecută, am adresat un demers către conducerea Parlamentului, Guvernului, ministerului Sănătății, prin care am cerut ca de majorări salariale trebuie să beneficieze toți angajații din sistemul de sănătate, inclusiv, personalul auxiliar. Sperăm să fim auziți”, a spus pentru ziarul „Vocea poporului”, președintele Federa-ției Sindicale „Sănătatea” din Moldova, Aureliu Popovici.