Lipsă de programatori în capitală. Mai multe firme din Chişinău sunt în căutare de programatori şi oferă doritorilor de a munci la firmă salarii lunare între 20 şi 30 de mii de lei. Oferta a fost făcută publică pe pagina Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), unde a fost afişată lista celor 100 cele mai bine plătite locuri de muncă vacante înregistrate în prima săptămână a lunii noiembrie curent în Republica Moldova.
Locuri bine plătite și puțin întrebate
Surprinzător este faptul că, deşi avem locuri de muncă vacante şi persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă, puţini sunt cei care aplică la astfel de oferte tentante.
„Suntem de ceva vreme în căutarea unui programator profesionist. Întreprinderea este cu capital străin și se cere profesionalism și disciplină. Respectiv, și remunerarea e pe potrivă”, ne spune Aurel, reprezentantul unei astfel de companii, care este gata să ofere un salariu de 30 de mii de lei pentru un programator.
„Vin la noi, tentați probabil de salariul mare pe care îl afișăm, dar când le spunem regimul de lucru, normele stabilite (care, trebuie să remarc, nu încalcă Codul muncii), pleacă. La noi, cetățenii sunt obișnuiți altfel să muncească – să vină poate mai târziu la muncă, să plece mai devreme, vineri să fie zi scurtă, iar sâmbăta și duminica să stea acasă. La noi, e un pic altfel. Uneori putem trece peste program, alteori compensăm cu o zi liberă.
Altă problemă e, trebuie să recunoaștem, nu avem specialiști bine calificați. Chiar dacă vin de pe băncile facultății, tot noi trebuie să-i formăm ca specialiști. Bine, cei care au pregătire teoretică, dar cei care nu au nici atât, bineînțeles, nu pot face față rigorilor”, conchide reprezentantul companiei.
Operator în telecomunicații, la mare căutare
Pe lângă programatori, un antreprenor mai caută 35 de operatori la telecomunicații, pentru care oferă un salariu de circa 20 de mii de lei. Sunt căutați și lăcătușii, și mecanicii auto, șoferi, electrogazosudori, consultanți și tehnologi.
Potrivit directoarei ANOFM, Raisa Dogaru, în trimestrul trei al anului curent s-a conlucrat cu circa cinci mii de angajatori și au fost înregistrate peste 35 de mii de locuri de muncă vacante, dintre care circa 70 la sută au fost locuri de muncă oferite muncitorilor, iar alte 30 la sută – specialiștilor. Dacă e să fie distribuite locurile vacante conform activității economice, cele mai multe locuri au fost în industrie – 26% (9536 de locuri), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul – 14% (5160 de locuri), agricultură – 10% (3705 locuri), învățământ – 7% (2692 de locuri), administrația publică – 6% (2177 de locuri) etc.
Comparativ cu perioada similară a anului precedent, a scăzut numărul locurilor vacante din administrația publică (cu 3%), comerț (cu 2%) și agricultură (cu1%).
Cele mai solicitate profesii de către tinerii cu studii superioare sunt cele de inginer programator, programator de software, programator simplu, manager în alte ramuri şi comerţ, tehnolog, consultant, jurisconsult, economist, economist la bancă, asistent social, agent comercial ş.a.
Tinerii cu studii gimnaziale/medii generale/liceale şi secundar profesionale solicită locuri de bucătar, frizer, vânzător de produse alimentare şi nealimentare, casier în sala de comerţ, gardian public, conducător auto, tehnician, expeditor, secretară, pietrar-zidar, dulgher, tâmplar, tencuitor, electrogazosudor etc.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare