4 October 2024
Chisinau
Social

Salariații vor beneficia de facilități în timpul stării de urgență în sănătate

Loading
Social Salariații vor beneficia de facilități în timpul stării de urgență în sănătate
Salariații vor beneficia de facilități în timpul stării de urgență în sănătate
splaytech.ro

Șefa statului, Maia Sandu, a pro­mulgat Legea pentru modificarea Codului muncii al Republicii Mol­dova, potrivit căreia angajații vor beneficia de mai multe facilități în perioada stării de urgență în sănă­tate publică. Decretul de promul­gare și Legea pentru modificarea Codului muncii au fost publicate pe 29 octombrie în Monitorul Ofi­cial. Guvernul are însă la dispoziție 30 de zile pentru a prezenta Parlamentului propuneri pentru aducerea legislației în vigoare în concordanță cu aceasta.

 

Stimularea procesului de vaccinare

Astfel, în cazul în care procesul edu-cațional se va desfășura online, odată cu dispunerea de către autoritățile abilitate a unor măsuri speciale privind asigurarea securității, protecției vieții și a sănătății populației, cu acordul angajatorului, se vor acorda zile libere unuia dintre părinți sau tutorelui, pentru supravegherea co­piilor. În această perioadă, angajatul va primi o indemnizație egală cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază. Prevederi­le se referă la părinții sau tutorii ai căror copii au vârsta de până la 12 ani și la cei care au copii cu dizabilități, care frecven­tează o instituție de învățământ.

Totodată, pentru a stimula procesul de vaccinare împotriva Covid-19, angajații vor primi zile libere, cu menținerea sala­riului mediu, pentru implementarea măsu­rilor speciale în combaterea pandemiei. În acest sens, Guvernul va stabili compensații, din bugetul de stat, pentru angajatorii care oferă această facilitate pentru sa-lariați.

De asemenea, documentul aprobat prevede și alte facilități pentru persoanele angajate în câmpul muncii. De exemplu, în cazul declarării șomajului tehnic, ca urmare a restricțiilor impuse în starea de urgență în sănătate publică, angajații vor primi o indemnizație, plătită parțial sau in­tegral din bugetul de stat. De menționat că durata șomajului tehnic nu poate depăși patru luni într-un an calendaristic.

 

Regim de activitate redusă

Deputații au mai aprobat completarea Codului muncii cu un articol care va per­mite angajatorului să stabilească un regim de activitate redusă, pentru cel puțin o pătrime din numărul total al lucrătorilor. Salariaților cu regim de activitate redu­să li se va plăti salariul conform timpului efectiv prestat, iar diferența va fi achitată parțial, din bugetul de stat.

Pentru implementarea acestor măsuri sociale, autorii proiectului au prevăzut, pentru ultimul trimestru al acestui an, cheltuieli în valoare de 285 de milioane de lei. Totuși, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor estimea­ză că aceste cheltuieli vor fi executate în proporție de 30 la sută.

 

CNSM a înaintat un șir de propuneri pentru apărarea drepturilor salariaților

 

Vă reamintim că, anterior, Confederația Națională a Sindicatelor a venit cu mai multe propuneri și obiecții la Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 în domeniul muncii și protecției so­ciale. Printre acestea se regăsește inițiativa ca angajații care se vaccinează împotriva Covid-19 să beneficieze de o zi liberă.

O altă chestiune la care s-au referit sindicaliștii vizează timpul de muncă. În acest sens, s-a propus modificarea Codului muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 în vederea perfecționării prevederilor re­feritoare la regimul flexibil al timpului de muncă în interesul salariaților cu copii, astfel ca părinții să poată face față sarci­nilor de serviciu și responsabilităților de familie, dar și alte propuneri pentru apă­rarea drepturilor salariaților.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand