19 iunie 2024
Chisinau
Sanatate

Salariaţii, încurajaţi de reprezentanţii sistemului de sănătate să doneze sânge

Loading
Sanatate Salariaţii, încurajaţi de reprezentanţii sistemului de sănătate să doneze sânge
Salariaţii, încurajaţi de reprezentanţii sistemului de sănătate să doneze sânge
donatori-singe

Foto: vocea.md

Mai multe autorităţi publice au desfăşurat în comun, la mijlocul lu­nii iunie, o decadă de promovare a donării voluntare de sânge. Scopul acţiunii a fost de a sensibiliza oa­menii privind importanța sângelui uman în tratamentul multor mala­dii și a donării acestuia, pentru a servi drept sursă crucială pentru obținerea din el a unor preparate.

 

Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, a precizat că în ţara noastră necesităţile terapiei hemo­transfuzionale sunt acoperite integral pe sea­ma colectării făcute anual în urma celor apro­ximativ 80 de mii de donări. Acestea asigură cantitatea de sânge necesară pentru a fi acor­dată asistenţă la cei 150 de mii de bolnavi.

Din  80 de mii de donări, 51 de mii sunt asigurate de către donatorii voluntari. În vi­itor, însă, reprezentanţii Ministerul Sănătății își propun să majoreze, anual, cu cel puțin cinci la sută numărul de donări voluntare şi neremunerate. Comparativ cu 2005, când nu­mai 14 la sută din structura donărilor revenea voluntarilor, iar în rest, majoritatea cazurilor de colectare a sângelui se bazau pe rudele pa­cienţilor, în 2014, acest indicator s-a majorat până la aproape 65 la sută.

Donatorii primesc seturi de lichide şi dul­ciuri pentru substituirea valorii calorice a unităţii de sânge recoltat, precum şi două zile libere plătite de angajator. Pentru aceasta, lu­crătorii trebuie să depună cerere, la care este anexat certificatul de confirmare a donării.

 

Vox populi

 

Oamenii spun că ceea ce-i determină, în primul rând, să doneze sânge este dorinţa de a-şi ajuta semenii şi de a-şi fortifica sănăta­tea.

Grigore Mihăilă din capitală ne-a declarat: „Am început să donez sânge în 1986 şi fac acest lucru o dată la fiecare două luni. Vreau să fac un bine pentru acei oameni care au ne­voie şi apelează, dar şi pentru sănătatea pro­prie. De fiecare dată când dau sânge primesc un certificat şi îl prezint la serviciu, unde sunt angajat, de unde obţin două zile libere, plăti­te de angajator”.

Elena Erhan, lucrătoare medicală din Chi­şinău: „Donez sânge pentru oamenii care au nevoie de el. Fac acest lucru cu regularitate, de vreo patru-cinci ani. De obicei, o fac o dată pe an. Vreau să fie toţi sănătoşi. Am fost in­formată că am dreptul de a beneficia de două zile libere plătite şi nu mi-a fost niciodată în­grădit acest drept”.

Gheorghe Cobzarenco din Chişinău spune că donează sânge din 1998. „Mama unui pri­eten avea o problemă şi era nevoie de sânge. Grupa mea de sânge – prima negativă – este una rar întâlnită. Eram student şi am accep­tat să ajut. Apoi am fost chemat, că era ne­voie, şi am venit de vreo trei ori la rând. De atunci, donez încontinuu. La început, de pa­tru ori pe an, iar în ultimul timp mi s-a spus că pot dona şi o dată la două luni. Atunci când donezi sânge, acesta se reînnoieşte şi e bine. Posibil că de la aceasta arăt mai tânăr. Dacă donez cu regularitate şi, la un moment dat, fac pauză, simţi şi un mic disconfort. Eu donez şi din altă cauză. Am un copil, care e invalid de grupa a doua, şi sper că dacă ajut alţi oameni, poate că și pe el o să-l ajute cine­va, dacă va fi nevoie”.

 

Pericolul infectării, exclus

 

Reprezentanţii Centrului Național de Transfuzie a Sângelui dau asigurări că dona­rea este inofensivă sută la sută, iar pericolul de infectare cu HIV/SIDA sau alte infecții – exclus. Ei specifică faptul că, pentru fiecare donare, este utilizat un ac steril de o singură folosinţă.

De asemenea, senzaţia de leşin sau obo­seală după donare este rar întâlnită. Pot dona doar persoanele care se simt bine şi starea de sănătate le permite acest lucru. În acest scop, doritorilor de a dona sânge le sunt puse câte­va întrebări legate de starea de sănătate şi le este verificată temperatura, pulsul şi tensiu­nea. Donatorii sunt sfătuiţi să evite exerciţiile sau ridicarea de greutăţi în următoarele cinci ore de la donare.

Acţiunea a fost organizată în contextul marcării, în aceeaşi lună, a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Genericul din acest an al acesteia a fost „Mulțumesc pentru salvarea vieții mele!”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand