29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Salariaţi de la Cahul, lezaţi în drepturi de structurile statului

Loading
Без рубрики Salariaţi de la Cahul, lezaţi în drepturi de structurile statului
Salariaţi de la Cahul, lezaţi în drepturi de structurile statului
muncitori-statia-de-irigare-cahul

Foto: vocea.md

Restanţele salariale faţă de angajaţii unei întreprinderi de stat de la Cahul sunt achitate în prezent eșalonat, după mai multe eforturi de­puse de experţii structurilor sindicale din raionul respectiv. Preşedin­ta Uniunii teritoriale a Federaţiei „Agroindsind”, Tamara Susarenco, a precizat pentru „Vocea poporului” că, zilele trecute, o instanţă de judecată a obligat administraţia Întreprinderii de Stat „Staţia tehno­logică pentru irigare Cahul” să achite restanţele salariale, dar şi să majoreze leafa lucrătorilor până la nivelul prevăzut de legislaţie.

 

 

Administratorul întreprinderii respec­tive, Nicolae Schiţanu, spune că, în iulie 2013, când a preluat această funcţie, dato­riile salariale erau de 940 de mii de lei, iar în prezent acestea se ridică la 1,134 mln. de lei.

Întreprinderea dispune acum de 95 de angajaţi, faţă de 130, câţi erau în iulie 2013, iar salariul mediu lunar la nivel de unitate este de aproximativ 700 de lei. Majoritatea salariaţilor lucrează însă cu jumătate de normă în calitate de paznici pentru tehnica de care dispun staţiile de pompare ale întreprinderii.

 

Decizie aşteptată

 

Întreprinderea are patru sectoare în care sunt angajate câte 17 persoane în calitate de şefi, maşinişti şi paznici. Ce­lor patru sectoare le revin 28 de staţii de pompare pe râul Prut, care sunt utilate şi trebuie să fie păzite.

Din moment ce majoritatea staţiunilor de pompare nu funcţionează de ani buni şi se ştie că nici nu vor mai putea fi utili­zate, oamenii aşteaptă ca autorităţile sta­tului să adopte o decizie privind demonta-rea utilajului. În acest caz, tehnica ar fi transportată într-un singur depozit şi nu ar mai trebui păzită de atât de multe per­soane.

 

g_social

În ţara noastră activează în prezent 15 întreprinderi similare celei de la Cahul

 

Nicolae Schiţanu afirmă că datoriile au fost acumulate din cauza că mijloacele alocate întreprinderii de la bugetul de stat acopereau doar circa 60 la sută din fondul de salarizare al unităţii.

Celelalte 40 la sută din costuri trebuiau să fie completate din veniturile obţinute de agentul economic din activităţile pe care le desfăşoară.

Cele mai mari probleme cu care se con­fruntă agentul economic în prezent ţin de achitarea salariilor, în special, faţă de lu­crătorii care demisionează şi este necesar să le fie plătite şi restanţele, potrivit spu­selor lui Nicolae Schiţanu.

 

Servicii de irigare

 

Principala activitate a întreprinderii constă în prestarea serviciilor de irigare către agenţii economici din teritoriu. Ni­colae Schiţanu dă asigurări că, la fel ca şi în 2013, întreprinderea este în stare să în­ceapă livrările în orice moment. Staţiunile de pompare sunt conectate la electricitate, au fost efectuate reviziile tehnice.

Anul trecut a fost însă unul ploios şi nu au prea existat cereri pentru serviciile de irigare. Pentru 2014 au fost făcute unele comenzi, dar precipitaţiile atmosferice care au căzut până acum au fost deocam­dată suficiente pentru creşterea culturilor agricole.

În consecinţă, suprafeţele irigate de această staţie tehnologică s-au micşorat în ultimii ani de la cinci-şase mii de hectare în decursul unui sezon agricol până la cir­ca 400 de hectare.

 

Veniturile întreprinderii

 

În acelaşi timp, întreprinderea rapor­tează şi datorii de încasat de peste 800 de mii de lei. Administratorul unităţii econo­mice în cauză nu este sigur că acestea vor mai putea fi recuperate, întrucât datorni­cul este insolvabil.

Staţia tehnologică Cahul prestează şi servicii mecanizate, dar tehnica de care dispune este învechită şi se defectează frecvent. Totuşi, dacă în 2013 volumul acestor servicii a fost mic, pentru 2014 a fost semnat un contract pentru reparaţia capitală a digului de protecţie din comuna Goteşti, iar finanţarea lucrărilor în cauză a fost prevăzută în Fondul ecologic.

Întreprinderea are planificate pentru acest an venituri proprii de aproximativ 650 de mii de lei.

 

Transferurile de la buget

 

De menţionat că transferurile bugetare către această întreprindere au fost majo­rate, începând cu 1 ianuarie 2014, cu peste 30 la sută, de la 100 de mii până la 132 de mii de lei lunar. Totodată, unitatea econo­mică respectivă mai beneficiază şi de alte alocaţii bugetare de circa 40 de mii de lei lunar. Administratorul unităţii spune că în prezent le achită lucrătorilor câte un salariu restant lunar, celor care s-au anga­jat de curând – leafa curentă, precum şi datoriile salariaţilor care depun cerere de demisie.

 

Salariile, foarte mici

 

sindicate-cahul

Foto: vocea.md

 

Preşedintele comitetului sindical de la întreprindere, Gheorghe Băncilă, aprecia­ză că situaţia legată de plata salariilor de la această întreprindere este mai rea decât media pe economia naţională. Problema constă în restanţele acumulate la plata salariilor şi în achitarea cu întârziere a ce­lor curente. Totodată, salariile sunt foarte mici, iar pentru un nivel decent de viaţă, ar fi necesare cel puţin 3000-3500 de lei lunar, constată Gheorghe Băncilă.

Toţi angajaţii de la această întreprin­dere sunt membri de sindicat. În prezent, dacă vreun salariat se confruntă cu diferite dificultăţi, organizaţia sindicală îi acordă ajutor material, iar angajatorul îi plăteşte restanţele salariale.

Gheorghe Băncilă a mai apreciat că, luna trecută, angajaţii Staţiei tehnologice Cahul au ridicat câte un salariu pentru aprilie 2013. Totodată, salariaţilor care au demisionat le vor fi achitate toate datoriile în două-trei luni.

 

Şi-au cerut drepturile

 

Datoriile salariale faţă de aceşti angajaţi au început să fie acumulate din noiembrie 2012. În consecinţă, fostul preşedintele al comitetului sindical de la întreprindere, consiliat de specialiştii sindicatului teri­torial de ramură, a expediat plângeri că­tre un şir de structuri. Printre acestea se numără Inspectoratul de Stat al Muncii, Ministerul Mediului, Parlamentul ţării, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova etc.

În urma demersurilor făcute, au fost majorate transferurile bugetare către această unitate economică. Totodată, Consiliul raional Cahul a alocat 100 de mii de lei pentru achitarea energiei electrice consumate de întreprindere, iar Ministe­rul Mediului – 85 de mii de lei pentru pro­curarea motorinei.

 

g_social

Nu se ştie deocamdată când vor fi achitate definitiv restanţele salariale

 

Preşedinta Uniunii teritoriale a Fede­raţiei „Agroindsind” a precizat că salaria-ţii Staţiei tehnologice Cahul, după ce au văzut că structurile la care au apelat nu se grăbesc să rezolve problema, au de­cis să depună o cerere colectivă în judeca­tă.

Recent, instanţa respectivă a emis o hotărâre prin care obligă administraţia Întreprinderii de Stat „Staţia tehnologică pentru irigare Cahul” să achite datoriile salariale pe care le are faţă de angajaţii săi şi să le majoreze retribuţia până la nivelul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Cu toate acestea, nimeni nu ştie de­ocamdată când vor fi achitate definitiv restanţele salariale faţă de lucrătorii de la unitatea respectivă, a conchis Tamara Susarenco.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand