12 November 2024
Chisinau
Social

Salariatele din administrația locală au abordat probleme cu care se confruntă

Loading
Social Salariatele din administrația locală au abordat probleme cu care se confruntă
Salariatele din administrația locală au abordat probleme cu care se confruntă
facebook.com

Vineri, 25 octombrie, peste 40 de lideri și activiste sindicale din di­verse colțuri ale Republicii Moldo­va s-au reunit la Chișinău pentru a celebra „Ziua Internațională a Fe­meilor din Mediul Rural”. Evenimentul, organizat de Federația Sindi­catelor Angajaților din Serviciile Publice, a oferit o platformă im­portantă pentru discuții esențiale privind provocările cu care se con­fruntă femeile în sectorul public și pentru a explora soluții viabile.

Printre participanți s-au numărat Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, deputata Angela Munteanu-Pojoga, Elena Țîbîrnă, di­rector general al Casei Naționale de Asigu­rări Sociale, Nina Costiuc, primarul comu­nei Budești, municipiul Chișinău, Mariana Dîmcenco, președinta raionului Strășeni. Acestea au abordat subiecte vitale legate de drepturile femeilor și de condițiile de muncă în administrația publică.

Vlad Canțîr, președintele Federației„SINDASP”, a deschis discuțiile, sublini­ind că problemele salariaților din sectorul public sunt o prioritate constantă pentru federație. „Negocierile cu partenerii so­ciali sunt esențiale pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a susține membrii noștri de sindicat”, a declarat Canțîr, evidențiind importanța unității în fața provo­cărilor.

Lilia Franț a lăudat eforturile femeilor sindicaliste, în special, în cadrul campa­niei „Femei informate – femei protejate”. Ea a subliniat necesitatea implementării Convenției OIM nr. 190, care vizează eli­minarea violenței și hărțuirii la locul de muncă. „Femeile trebuie să aibă un loc sigur și respectat în mediul de muncă”, a spus Lilia Franț, încurajând femeile să de­vină vocile mișcării sindicale în comunitățile lor.

Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei al Federației „SINDASP”, a pus ac­cent pe importanța analizei proiectelor de buget pentru anul 2025. „Sănătatea și protecția social-economică a femeilor tre­buie să fie priorități în politicile bugetare. Fără un sprijin adecvat, nu putem spera la progrese reale”, a afirmat Rotaru.

Discuțiile au scos în evidență mai multe probleme stringente, precum necesitatea majorării salariilor funcționarilor publici și discrepanțele între sistemele de salarizare din diferite autorități. Activistele au subli­niat că aceste inegalități afectează în mod disproporționat femeile, care adesea se confruntă cu provocări suplimentare la ni­vel local.

În urma reuniunii, s-a convenit asu­pra redactării unei adresări către Guvern și Parlament, care va include propunerile și preocupările exprimate de participante. Aceste demersuri sunt esențiale nu doar pentru a obține sprijin instituțional, ci și pentru a promova o schimbare durabilă în societate.

Într-o lume în continuă schimbare, femeile din mediul rural al Moldovei își reafirmă angajamentul de a lupta pen­tru drepturile lor. Această masă rotundă a fost un pas important în direcția corectă, demonstrând că unitatea și determinarea pot aduce schimbări semnificative în viețile celor care, în ciuda provocărilor, con­tinuă să contribuie la binele comunității.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand