14 iunie 2024
Chisinau
Varia

Să primim Pacea în inimile și în casele noastre

Loading
Varia Să primim Pacea în inimile și în casele noastre
Să primim Pacea în inimile și în casele noastre
eeas.europa.eu

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei în acest an printr-o serie de eveni­mente la baza cărăra stau solida­ritatea, pacea şi respectarea drep­turilor omului. Astfel, pe parcursul lunii mai, în mai multe zone din Republica Moldova vor avea loc activităţi cu genericul „Solidarita­te pentru Pace”.

Potrivit unui comunicat de presă, activităţile planificate vor evidenţia cultura şi valorile, precum şi asistenţa Uniunii Europene în beneficiul cetăţe­nilor Republicii Moldova.

Tradiţionalul Orăşel European îşi va deschide din nou porţile, în format fi­zic, la Chişinău şi Edineţ. În capitală, Orăşelul European va fi organizat pe 14 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţio­nale. Seara va avea loc un concert de excepţie, susţinut de artişti din Repu­blica Moldova şi din Ucraina. Pe 21 mai, locuitorii din Edineţ sunt invitaţi la Orăşelul European, care va avea loc în Piaţa principală din Edineţ, urmat de un concert cu participarea artiş­tilor locali acompaniaţi de Moldovan National Youth Orchestra. Bucătăria europeană va face parte din ambele Orăşele Europene care vor găzdui, de asemenea, o serie de activităţi cultu­rale şi interactive pentru toată lumea, inclusiv pentru copii.

Evenimente adiţionale pentru a marca Ziua Europei 2022 vor fi organi­zate la Soroca, Ştefan Vodă, Ungheni, Bălţi, în colaborare cu Banca Europea­nă de Investiţii, cu autorităţile locale şi cu Centrele de Informare Europeană din întreaga ţară.

„Ziua Europei este marcată în acest an într-un context care ne-a întristat profund. În Ucraina, un război crud şi nejustificat ucide oameni nevinovaţi. Localităţi întregi sunt distruse de fe­rocitatea forţelor militare ruse. Astăzi, mai mult ca oricând, valorile care stau la baza creării şi activităţii Uniunii Eu­ropene – unitatea, solidaritatea, pacea, statul de drept şi respectarea drep­turilor omului, în special a dreptului fundamental la viaţă – devin indispen­sabile. Războiul din ţara vecină aduce pentru noi toţi datoria personală de a proteja pacea. Astfel, doresc să vă invit să primiţi pacea în casele dum­neavoastră. Solidaritatea pentru pace este principalul mesaj pe care dorim să-l transmitem în cadrul activităţilor planificate cu ocazia Zilei Europei”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Mol­dova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand