11 mai 2024
Chisinau
Social

Să ne unim eforturile pentru a păstra eficiența preparatelor antimicrobiene

Loading
Social Să ne unim eforturile pentru a păstra eficiența preparatelor antimicrobiene
Să ne unim eforturile pentru a păstra eficiența preparatelor antimicrobiene
tv8.md

În perioada 18-24 noiembrie curent, s-a desfășurat Săptămâ­na mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, ce a avut scopul de a informa publicul larg despre utilizarea rațională, conform prescripției medicale, a preparatelor anti­microbiene. Tema Săptămânii a fost „Să ne unim eforturile pentru a păstra eficiența pre­paratelor antimicrobiene! Utili­zează antibioticele cu grijă!”.

Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății publice. Anual, 700.000 de persoane decedează, la nivel global, din cauza infecțiilor cauzate de bac­teriile rezistente la antibiotice. Pova­ra pe care o reprezintă infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice este comparabilă cu cea pe care o repre­zintă gripa, tuberculoza și HIV/SIDA, luate împreună.

În Republica Moldova, conform datelor disponibile, antibioticele con­stituie aproximativ 10% din numărul total de medicamente. De asemenea, rezultatele primului studiu național de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) și consumul de antimicrobiene re­alizat în 2018 pe un eșantion de 67 de spitale, 546 de secții și 10.594 de pacienți, a estimat o prevalență a IAAM de 1,6% și a consumului de an­timicrobiene – 42,7%.

Datele au fost făcute publice de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbră­veanu, în contextul lansării Săptă­mânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene.

„Utilizarea irațională a antibiotice­lor poate crea bariere în tratamentul altor boli, cauzând complicații și chiar decese, în special, pe fondul unui sis­tem imunitar deficitar. Este o proble­mă majoră care trebuie conștientizată de fiecare dintre noi, întreaga societa­te și autorități cu atribuții în domeniu. Este extrem de necesar să ne unim eforturile în jurul obiectivului comun de a reduce utilizarea excesivă a an­tibioticelor la oameni, animale sau plante”, a menționat Viorica Dumbră­veanu.

În opinia Olgăi Burduniuc, șefa la­boratorului microbiologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, datele din anul 2019 privind rezistența antimicrobiană, raportate în cadrul Sistemului național de supraveghere a rezistenței la antimicrobiene, atestă indici îngrijorători. În acest context, ea a venit cu un îndemn către medici ca atunci când suspectează o infecție bacteriană, să indice pacienților o consultație microbiologică, pentru a putea determina și prescrie antimi­crobianul potrivit pentru tratament.

Totodată, utilizarea abuzivă a an­tibioticelor în timpul pandemiei Co­vid-19 ar putea duce la accelerarea răspândirii rezistenței antimicrobiene. Covid-19 este cauzat de un virus, nu de o bacterie, și, prin urmare, antibi­oticele nu ar trebui utilizate pentru a preveni sau trata infecțiile virale, cu excepția cazului în care boala ar fi ca­uzată de bacterii. Cel de-al doilea stu­diu despre viziunile comportamen­tale privind Covid-19 în Republica Moldova, realizat în august 2020, de­monstrează că 13,5% din respondenți au utilizat antibiotice în ultimele șapte zile pentru a preveni sau trata Covid-19.

„În perioada când fiecare dintre noi are un rol important în gestionarea pandemiei Covid-19, să nu uităm de rezistența antimicrobiană, care este o amenințare reală la adresa sănătății publice. Utilizarea corectă și respon­sabilă a preparatelor antimicrobiene va permite ca omenirea să benefi­cieze cât mai mult timp de eficiența acestora, a menționat dr. Igor Poka-nevych, reprezentantul OMS în Repu­blica Moldova.

Regulile privind administrarea corectă a antibioticelor:

  • Administrați antibiotice doar dacă au fost prescrise de medic.
  • Urmați întreg tratamentul prescris de medic, chiar dacă vă simțiți mai bine.
  • Nu folosiți antibiotice rămase de la alt tratament.
  • Nu recomandați altora tratamentul prescris pentru dvs.
  • Antibioticele nu previn și nu tratea­ză Covid-19, gripa sau virozele.
  • Nu recurgeți la autotratament – apelați la medicul de familie la prime­le simptome de boală.
  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand