Centrala Electrică cu Termoficare „CET-Nord” SA, care asigură fondul locativ al municipiului Bălţi cu energie termică în proporție de 80 la sută, a împlinit recent 60 de ani de activitate.
Directorul general al centralei, Ion Galagan, a specificat că actualmente întreprinderea are 520 de angajați. „Aceștia dau dovadă de înalt profesionalism şi depun o muncă enormă pentru dezvoltarea întreprinderii, care are drept obiectiv producerea, transportarea și distribuția energiei termice pentru acoperirea necesităților consumatorilor finali din municipiului Bălți”, susţine Ion Galagan.
Directorul a remarcat că, în pofida greutăților cu care s-a confruntat centrala, utilajul întreprinderii a fost reconstruit, ceea ce a sporit atractivitatea centralei, prin implementarea a patru proiecte, cu scop de îmbunătățire a calității și fiabilității sistemului de alimentare cu energie termică la un tarif accesibil consumatorului.
Condiții de muncă de invidiat
La întreprindere există o organizație sindicală primară, care întrunește 503 salariaţi. Președintele comitetului sindical, Tudor Patâcinschi, a relatat că, deși sunt pe diferite poziții, între administrație și reprezentanții salariaților persistă un dialog social constructiv. Aceasta se datorează faptului că directorul întreprinderii pătrunde în esența necesităților salariaților, examinează propunerile acestora și este interesat de respectarea actelor normative în vigoare.
În anul 2015, reprezentanții salariați-lor şi administrației au semnat un nou contract colectiv de muncă la nivel de întreprindere, pentru anii 2016-2020, care, în comparație cu cel precedent, conține un șir de prevederi avantajoase pentru salariați. Potrivit prevederilor documentului, anual, salariaţii sunt asiguraţi de către angajator cu haine de protecție, beneficiază de ajutoare materiale, valoarea acestora variind de la 200 la 2000 de lei, precum și de indemnizații în caz de deces. De asemenea, cu prilejul Zilei Energeticianului, care se serbează anual la 22 decembrie, salariaţii de la „CET-Nord” ridică premii.
Tudor Patâcinschi a menționat că în ultimii ani la întreprindere s-au îmbunătăţit esențial condiţiile de
muncă: în toate încăperile întreprinderii s-au efectuat reparații, s-a procurat mobilier nou, au fost reamenajate cabinele de duș. Toţi salariaţii trec un examen medical o dată în an, cheltuielile respective fiind suportate de administraţie. În timpul liber sau după orele de muncă, angajații de la „CET–Nord” vin la sala de sport a întreprinderii, unde joacă tenis de masă, minifotbal, volei, şah şi dame.
A câştigat un proiect de 10 mln. de euro
Anual, pentru sporirea productivității muncii, la întreprindere se desfăşoară „Concursul pentru cea mai bună secţie”, care a devenit deja o tradiție. Cea mai bună secție din punct de vedere a protecției muncii, care se plasează pe locul I, este premiată cu cinci mii de lei, cea care se clasează pe locul II – cu trei mii de lei, iar secţia care ocupă locul III ridică un premiu de o mie de lei. În anul curent, pe locul I s-a plasat secţia mecanizare şi transport, condusă de liderul sindical Tudor Patâcinschi. Cu banii câştigaţi la acest concurs au fost procurate frigidere şi cuptoare cu microunde.
„Deși întreprinderea se confruntă cu greutăți de ordin economic, salariile se achită la timp, cu respectarea legislației privind cuantumul minim în sectorul real. Reprezentanții salariaților poarta negocieri cu administrația pentru majorarea salariilor, obligând administrația să ducă în acest sens tratative pentru reflectarea acestor cheltuieli la aprobarea tarifelor de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică”, a menţionat Tudor Patâcinschi. Recent, întreprinderea a câştigat un proiect pentru sprijinirea investițiilor în eficiența energetică, care are un cost total estimat la 10 milioane de euro. Banii obţinuţi dintr-un credit oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare şi dintr-un grant al Fondului Parteneriatului pentru Eficiență Energetică Est– Europeană și de Mediu vor fi folosiţi la instalarea unor motoare cu gaz pentru producerea combinată a căldurii și a energiei electrice, furnizarea de pompe pentru rețeaua de termoficare, ventilatoare și convertizoare de frecvență, pentru livrarea și instalarea punctelor termice individuale, precum şi pentru înlocuirea unui cazan de căldură pe bază de cărbune cu un cazan pe biocombustibil.
Toate aceste măsuri sunt îndreptate spre modernizarea întreprinderii, ceea ce, în final, atrage după sine îmbunătățirea condițiilor de muncă și respectarea secu-rității și protecției muncii angajaților.
Președinta Federației Sindicale „Sindenergo”, Victoria Niță, a remarcat existența unui dialog eficient și constructiv între reprezentanții angajaților și administrația întreprinderii „CET-Nord” şi a exprimat mulțumiri celor două părţi pentru sprijin și colaborare în apărarea drepturilor salariaților.