O veste plină de tristețe și regret. Imaginea senină a profesorului ne întoarce la timpul în care a semănat dragoste de spiritul popular, evocat și reflectat cu multă inspirație, la timpul în care am respirat la unison eternele reflecții despre literatură, poezie, folclor, despre misiunea dascălului universitar, despre problemele limbii și literaturii române într-o societate tot mai recalcitrantă, despre tot și despre toate. Era mereu în miezul problemelor, cunoștea în profunzime multe aspecte din viața social-politică, ce le scăpau altora. Discursul și-l ținea cu încredere și demnitate, molcom și bonom, trezind respect și admirație. Adesea, percepția generală era că gândurile, argumentele, sfaturile sale erau definitorii într-o discuție, fiind luate ca reper în multe decizii.
Nicanor Țurcanu s-a născut în anul 1949, în satul Buda, Călărași, o localitate despre care profesorul a scris recent, în calitate de coautor, o lucrare intitulată „Cartea satului Buda”. A absolvit Facultatea de Litere în anul 1973, iar deja în 1974 și-a început aici doctoratul și activitatea de asistent universitar la catedră. A fost o prezență constantă, discretă, modestă, dar fermă de atunci și până în anul 2020, când și-a dat demisia.
În toată această perioadă, Nicanor Țurcanu s-a manifestat ca un profesor dedicat, inspirând interes, curiozitate, dragoste de valorile culturale și de tradițiile studenților, având, la rându-i, recunoștința și respectul, admirația acestora. A coordonat teze de an, de licență, de master, a motivat și a susținut pe toți cei cu care a interacționat, obținând, în rândul studenților și al colegilor, o alură de Om inteligent, cumpătat, onest, decent, cumsecade.
În activitatea de cercetare, s-a condus de principiul latinesc „Non multa, sed multum”, publicând lucrări de valoare din domeniul folclorului, foarte drag profesorului, pe care-l cunoștea în profunzime și reușea să transmită cu multă relevanță valențele acestui tezaur popular discipolilor săi. Avea o mare dragoste pentru moștenirea spirituală a neamului românesc. Pentru noi, colegii, dar și pentru mulți dintre cei care i-au fost studenți, cel mai convingător și mai inspirat despre folclorul românesc a vorbit Nicanor Țurcanu.
Luminoasă să-i fie amintirea! Dumnezeu să-l țină cu drepții…
Transmitem sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au apreciat.
Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova