20 aprilie 2024
Chisinau
Varia

S-a stins din viață îndrăgitul profesor Nicanor Țurcanu

Loading
Varia S-a stins din viață îndrăgitul profesor Nicanor Țurcanu
facebook.com

O veste plină de tristețe și regret. Imaginea senină a profe­sorului ne întoarce la timpul în care a semănat dragoste de spi­ritul popular, evocat și reflectat cu multă inspirație, la timpul în care am respirat la unison eter­nele reflecții despre literatură, poezie, folclor, despre misiunea dascălului universitar, despre problemele limbii și literatu­rii române într-o societate tot mai recalcitrantă, despre tot și despre toate. Era mereu în mie­zul problemelor, cunoștea în profunzime multe aspecte din viața social-politică, ce le scă­pau altora. Discursul și-l ținea cu încredere și demnitate, mol­com și bonom, trezind respect și admirație. Adesea, percepția generală era că gândurile, argu­mentele, sfaturile sale erau defi­nitorii într-o discuție, fiind luate ca reper în multe decizii.

Nicanor Țurcanu s-a năs­cut în anul 1949, în satul Buda, Călărași, o localitate despre care profesorul a scris recent, în ca­litate de coautor, o lucrare inti­tulată „Cartea satului Buda”. A absolvit Facultatea de Litere în anul 1973, iar deja în 1974 și-a început aici doctoratul și activi­tatea de asistent universitar la catedră. A fost o prezență con­stantă, discretă, modestă, dar fermă de atunci și până în anul 2020, când și-a dat demisia.

În toată această perioadă, Ni­canor Țurcanu s-a manifestat ca un profesor dedicat, inspirând interes, curiozitate, dragoste de valorile culturale și de tradițiile studenților, având, la rân­du-i, recunoștința și respectul, admirația acestora. A coordonat teze de an, de licență, de mas­ter, a motivat și a susținut pe toți cei cu care a interacționat, obținând, în rândul studenților și al colegilor, o alură de Om inteligent, cumpătat, onest, de­cent, cumsecade.

În activitatea de cercetare, s-a condus de principiul lati­nesc „Non multa, sed multum”, publicând lucrări de valoare din domeniul folclorului, foar­te drag profesorului, pe ca­re-l cunoștea în profunzime și reușea să transmită cu multă relevanță valențele acestui te­zaur popular discipolilor săi. Avea o mare dragoste pentru moștenirea spirituală a neamu­lui românesc. Pentru noi, cole­gii, dar și pentru mulți dintre cei care i-au fost studenți, cel mai convingător și mai inspirat des­pre folclorul românesc a vorbit Nicanor Țurcanu.

Luminoasă să-i fie amintirea! Dumnezeu să-l țină cu drepții…

Transmitem sincere condoleanțe familiei, rudelor, priete­nilor și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au apreciat.

 

Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand