Circa 50 de tineri sindicaliști, reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale, au participat, în perioada 24-25 mai, la cea de-a XI-a ediție a Forumului Comisiei de Tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Evenimentul a avut loc cu genericul „Rolul tinerilor în societate” și s-a desfășurat în incinta Caselor de odihnă și recuperare „Perlele Nistrului” din Vadul lui Vodă.
Potrivit organizatorilor, forumul a avut drept obiectiv general creșterea gradului de informare a tinerilor despre drepturile de muncă, sociale și economice. Totodată, activitatea a urmărit și obiective specifice: de a spori participarea tinerilor la procesul de diseminare a informației despre drepturile în lumea muncii, de a contribui la reducerea vulnerabilității tinerilor pe piața muncii, prin oferirea informațiilor despre drepturile acestora ca viitori salariați.
În cadrul forumului, au fost abordate probleme cu care se confruntă tinerii din Republica Moldova, dar au fost identificate și soluții. Participanții la eveniment au aflat detalii despre beneficiile apartenenței la sindicate, care este rolul sindicatelor în apărarea și promovarea drepturilor și intereselor tinerilor salariați, care sunt obiectivele și prioritățile CNSM în domeniul politicilor de tineret.
Solicitată de ziarul „Vocea poporului”, Veronica Munteanu, vicepreședintă a Comisiei de Tineret a CNSM, a menționat că cea mai importantă problemă cu care se confruntă tinerii este că, atunci când încearcă să se angajeze, pot fi discriminați pe motiv că nu au experiență.
„O altă problemă este discriminarea pe motiv de vârstă. Un tânăr poate să nu fie apreciat la justa valoare și chiar poate să nu fie remunerat în conformitate cu capacitățile pe care le are”, a precizat Veronica Munteanu.
La pachet, vine munca peste program și abuzul de target-uri care le sunt impuse tinerilor.
„De regulă, tinerii nu își cunosc și nu își pot stabili limite în acest sens. De multe ori, li se impun sarcini care nu sunt stabilite în fișa postului. De aceea, atunci când merge să se angajeze, un tânăr trebuie să cunoască legislația muncii”, a subliniat Veronica Munteanu.
Liderul sindical este de părere că, pentru a preveni asemenea abuzuri, este important ca încă de pe băncile liceului să se predea un curs despre drepturile tinerilor în procesul de angajare la muncă.
Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat la forum că evenimentul reprezintă o bună platformă de dezbateri, care poate facilita schimbul de experiență. Totodată, forumul contribuie la identificarea soluțiilor în problemele cu care se confruntă tinerii, dar și îi stimulează pe aceștia să se implice în activități sindicale.
„Tinerii reprezintă un element-cheie în evoluția democratică a societății civile, sunt motorul schimbării și viitorul mișcării sindicale. Peste o pătrime din efectivul sindical o constituie tinerii membri de sindicat. Astfel, problemele tinerilor și politicile de tineret mereu se regăsesc printre prioritățile CNSM și permanent sunt promovate în procesul de consultări și negocieri colective cu partenerii sociali la toate nivelurile”, a spus Igor Zubcu.
Realizările CNSM în protecția social-economică a tinerilor salariați
Liderul sindical s-a referit la realizările CNSM din ultima perioadă în domeniul protecției social-economice a salariaților, inclusiv a tinerilor specialiști și a familiilor lor, printre care au fost enumerate următoarele:
- începând cu 1 ianuarie 2024, cuantumul salariului minim pe țară constituie 5000 de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 25%;
- începând cu 1 ianuarie 2024, a fost majorată indemnizația unică la nașterea copilului și constituie 20.000 lei (circa 1000 de euro);
- la propunerea sindicatelor, începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației;
- începând cu 1 ianuarie 2024, în Codul fiscal, în categoria veniturilor neimpozabile, au fost incluse și plățile primite de către salariați în scopul compensării costurilor pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor până la trei ani, în mărime de 2500 de lei lunar pentru fiecare copil, precum și cadourile în natură, inclusiv vouchere, primite de către salariați, cele oferite pentru copii cu ocazia zilelor de sărbătoare nelucrătoare și a zilelor de naștere ale salariaților;
- urmare a adresărilor sindicatelor privind susținerea tinerilor specialiști din economia națională, a fost prevăzută acordarea, începând cu 1 iulie 2024, a indemnizațiilor unice tinerilor absolvenți care se angajează prin repartizare de către Ministerul Culturii, în primii trei ani de activitate.
„Dorim ca tinerii să rămână să muncească în țară, iar pentru aceasta trebuie să le oferim salarii decente, condiții de muncă sigure și inofensive, perspective de dezvoltare, facilități la obținerea unor credite în condiții preferențiale etc. Vă îndemn să fiți activi, să fiți promotori ai valorilor sindicaliste în colectivele dvs. de muncă, să ajutați alți tineri să-și cunoască drepturile și garanțiile în domeniul muncii, să luptați pentru o lume a muncii mai echitabilă. Vă încurajez să înaintați propuneri concrete bazate pe necesitățile reale ale tinerilor, iar CNSM va depune eforturi pentru a promova revendicările dvs. prin intermediul sistemului de parteneriat social”, a menționat la forum președintele CNSM.
Prezent la eveniment, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a spus că mulți dintre angajatori se plâng că nu este forță de muncă, deși, de facto, brațe de muncă există în Republica Moldova. Statisticile oficiale arată că 160 de mii de tineri din Republica Moldova nici nu învață și nici nu lucrează, aceștia fiind numiți și tinerii NEET. Mai mult de jumătate dintre șomerii înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sau 65% dintre ei nu au nici o pregătire profesională.
Sergiu Sainciuc a subliniat că sindicatele negociază inclusiv pentru ca tinerii specialiști să beneficieze de salarii decente, de indemnizații unice la angajare și de alte garanții sociale, astfel ca aceștia să fie motivați să nu plece peste hotare. În același timp, tinerii care decid să rămână în țară trebuie să fie activi – și la locul de muncă, și în sindicate, și în procesul de votare, a punctat vicepreședintele CNSM.
Statisticile arată că 160 de mii de tineri din R. Moldova nici nu învață și nici nu lucrează
La rândul său, Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a pus accent pe rolul tinerilor în dezvoltarea mișcării sindicale, pe impor-tanța participării tinerilor în procesele ce vizează atingerea obiectivelor de integrare europeană, consolidarea tinerilor în sin-dicate. Liderul sindical a făcut referire la o regulă care spune că pregătirea preliminară previne productivitatea proastă, iar această regulă poate fi aplicată inclusiv de tineri, în orice domenii.
În cele două zile ale forumului, tinerii sindicaliști au participat la diverse activități interactive, training-uri formative tematice, unde s-a discutat despre arta negocierii – tehnici și strategii, securitatea și sănătatea la locul de muncă – acordarea primului ajutor, psihologie și alte tematici de interes pentru tineri.
Ghidați de formatorii forumului, Sergiu Suruceanu, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindind-comservice”, Ion Paladiciuc, medic la Institutul de Medicină Urgentă, instructor în acordarea primului ajutor, de Viorica Ursu, psiholog și psihoterapeut, tinerii au lucrat în grupuri și au realizat proiecte în baza temelor pentru acasă, care ulterior au fost discutate la forum. La finele evenimentului, participanții la forum au primit diplome.
Forumul Comisiei de Tineret a CNSM „Rolul tinerilor în societate” a fost organizat de Confederația Națională a Sindica-telor din Moldova cu susținerea Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor și New Democracy Fund.