20 mai 2024
Chisinau
Varia

Roboții intră timid, dar sigur, pe piața muncii

Loading
Varia Roboții intră timid, dar sigur, pe piața muncii
Roboții intră timid, dar sigur, pe piața muncii
awaker.cn

Organizația Internațională a Muncii a făcut, recent, public un studiu în care se arată că 60 la sută dintre locurile de muncă existente în prezent riscă să dispară, locul mun­citorilor urmând să fie ocu­pat de către roboți. În fața evoluțiilor tehnologizării vor cădea pradă mai întâi țările dezvoltate precum Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, și rând pe rând, vor urma și celelalte. Potrivit aceluiași studiu, 65 la sută dintre studenții de acum vor avea meserii care sunt pe cale de dispariție.

Dezvoltarea tehnologiilor și riscurile pe care le aduce cu sine pentru salariați a fost și temă de discuție la cea de-a IV-a Conferință științifico-practică in-ternațională „Conflictele sociale de muncă în Rusia și în lume”, din Sankt Petersburg, la care a parti­cipat și Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindi­catelor din Moldova.

„Dezvoltarea tehnologiilor și felul cum va influența aceasta asupra siguranței salariaților a fost una din temele la care s-a acordat o atenție deosebită în ca­drul conferinței. S-a dat exemplul Statelor Unite ale Americii, unde, potrivit unor analize, până în anul 2026, un milion de salariați ame­ricani vor pierde locurile de mun­că, fiindcă profesiile lor nu vor mai exista. Vor fi afectate toate țările, începând cu cele dezvolta­te. Am privit și un fragment dintr-un film cu secvențe de la o fabri­că de textile. Acolo lucrau 600 de roboți și doar doi operatori. Totul e automatizat, productivitatea muncii e înaltă. Pentru patroni e mai simplu cu roboți, care n-au pretenții la salarii, pachet soci­al, nu-și revendică drepturile”, a menționat Oleg Budza, care a afirmat că în aceste condiții rolul sindicatelor e mare, pentru a pro­teja drepturile salariaților.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand