Organizația Internațională a Muncii a făcut, recent, public un studiu în care se arată că 60 la sută dintre locurile de muncă existente în prezent riscă să dispară, locul muncitorilor urmând să fie ocupat de către roboți. În fața evoluțiilor tehnologizării vor cădea pradă mai întâi țările dezvoltate precum Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, și rând pe rând, vor urma și celelalte. Potrivit aceluiași studiu, 65 la sută dintre studenții de acum vor avea meserii care sunt pe cale de dispariție.
Dezvoltarea tehnologiilor și riscurile pe care le aduce cu sine pentru salariați a fost și temă de discuție la cea de-a IV-a Conferință științifico-practică in-ternațională „Conflictele sociale de muncă în Rusia și în lume”, din Sankt Petersburg, la care a participat și Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
„Dezvoltarea tehnologiilor și felul cum va influența aceasta asupra siguranței salariaților a fost una din temele la care s-a acordat o atenție deosebită în cadrul conferinței. S-a dat exemplul Statelor Unite ale Americii, unde, potrivit unor analize, până în anul 2026, un milion de salariați americani vor pierde locurile de muncă, fiindcă profesiile lor nu vor mai exista. Vor fi afectate toate țările, începând cu cele dezvoltate. Am privit și un fragment dintr-un film cu secvențe de la o fabrică de textile. Acolo lucrau 600 de roboți și doar doi operatori. Totul e automatizat, productivitatea muncii e înaltă. Pentru patroni e mai simplu cu roboți, care n-au pretenții la salarii, pachet social, nu-și revendică drepturile”, a menționat Oleg Budza, care a afirmat că în aceste condiții rolul sindicatelor e mare, pentru a proteja drepturile salariaților.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare