14 aprilie 2024
Chisinau
Vocea copiilor

„Robert cel cuminte”, în ospeție la cititorii Bibliotecii „Ovidius”

Loading
Vocea copiilor „Robert cel cuminte”, în ospeție la cititorii Bibliotecii „Ovidius”
„Robert cel cuminte”, în ospeție la cititorii Bibliotecii „Ovidius”

 

 

copii-la-prezentare-de-carte

Foto: arhivă personală

La Biblioteca „Ovidius” din cartierul Telecentru, a avut loc lansarea roma­nului pentru copii „Robert cel cuminte” de scriitorul bucureștean Petre Crăciun.

 

La această întâlnire au ve­nit copiii de la Tabăra de vară cu sejur de zi „Vitejii” de la Li­ceul Teoretic „Mihai Viteazul”, îndrumați de directorul adjunct pentru clasele primare, Maria Gaburea, și de învățătoarele Cristina Pulbere, Aculina Cârnaț și Maria Martin. În fața lor s-au prezentat: autorul Petre Cră­ciun și soția sa, Cătălina Cră­ciun, de la Editura Literatură Copii „Zorio” (București); Vic­tor Gheorghe Stan, președintele Filialei București Literatură pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România; poeta Lidia Grosu, profesor universi­tar, și scriitorul Alexandru Plă­cintă, care a moderat această întâlnire. Alexandru Plăcintă a vorbit despre conținutul roma­nului, autor și cărțile sale. Apoi a oferit cuvântul autorului Pe­tre Crăciun, care și-a prezentat cărțile de versuri, oprindu-se mai amănunțit la cea mai proas­pătă lucrare – romanul pentru copii, părinți și bunici „Robert cel cuminte”. Maestrul a poves­tit despre bunicul său Anghel și despre eroul principal al roma­nului, micuțul Robert, un băiețel cu har înnăscut de scriitor.

Astăzi, mai mult ca niciodată, este nevoie de eroi cu care să se identifice copiii, iar Robert este unul dintre ei. Petre Crăciun a îndemnat copiii să-i scrie lui Robert scrisori pe portalul Li­teratură Copii, promițând că neapărat le va răspunde. Despre acest roman a vorbit și profe­sorul universitar Lidia Grosu, spunând că oaspeții noștri au adus „zorii de zi ai Bucureștilor la Chișinău”.

 

O poveste reală despre un băiețel cu har

 

Romanul lansat a fost nu­mit „o poveste reală”, despre un băiețel care avea harul de a scrie. Poeta a mărturisit că și ea a trecut prin emoțiile trăite de Robert, când pentru prima dată a încercat să pătrundă în taine­le cuvintelor. Scriitorul Victor Gheorghe Stan, fiind și preșe-dinte al Filialei București, sec-țiunea Literatură pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România, a mărturisit că este pentru a cincea oară la Chișinău și că a reușit să-și facă mulți pri­eteni printre scriitorii cu renu­me din Basarabia, care „sărută aceeași limbă românească”. El l-a prezentat pe Petre Crăciun în calitate de scriitor și a povestit copiilor despre întâlnirile cu co­piii din întreaga Românie. Vic­tor Gheorghe Stan a prezentat cititorilor chișinăuieni cele două reviste pe care are onoarea să le conducă, „Clipe albastre” și „Destine”. El i-a îndemnat pe cei talentați neapărat să scrie ver­suri, proză, alte creații de care sunt pasionați. Cele mai reușite vor fi publicate. Iar pentru bibli­otecă a dăruit cartea „Alfabetul ghicitorilor”, care conține 366 de ghicitori, tot atâtea câte zile sunt într-un an bisect.

La rândul lor, copiii au reci­tat versuri de Petre Crăciun, i-au adresat numeroase întrebări le­gate de copilărie, de familie și creație. Ei s-au interesat dacă buneii lui în copilărie îi spuneau povești, care a fost cartea pre­ferată în copilărie, l-au rugat să le povestească despre năzbâtiile și peripețiile din copilărie. Scri­ind foarte mult despre căței și pisici, copiii s-au interesat dacă sunt animăluțe care i-au dat de furcă cel mai des în copilărie și multe alte întrebări. Copiii l-au asigurat pe maestru că persona­jul cărții este deja prietenul lor. Petre Crăciun a răspuns la toate întrebările celor din sală, apreci­ind interesul auditoriului față de activitatea sa.

Scriitorul a rămas satisfăcut de această întâlnire și a dăruit copiilor și pedagogilor cărți cu autografe. Încântat de cititorii de la Chișinău, scriitorul a pro­mis să revină în toamnă la Bibli­oteca „Ovidius” cu și mai multe cărți.

 

Liuba CIOBANU,

directoare a Bibliotecii „Ovidius”

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand