La Biblioteca „Ovidius” din cartierul Telecentru, a avut loc lansarea romanului pentru copii „Robert cel cuminte” de scriitorul bucureștean Petre Crăciun.
La această întâlnire au venit copiii de la Tabăra de vară cu sejur de zi „Vitejii” de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, îndrumați de directorul adjunct pentru clasele primare, Maria Gaburea, și de învățătoarele Cristina Pulbere, Aculina Cârnaț și Maria Martin. În fața lor s-au prezentat: autorul Petre Crăciun și soția sa, Cătălina Crăciun, de la Editura Literatură Copii „Zorio” (București); Victor Gheorghe Stan, președintele Filialei București Literatură pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România; poeta Lidia Grosu, profesor universitar, și scriitorul Alexandru Plăcintă, care a moderat această întâlnire. Alexandru Plăcintă a vorbit despre conținutul romanului, autor și cărțile sale. Apoi a oferit cuvântul autorului Petre Crăciun, care și-a prezentat cărțile de versuri, oprindu-se mai amănunțit la cea mai proaspătă lucrare – romanul pentru copii, părinți și bunici „Robert cel cuminte”. Maestrul a povestit despre bunicul său Anghel și despre eroul principal al romanului, micuțul Robert, un băiețel cu har înnăscut de scriitor.
Astăzi, mai mult ca niciodată, este nevoie de eroi cu care să se identifice copiii, iar Robert este unul dintre ei. Petre Crăciun a îndemnat copiii să-i scrie lui Robert scrisori pe portalul Literatură Copii, promițând că neapărat le va răspunde. Despre acest roman a vorbit și profesorul universitar Lidia Grosu, spunând că oaspeții noștri au adus „zorii de zi ai Bucureștilor la Chișinău”.
O poveste reală despre un băiețel cu har
Romanul lansat a fost numit „o poveste reală”, despre un băiețel care avea harul de a scrie. Poeta a mărturisit că și ea a trecut prin emoțiile trăite de Robert, când pentru prima dată a încercat să pătrundă în tainele cuvintelor. Scriitorul Victor Gheorghe Stan, fiind și preșe-dinte al Filialei București, sec-țiunea Literatură pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România, a mărturisit că este pentru a cincea oară la Chișinău și că a reușit să-și facă mulți prieteni printre scriitorii cu renume din Basarabia, care „sărută aceeași limbă românească”. El l-a prezentat pe Petre Crăciun în calitate de scriitor și a povestit copiilor despre întâlnirile cu copiii din întreaga Românie. Victor Gheorghe Stan a prezentat cititorilor chișinăuieni cele două reviste pe care are onoarea să le conducă, „Clipe albastre” și „Destine”. El i-a îndemnat pe cei talentați neapărat să scrie versuri, proză, alte creații de care sunt pasionați. Cele mai reușite vor fi publicate. Iar pentru bibliotecă a dăruit cartea „Alfabetul ghicitorilor”, care conține 366 de ghicitori, tot atâtea câte zile sunt într-un an bisect.
La rândul lor, copiii au recitat versuri de Petre Crăciun, i-au adresat numeroase întrebări legate de copilărie, de familie și creație. Ei s-au interesat dacă buneii lui în copilărie îi spuneau povești, care a fost cartea preferată în copilărie, l-au rugat să le povestească despre năzbâtiile și peripețiile din copilărie. Scriind foarte mult despre căței și pisici, copiii s-au interesat dacă sunt animăluțe care i-au dat de furcă cel mai des în copilărie și multe alte întrebări. Copiii l-au asigurat pe maestru că personajul cărții este deja prietenul lor. Petre Crăciun a răspuns la toate întrebările celor din sală, apreciind interesul auditoriului față de activitatea sa.
Scriitorul a rămas satisfăcut de această întâlnire și a dăruit copiilor și pedagogilor cărți cu autografe. Încântat de cititorii de la Chișinău, scriitorul a promis să revină în toamnă la Biblioteca „Ovidius” cu și mai multe cărți.
Liuba CIOBANU,
directoare a Bibliotecii „Ovidius”