Un proiect de aprobare prin hotărâre de Guvern a Regulamentului sanitar privind supravegherea sănătăţii persoanelor supuse acţiunii factorilor de risc profesional a fost elaborat, recent, de specialiştii Ministerului Sănătăţii şi remis spre avizare instituţiilor interesate.
De vreme ce în prezent supravegherea sănătăţii persoanelor supuse acţiunii factorilor de risc profesional este reglementată de un act normativ care este deja depăşit, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova susţin proiectul prezentat spre avizare.
CNSM propune includerea obligativităţii examinării medicale la angajare pentru toţi salariaţii, dar şi a responsabilităţii pentru calitatea examenelor medicale, inclusiv penală din partea membrilor comisiei medicale, cu modificarea actelor legislative corespunzătoare.
De asemenea, reprezentanţii sindicatelor se pronunţă pentru completarea fişei de identificare a factorilor de risc profesional concomitent cu evaluarea factorilor de risc.
Pentru aceasta este necesară şi modificarea Regulamentului cu privire la evaluarea condiţiilor de muncă şi a modului de aplicare a listelor de lucrări pe ramuri pentru care pot fi stabilite sporuri de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile. În acelaşi timp, fişa respectivă va fi coordonată în mod obligatoriu cu Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.
CNSM propune introducerea responsabilităţii pentru calitatea examenelor medicale |
În acelaşi aviz se propune ca durata de aflare a salariatului la examinarea medicală să fie de maximum trei zile lucrătoare, după care, în caz de necesitate, să-i fie acordat acestuia concediu medical.
Totodată, dacă vor exista dubii privind starea sănătăţii salariatului, angajatorului să-i fie acordat dreptul de a trimite lucrătorul la examinare medicală periodică înainte de termen. În acelaşi timp, salariatului, lucrătorilor organelor de control ale statului şi sindicatelor să le fie atribuit dreptul de a solicita de la patron dreptul de a se prezenta înainte de termen la aceste comisii.
Acelaşi aviz propune includerea la compartimentul „II. Obligaţiile angajatorului” a unor prevederi care să interzică angajatorului admiterea salariatului la lucru fără examenul medical şi stabilirea unei sancţiuni administrative pentru încălcarea acestei prevederi.
Termenul de păstrare a documentelor menţionate la p. 14 contravine cerinţelor Indicatorului documentelor-tip şi al termenelor lor de păstrare pentru organele administraţiei publice, instituţiile, organizaţiile şi întreprinderile de pe teritoriul Republicii Moldova, constată autorii avizului.
La compartimentul „IV. Examenul medical la angajare în muncă” se propune să fie stabilite doar două condiţii – apt sau inapt pentru funcţia şi locul de muncă în care urmează sa lucreze persoana în cauză. Cel de-al cincilea compartiment, care se referă la examenul medical de adaptare în muncă este unul formal şi pentru îndeplinirea prevederilor respective vor fi necesare cheltuieli financiare suplimentare nejustificate, consideră autorii avizului.
Totodată, la compartimentul „VI. Examenul medical periodic” se propune să fie inclusă o prevedere despre obligativitatea comisiei medicale de a informa imediat angajatorul despre salariaţii inapţi de muncă, pentru excluderea agravării stării lor de sănătate.
Reprezentanţii CNSM mai consideră necesar ca în document să fie specificat criteriul de stabilire a periodicităţii şi tipurilor de investigaţii incluse in examenul medical in cazul prezenţei mai multor factori de risc. Ei solicită, de asemenea, să fie concretizate metodele de supraveghere a sănătăţii pentru următoarele categorii de salariaţi: zilieri, sezonieri, persoane care prestează o anumită lucrare. Din aceeaşi listă mai fac parte lucrătorii angajaţi pe o perioadă de până la două luni care lucrează la patroni ca persoane fizice, prestează munca la domiciliu, lucrează în tură continuă, muncesc prin cumul, persoanele cu dizabilităţi, veteranii, pensionarii etc.