Până la finele acestui an, în raionul Rezina vor fi create sau formalizate peste 145 de locuri de muncă, vor fi pornite 26 de afaceri și cel puțin 24 de întreprinderi micro și mici vor fi formalizate.
Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care se vor bucura locuitorii raionului Rezina odată cu implementarea Parteneriatului Local de Ocupare (LEP), care a fost lansat de către Organizația Internațională a Muncii (OIM) în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Consiliul Raional Rezina, CNSM și CNPM.
În cadrul LEP Rezina vor mai fi organizate instruiri la locul de muncă în sectorul meșteșugăresc, va fi oferit suport micilor între-prinzători în vederea formalizării activității, extinderii afacerilor.
„Sprijinul acordat de Organizația Internațională a Muncii pentru implementarea Parteneriatelor Locale de Ocupare este în deplină concordanță cu prioritățile strategice ale ministerului, de a asigura oportunității mai bune de angajare, protecție socială și condiții decente de muncă. Suntem siguri că și acest parteneriat, la fel ca și celelalte trei realizate până acum în Republica Moldova, va contribui la creșterea nivelului ocupării și a calității acesteia, la sporirea competitivității întreprinderilor locale, crearea oportunităților egale pentru femei și bărbați, precum și la incluziunea pe piața muncii a grupurilor sociale vulnerabile din raionul Rezina”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Implementarea LEP Rezina prevede participarea a circa 16 parteneri publici și privați de nivel național și local, printre care organizații neguvernamentale, instituții financiare, educaționale și de formare profesională, serviciul de ocupare a forței de muncă, asociații de producători, întreprinderi și investitori.
„Parteneriatul Local de Ocupare propune soluții realiste și măsuri care vor contribui la creșterea nivelului de ocupare formală, cu respectarea principiului egalității de șanse și, respectiv, la sporirea veniturilor populației din raion și la îmbunătățirea nivelului de trai. Succesul acestuia depinde doar de noi, de implicarea reală a tuturor actorilor locali și naționali. De aceea, vin cu îndemnul de a valorifica la maximum oportunitatea oferită și de a contribui fiecare în parte la crearea mecanismului de răspuns prompt la necesitățile noi ale pieței muncii”, a menționat Valeriu Ciorici, președintele raionului Rezina, în cadrul evenimentului de lansare.
LEP Rezina va fi implementat până la finele anului 2023 și va costa peste 200 de mii de dolari. Organizația Internațională a Muncii va acorda un suport în valoare de 76426 de dolari pentru diferite linii de intervenție.
În perioada 2018-2022, OIM a implementat în Republica Moldova trei Parteneriate Locale de Ocupare, în raioanele Cahul, Cantemir și Căușeni.