21 November 2024
Chisinau
Social

Rezervele alimentare – suficiente, iar preţurile – ţinute sub control

Loading
Social Rezervele alimentare – suficiente, iar preţurile – ţinute sub control
Rezervele alimentare – suficiente, iar preţurile – ţinute sub control
deschide.md

Țara noastră dispune de suficienterezerve alimentare, iar preţurile pot fi ţinute sub control, cel puţin, pe durata stării de urgenţă, instituită până pe 15 mai. Sunt asigurările date de autorităţile statului, care par să fi avut efect, de vreme ce cumpărătorii nu mai golesc rafturi­le magazinelor, iar acestea din urmă sunt din nou destul de bine aprovi­zionate cu produse.

Potrivit factorilor de răspundere de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regio­nale și Mediului, moldovenii nu au de ce să-şi facă griji, pentru că ţara noastră are destule rezerve de produse alimentare. Ministrul Ion Perju a mai declarat că țara este asigurată cu cerealiere pe un an îna­inte.

În prezent, rezerva este de aproximativ 200 de mii de tone, plus 65 de mii de tone de grâu alimentar în rezerva de stat. Totodată, ţara dispune de stocuri de 33 de mii de tone de orz, peste 100 de mii de tone de zahăr, dar și 1,2 milioane de tone de porumb, această din urmă cantitate fiind suficientă pentru cel puțin doi ani.

 

Stocurile, considerabile

De asemenea, în depozitele producăto­rilor sunt aproximativ 65 de mii de tone de ulei de floarea-soarelui, ceea ce aco­peră un an înainte de consum intern. Pe lângă acestea, pe piață sunt 829 de tone de produse lactate, 5360 de tone de carne și 242 de tone de produse din carne.

Mai mult, conform unei informații pre­zentate recent de companiile de proce­sare a produselor din carne și conserve, acestea dețin în stoc, săptămânal, 1243 de tone de materie primă de carne de vită și de porc, precum și 285 de tone de pro­duse finite din carne, disponibile pentru comercializare. Cantitatea de produse din carne fabricate zilnic este de aproximativ 110 tone.

Totodată, producția zilnică de ouă ajun­ge la aproape un milion de bucăți, ceea ce reprezintă un surplus de 10 la sută pentru consumul național.

În acelaşi timp, schimburile de mărfuri au loc într-un regim normal, ne asigură factorii de decizie. Pe de altă parte, ex­perţii economici afirmă că anumite măr­furi ar putea să dispară din comerț, dacă mai multe țări care au relații comerciale cu Republica Moldova vor intra în carantină. Structura consumului se va schimba, din cauza că o mare parte din consum este acoperită din import.

După ce noul virus COVID-19 a început să se răspândească rapid în Italia, unde lucrează numeroşi moldoveni şi, mai ales, după ce au apărut imagini cu magazine luate cu asalt de consumatorii din zonele de carantină, agiotajul s-a făcut resimţit şi în ţara noastră. Mai mult, unele reţele de supermarketuri au început să afişeze pre­ţuri majorate la o serie de produse. În une­le cazuri, acestea s-au dedat la creşterea chiar şi de două ori a preţului la alimente precum carnea ș. a.

În consecinţă, preşedintele Igor Dodon a lansat o preîntâmpinare la adresa ma­gazinelor alimentare. Într-o declaraţie de presă, șeful statului a menţionat că au fost semnalate cazuri în care preţurile au fost majorate.

 

Cunoaştem că, la această etapă, nu sunt premise de majorare a preţurilor

 

„Noi cunoaştem că, la această etapă, nu sunt premise de majorare a preţurilor. Opriţi această speculaţie. În caz contrar, în cadrul regimului de urgenţă, vom fi nevo­iţi să purcedem la plafonarea preţurilor la unele produse de primă necesitate. Lăsați speculațiile, pentru că regimul de urgenţă ne permite să mergem la plafonarea pre­ţurilor pentru mai multe produse”, a subli­niat Igor Dodon.

După această preîntâmpinare, unele dintre magazinele vizate au decis să ofe­re cumpărătorilor posibilitatea de a primi explicaţii, prin intermediul reţelelor de so­cializare, în cazul în care au loc schimbări de preţ. Acestea şi-au asumat chiar că ar fi de datoria lor să susţină pe cei implicaţi în lupta cu virusul COVID-19 şi au transferat importante sume de bani unor instituţii medicale şi de sprijinire a oamenilor social vulnerabili.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand