3 iulie 2024
Chisinau
Social

Revizuirea salariilor în sectorul ordine publică și securitate a rămas la ordinea zilei

Loading
Social Revizuirea salariilor în sectorul ordine publică și securitate a rămas la ordinea zilei
Revizuirea salariilor în sectorul ordine publică și securitate a rămas la ordinea zilei
moldova24.info

În orice țară, omul muncitor e la mare cinste, acesta își câștigă mij­loacele de existență în sudoarea frunții. Sunt profesii între profesii, mai importante, mai speciale, mai apreciate și mai puțin cunoscute, dar dacă profesia e un atu pentru om, profesionalismul acestuia oferă cele mai bune servicii beneficiarilor, adică nouă, societății.

În era tehnologiilor avansate au apărut zeci de profesii noi, cu denumiri sofisticate și servicii virtuale. Pe timpurile adolescenței mele, însă, profesiile de medic, de învățător și de polițist erau în vogă. Elevii scriau eseuri și se visau în halate albe, salvând vieți omenești, sau în fața clasei, educând generații de copii, sau polițiști, salvatori și pompieri, protejând viața, somnul, casa și bunurile oamenilor de tâlhari, intemperii și foc, prinzând hoți și bandiți, investigând crime…

Astăzi, e o altă societate, valorile s-au mai schimbat, și viața a devenit mai agitată. Republica Moldova, un stat tânăr, de 33 ani este tot în tranziție, dar, de fapt, este într-un declin, într-o cădere liberă. Acest stat furni­zează forță de muncă tânără pentru întrea­ga Europă, iar acasă confruntându-se cu o lipsă acută de cadre în educație, medicină, dar și în organele de drept: poliție, peniten­ciare, armată, CNA.  Structurile în care acum 15 ani era coadă la angajare, astăzi au circa 15-18% funcții vacante.

Resursa umană a fost întotdeauna izvo­rul progresului, a fost cea mai importantă componentă a dezvoltării societății. Omul potrivit la locul potrivit, spune o zicală ve­che, ce vrea să sublinieze că profesionistul înnobilează munca dacă o face cu grijă și dedicație. Sigur, dacă după muncă vine și răsplata cuvenită, aceasta sporește rezul­tatul. Remunerarea muncii salariaților din domeniul organelor de drept la ora actuală lasă de dorit în Republica Moldova.

Meseria de poliţist, de angajat al administrației penitenciarelor, de salvator nu este la fel de atractivă ca odinioară. Din contra, în ultima perioadă, a crescut numă­rul angajaţilor care vor să plece din sistem, dar sunt legaţi de meserie din cauza stării de urgenţă.

În Republica Moldova există un deficit de peste 1.300 de polițiști sau 14% din totalul posturilor disponibile, care se menține în ul­timii cinci ani. Deși autoritățile le oferă mai multe facilități, polițiștii sunt nemulțumiți de salarii, de pachetul social neatractiv, dar și de condițiile de muncă.

moldova24.info

Salariile mizere îi pune la grea încercare pe majoritatea funcționarilor cu statut spe­cial, care sunt sinceri, integri, onești, dar impuși de circumstanțe să ceară concediu pe cont propriu pe trei luni de zile și să ple­ce în străinătate la munci sezoniere pentru a-și putea întreține familia.

Înțelegem că acest fenomen, care a fost lăsat în voia sorții ani de zile, afectează dorința tinerilor profesioniști de a întemeia o familie și de a rămâne în sistem. Mulți scriu rapoarte la eliberare și motivează că nu mai pot supraviețui acasă, căci salariul este foarte mic, ei având credite.

Salariul de debut al unui funcționar pu­blic cu statut special este de 7-8 mii de lei.

Sindicatul „Demnitate” a făcut nenumă­rate demersuri către Ministerul Finanțelor și Guvern, solicitând să fie revizuite salariile angajaților din organele de drept, dar de fiecare dată a primit răspuns cu motivarea imposibilității de a majora salariile din cau­za bugetului auster.

Reforma salarizării în sectorul buge­tar, începută acum câțiva ani, avea la bază principiile de nediscriminare, echitate și coerență, în sensul asigurării tratamentului egal și a remunerării egale pentru muncă de valoare egală.

Or, astăzi, constatăm că principiile de bază indicate mai sus sunt încălcate, deoa­rece, conform Anexei nr. 6 din Legea sus-menționată, salariul polițiștilor, al polițiștilor de frontieră, al salvatorilor, angajaților administrației penitenciarelor diferă nu doar din considerentul valorii de referință, dar și al claselor de salarizare.

Ca sindicat, ca reprezentant al salariaților, Federația Sindicatelor din Moldova „Sin­dlex” de fiecare dată a militat pentru drep­turi salariale decente pentru funcționarii publici cu statut special, pentru plata su­plimentară a orelor muncite peste normă, a funcțiilor temporar vacante, a scoaterii moratoriului pe un număr impunător de funcții înghețate din anul 2018.

Necesitatea adoptării unei politici noi de salarizare a angajaţilor din domeniul ordinea publică şi securitatea statului este la fel de acută și denotă necesitatea stringentă de luare a unor decizii corecte și prompte, pornind de la realitatea siste­mului.

Ajustarea anuală a salariilor bugetarilor cel puțin la rata inflației pe anul de referință este poziția constantă a federației noastre sindicale, poziție care, cu părere de rău, nu este luată în considerare de Guvern, deși această prevedere este reglementată de legislația națională.

Dacă, în aceste timpuri grele pentru țara noastră, dar și importante pentru viitorul ei, nu se va pune accentul pe susținerea funcționarilor publici cu statut special, do­meniul ordine și securitate publică va avea de suferit la capitolul resurse umane, care constituie, de fapt, garanția îndeplinirii calitative a misiunilor și obiectivelor dome­niului.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a pronunțat marți, 8 august, ho­tărârea pe marginea sesizării procuro­rului general interimar privind controlul constituționalității unor prevederi din Le­gea nr. 270 din 23 noiembrie 2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bu­getar și din Legea nr. 271 din 23 noiembrie2018 pentru modificarea unor acte legisla­tive.

Astfel, Înalta Curte a hotărât: „Se recu­nosc constituționale art. 12 alin. (15), 29 alin. (2) și anexa nr. 4 tabelul 1 în partea referitoare la procurori din Legea nr. 270 din 23.11.2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în măsura în care ajustarea anuală a mărimii valo­rii de referință de salarizare a procurorilor este obligatorie și se bazează cel puțin pe rata inflației medii anuale la data adoptării legii bugetului de stat pentru anul urmă­tor”.

Aceeași prevedere legală ar trebui apli­cată și angajaților din organele de forță, or ajustarea anuală a mărimii valorii de referință de salarizare la rata inflației medii anuale la data adoptării legii bugetu­lui de stat pentru anul următor e obligatorie pentru toți funcționarii publici.

Guvernanții, în această grea perioadă pentru stat și pentru cetățenii săi, ar trebui să întreprindă maximum de acțiuni și să ia măsuri pentru menținerea forței de muncă calificată în țară, pentru sporirea nivelului de trai aici, acasă.

 

Angela OTEAN,

președinta Sindicatului „Demnitate”

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand