Revenirea țării noastre la o structură administrativ-teritorială rațională, similară celei de până în 2003, când au existat județele, anulate ulterior de guvernarea comunistă, este absolut imperativă, consideră premierul Ion Chicu. Acesta a scris pe rețelele sociale că Guvernul pregătește conceptul acestei reforme, care ar urma să fie pusă în aplicare în 2023.
„ Avem cel mai mare aparat administrativ local per capita din toată Europa, sute de primării cu mai puţin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei sunt cheltuite iraţional pentru întreţinerea a mii de funcţionari”, a menționat Ion Chicu.
Cel mai grav e însă, în opinia sa, că nici serviciile prestate cetăţenilor în asemenea circumstanţe nu au cum fi de calitate.
Serviciile prestate în prezent cetăţenilor nu au cum fi de calitate
„Fireşte, nici de o autonomie financiară a administrației publice locale nu poţi vorbi, când în satul cu primărie sunt mai puţin de 100 de oameni care lucrează, iar agenţi economici – unul-doi”, a apreciat prim-ministrul. În context, a fost anunțat faptul că la Guvern este pregătit un concept al acestei reforme, iar revenirea la structura administrativ-teritorială de până în 2003 ar urma să se întâmple în 2023.
De menționat că un concept al reformei administrativ-teritoriale împreună cu viziunile privind eficientizarea structurilor publice au fost elaborate și dezbătute la Guvern, încă la finele anului 2018. Proiectul în cauză trebuia să stea la baza elaborării unei reforme administrativ-teritoriale despre care s-a tot vorbit pe parcursul anilor.
Consultare publică
Obiectivul principal al reformei era menținerea serviciilor publice cât mai aproape de necesitățile oamenilor. Reforma urma să fie abordată complex, bine gândită și detaliat consultată. Mai mult, experții recomandau supunerea acestui document important unui amplu proces de consultare publică.
Autorii conceptului din 2018 efectuaseră și o analiză a infrastructurii existente, dar și a capacităților administrațiilor publice locale. Estimările făcute arătau că peste 90 la sută din primării nu au capacitate umană suficientă pentru a face față sarcinilor stabilite și a presta cetățenilor servicii de calitate.
Astfel, în majoritatea primăriilor sunt angajate până la cinci persoane. În același timp, instituțiile în cauză nu au nici capacitatea financiară necesară și activează doar din transferuri de la bugetul de stat.
În context, au fost propuse mai multe soluții pentru creșterea capacităților instituționale, fiscale și sociale ale admi-nistrației publice. De asemenea, au fost prezentate o serie de opțiuni de dezvoltare economică și socială a localităților din țara noastră.
În continuare, urma să fie determinat modelul optim de reorganizare administrativ-teritorială.
Premierul Ion Chicu nu a specificat dacă acum se are în vedere elaborarea unui concept de la zero sau preluarea celui întocmit în 2018.
Liderii Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au anunțat anterior că, în opinia lor, reforma administrativ-teritorială nu ar fi o prioritate pentru țara noastră. Mai importantă ar fi descentralizarea, care ar ajuta la identificarea celor mai eficiente comunități, pentru a exista un punct de pornire în elaborarea aceleiași reforme administrativ-teritoriale.
Una din temerile principale ale repre-zentanților CALM, legate de reformă, esteamalgamarea bruscă, matematică a co-munităților, fără a se ține cont de unele aspecte importante. O altă îngrijorare exprimată de ei s-a referit la fragilitatea democrației din țara noastră.
Potrivit lor, reforma administrativ-teritorială ar trebui să fie precedată de procese de descentralizare, democratizare, de îmbunătățire a climatului de afaceri, a stării generale a societății și a economiei statului.
În prezent, structura administrativ-teritorială a Republicii Moldova cuprinde 898 de autorități publice locale de nivelul unu și 35 de nivelul doi.